У 2025 році в Україні зібрали на 50% більше картоплі, ніж торік.
Про це розповів директор Інституту картоплярства Микола Фурдига, передає "Інтерфакс-Україна".
За його словами, обсяги виробництва зросли завдяки розширенню площ під культурою приблизно на 25%, а також через сприятливі погодні умови, які забезпечили ще на чверть вищу врожайність. Він зазначив, що оцінку обсягів виробництва можна робити і за цінами: нинішня відпускна ціна на рівні 8 грн за кілограм проти торішніх 20 грн також свідчить про значне зростання пропозиції.
Фурдига підкреслив, що Україна не потребує таких великих обсягів картоплі навіть за умови її глибокої переробки, наприклад на крохмаль чи чіпси.
Коментуючи рекордний імпорт у 2024–2025 маркетинговому році — понад 123 тисячі тонн — він пояснив, що це було вимушено через аномальну посуху в 2024 році, яка суттєво знизила врожай і змусила країну закуповувати картоплю за кордоном для покриття внутрішнього попиту.
Раніше ми писали, що у листопаді 2025 року Україна наростила імпорт електроенергії до 415 тис. МВт-год, що на 15% більше, ніж у жовтні.