RU  UA  EN

вторник, 19 марта
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Мир

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

Мнение

Французское дежавю, или как Украине снова не попасть впросак

В Европе нет стратегии, как бороться с хакерскими атаками и российской пропагандой

В Европе нет стратегии, как бороться с хакерскими атаками и российской пропагандой Предвыборная кампания Марин Ле Пен Фото: EPA/UPG

Франція не терпітиме втручання Росії або будь-якої іншої країни в перебіг президентських виборів і вживатиме відповідних заходів у разі необхідності, заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Ейро. Причиною таких заяв стали скарги партії кандидата в президенти Еммануеля Макрона. Генеральний секретар партії "Вперед!" Рішар Ферран сказав, що підконтрольні російській владі Russia Today і Sputnik поширюють неправдиві повідомлення, щоб налаштувати громадську думку проти Макрона. Крім того, проти його передвиборної кампанії, за твердженням голови партії, відбуваються численні кібератаки. Які цілі переслідує Росія, втручаючись тепер уже у французьку передвиборчу кампанію, і чи може захиститися від цього Франція, розповідає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ірина Івашко.

Нині існує надзвичайно велика вірогідність втручання російських служб у виборчу кампанію у Франції. Вибори в США і перемога Трампа довели, що необхідно реагувати на інформацію: вирізняти фейкові повідомлення і правдиві. Зараз це дуже важко зробити через швидкість поширення інформації.

Після перемоги Трампа було опубліковано багато американських досліджень про те, що велика частка його перемоги дісталася йому завдяки саме таким засобам, як маніпулювання думкую суспільства та нав'язування фейкових новин. Це реальний виклик сьогодення, тим більше в очікуванні виборів у Франції, Нідерландах та Німеччині. Такі спроби втручання вже спостерігаються. Штаб Макрона заявив про хакерські атаки на їхні сервери, що нагадує ситуацію з Хілларі Клінтон.

Але йдеться не лише про хакерські атаки. У Франції є величезне інформаційне лобі. Багато інформаційних каналів фінансуються російськими грошима. Франція є стратегічно важливою країною для Росії. До моменту ситуації з Україною у них були дуже хороші стосунки. Наприклад, одне тільки Russia Today у Франції отримує 18 млн євро фінансування на рік. Це нереальні бюджети. А є ще Sputnik News – звичайна пропаганда. Ці два приклади – відомі нам назви. А скільки там ще різних фейкових каналів веде трансляції? На пропаганду активно працюють і сторінки у соцмережах, які репостять фейкові новини про кандидатів.

Ось про що кажуть у Макрона: фейкові канали починають поширювати неправдиву інформацію про нього. Наприклад, про те, що за ним стоїть потужне гейське лобі. Або про те, що він є агентом США в банківській сфері. При чому щодо Марін Ле Пен чи Фійона використовують дуже нейтральні заголовки. Є відверта атака, є ціль. Це ми розуміємо, на кого Росія зробила ставку у цих виборах. Макрон явно не є їхній кандидат.

У Франції Росія переслідує конкретну мету – їй потрібна перемога Марін Ле Пен або Фійона. Обидва кандидати – друзі РФ. Але справа в тому, що розклади у президентській гонці несподівано змінилися після скандалу навколо Фійона, якого звинуватили в нецільовому використанні бюджетних коштів. Ці факти підкосили позиції Фійона, який до того був лідером гонки. Макрон вирвався вперед. Це стало справжнім сюрпризом, бо його спочатку не розглядали як сильного кандидата. Тепер, як показують дослідження і соцопитування, Ле Пен немає шансів у другому турі, навіть якщо переможе в першому. Хоча після виборів у США повністю довіряти цифрам недоцільно. Але проти Макрона буде розвиватися антикампанія.

Усе це демонструє елемент сучасної гібридної стратегії – вкидання, спроби маніпулювати думкую людей – улюблений механізм РФ, яким вона активно і ефективно користується. У сучасному світі ще мало хто, крім України, стикався з елементами такої гібридної стратегії. І тому у світі поки нема адекватної відповіді, не вироблений механізм, як із цим боротися.

Багато ще буде спливати таких скандалів і протягом кампанії, і після виборів. Ще може бути інформація про те, що Росія хакнула вибори.

А потім вже Нідерланди, хоча там не настільки сильне проросійське лобі. А потім – Німеччина. Ось на те поле "бою" РФ кине багато сил і ресурсів.

А поки нам треба бути готовим до всього, що може відбутися на виборах у Франції. І помилка нашої зовнішньополітичної позиції була у тому, що наша країна завжди робила ставку на одного кандидата на виборах у іншій країні. Працювали з однією людиною, думаючи, що вона точно переможе, а потім – перемагає інший кандидат. І нам треба терміново налагоджувати контакт із самого початку. У той час, коли нашій країні вкрай важлива міжнародно підтримка, ми не мислимо стратегічно і не розглядаємо інші варіанти.

Зараз не можна виключати, скажімо, що на виборах у Франції переможе Ле Пен. Ще два роки тому ніхто не міг уявити Brexit чи перемогу Трампа. Насправді, і перемога Фійона – не дуже хороша новина для України. Але і від Макрона поки не чути про Україну та конфлікт на Донбасі. Так, він заявляє про єдність Європи і про необхідність перебувати його країні в ЄС, але оминає нашу тему.

Читайте также

Действия польских протестующих вписываются в агрессию Кремля - журналист Gazeta Wyborcza

Для того, чтобы разблокировать границу, Киев и Варшава должны больше разговаривать друг с другом

Польские фермеры живут в "совке", а Россия ими пользуется - политолог Якуб Корейба

Польский политолог Якуб Корейба объяснил, почему фермеры устроили фактически терроризм против Украины и замешана ли здесь Россия

Шольц просит огня: сможет ли Берлин заменить американскую помощь

Немцы резко усилили помощь Украине, что может послужить толчком для других стран Евросоюза