RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хлопці з "Азову" роблять такі речі, що росіяни не можуть із ними впоратися - мешканець Маріуполя

Історія Єгора, що два місяці прожив у підземеллях "Азовсталі"

Історія Єгора, що два місяці прожив у підземеллях "Азовсталі" Фото: 24tv.ua

Маріупольський меткомбінат "Азовсталь" став епіцентром трагічних боїв за Донбас. Незважаючи на тонни боєприпасів, скинутих на завод, рашисти досі не можуть зламати опір бійців полку "Азов" та інших захисників України, які вже понад два місяці продовжують захищати місто. Весь цей час разом із військовослужбовцями у підземеллях "Азовсталі" знаходилися сотні мирних жителів Маріуполя, які сховалися від війни. Лише на початку травня більшості мирних мешканців все ж таки вдалося евакуюватися з меткомбінату. Серед них — колишній співробітник заводу ЄГОР ЧЕХОНАЦЬКИЙ. Два місяці він провів із дружиною та двома дітьми у бомбосховищах "Азовсталі". Як люди виживали, тримали зв'язок із зовнішнім світом та рятувалися від обстрілів та бомбардувань, маріуполець розповів "Апострофу".

- Єгоре, розкажи, як ти опинився в бомбосховищах "Азовсталі"? Коли потрапив туди?

– Я потрапив туди 1 березня. Я знав, що там є сховища, бо коли почалася війна, я сам спускав туди пайки, воду. До 1 березня я перебував у квартирі, навіть у підвал ми не спускалися, хоча Східний (мікрорайон Маріуполя, – "Апостроф") обстріляли з "Градів" у перший же день війни. Але я якось не панікував.

А 1 березня вийшов рано-вранці прогулятися з собакою і в цей час почався обстріл. Було десь поряд і здається, що летить у тебе. Повернувся швидко додому та запропонував сім'ї піти на завод та перечекати там. Думав, це все затягнеться максимум на два тижні. Ми взяли з собою трохи їжі, зібрали речі та поїхали велосипедами на завод. У цей час там одне бомбосховище уже був заповнене людьми, але ми знайшли інше, де на той момент жили дві родини. Там були сухпайки: перлова та гречана каша та тушонка з розрахунку три консерви на день на людину. Думали, що будемо не довго. І справді 4 березня нас збиралися евакуювати у Запоріжжя, навіть завантажили до автобусів, довезли до прохідної, але військові сказали, що ніхто не може гарантувати нашу безпеку та довелося повернутися назад.

Згадується цікава деталь. Коли ми туди в'їжджали, почався обстріл із міномета. Всі кинулися до дверей сховища і там виникла пробка, тому я впав прямо на землю за стіною та накрив голову. Тоді мене не зачепило. Але потім був обстріл наступного дня, і чітко в місце, де я ще вчора лежав, впала міна. Я б не мучився...

- Який побут та умови життя були у вас у бомбосховищах "Азовсталі"?

- Бомбосховища, звичайно, не були розраховані на тривале проживання, а щоб люди зайшли, перечекали бомбардування і вийшли. Але там були лавки. Ми їх посунули, зробили лежаки, але цього вистачило на п'ять сімей. Потім у цехах заводу ми брали дошки і всі разом конструювали з них лежаки.

Вода, на щастя, у нас була, а от із їжею було складніше. Консерви використалися швидко і були важкі часи, коли на каструлю супу для 50 людей ми кидали три консерви. З цього готувався такий суп, що одна вода і трохи пшона. Потім військові нам підказали, де на території знаходиться їхній розбомблений склад із їжею. Але робити вилазки на склад доводилося самим. Хоча військові привозили їжу, але скільки могли: по буханцю хліба на сім'ю чи якісь солодощі дітям. Іноді привозили трохи макаронів та яєць. Але, знову ж таки, щоб прогодувати 50 людей, їжі потрібно чимало.

- Діти були у бомбосховищах?

- В одному було багато, були навіть немовлята та діти 3–4 років. В моєму бункері було 7 дітей різного віку – від 5 до 17 років.

- Чи було багато спроб евакуюватися, які зривалися?

- Особисто я жодного разу не намагався, не знаю добре це чи погано. У нас у сховищі жила родина військового і він до офіційного "зеленого" коридору не евакуював рідних. Це мене й тримало. Але деякі виїжджали самостійно, сподіваючись потім пішки дійти до Бердянська, деяких повертали назад військові, але я так не ризикував, чекав централізованої евакуації. З одного бункера хлопці двічі намагалися вийти, щоби забрати свою матір, але починалися обстріли і нічого в них не виходило.

- Який у вас був зв'язок із зовнішнім світом?

– Тільки радіо на середніх хвилях. Ще коли ми з дому йшли, вже не було українського FM, тільки днрівське, де вони там розповідали, як здаватися, як йти у бік "днр".

- Обстріли були потужні?

– Гуркотіло у нас постійно. У наш бункер спочатку особливо не було влучань, але потім нам довелося переселитися в інший притулок, а туди поставили дизельний генератор, військові допомогли з акумуляторами, і по цій ділянці почали лупити. Ймовірно, генератор бачили на тепловізорах. То залп "Градів" покладуть, то міни. А потім прилетів літак і взагалі все роздовбав.

Але якщо ще "Гради", літаки та міномети ти якось чуєш, коли вони підлітають, і можна встигнути сховатись, то потім вони почали використовувати коптери, а вони підлітають дуже тихо. З'явилися якісь снаряди, що розриваються над землею, на парашутиках повільно спускаються заряди і викидають вражаючі уламки.

Але найсильніше це, звичайно, літаки та корабельні ракети. Причому ж росіяни там розповідають, яка у них високоточна зброя, яку технологічну вони ведуть війну… Ніфіга! Працювали по-старому: у нас була вулиця між двома цехами і за весь час там може раз чи два проїхали військові, але ця територія просто знищувалася, зокрема, авіацією.

- Після цих обстрілів такого заводу як "Азовсталь" уже не існує?

- Я ще на початку березня вже не вірив, що його відновлюватимуть. Одне з перших влучень було у трансформатор, який коштує мільйони. А коли ми йшли, вже було зрозуміло, що нічого не можна відновити.

- Як таки вдалося евакуюватися?

- Ну, ми слухали радіо і починали розуміти, що і Папа Римський підключився до ситуації з евакуацією, Червоний Хрест, потім з'явився "зелений" коридор. Ми пішки вийшли до автобусів і виїхали. Продукти наші вже закінчувалися. Може тиждень ще могли б протягнути… Та й стріляли вже дуже жорстко.

До речі, в нашому автобусі евакуювалася дівчина з чотирирічною донькою, про яку, напевно, знає вже весь світ (йдеться про 4-річну Алісу, яку розлучили з мамою, про що повідомив у соцмережах полк "Азов", - "Апостроф"). Її на блокпосту у Мангуші висадили з автобуса та вивезли. І буквально за кілька хвилин до цього вона із сусідкою по автобусу розмовляла і на ходу написала довіреність, що довіряє свою доньку цій сусідці, і віддала їй свою дитину. Червоний Хрест нічого не зміг зробити.

- Коли виїжджали до Запоріжжя, проїжджали через блокпости росіян? Чи були фільтраційні табори?

– Блокпостів була купа, але оскільки ми евакуювалися під егідою Червоного Хреста, зупиняли нас лише на двох постах. Один із них — це фільтраційний центр у Безіменному. У мене там особливих проблем не виникло, а ось місцеві, які вирішили поїхати в "днр" або в росію, "попадають" значно більше. Їх там близько тижня тримають спочатку у одному таборі, потім у іншому. Мене опитували ніч, а вранці вже відпустили.

Табір охороняли так, начебто не мирні жителі там, а озброєні люди. Солдати з автоматами, а один навіть приперся з кулеметом для тривалого бою.

- Що питали? Що хотіли дізнатися?

- Подивилися телефон, завантажили всі контакти. Запитували, чи знаю я етимологію слова "Україна"? У сина у телефоні побачили фото у якійсь футболці з написом, почали питати, що це. З'ясували, що він займався рукопашним боєм, і в тому залі, де займався "Азов". Хоча синові 16 років, він неповнолітній. І ніби вони неповнолітніх не повинні опитувати, але для них 16 років вважається, що це вже чоловік.

Розповідали, що у нас в Україні історія неправильно подається, синові почали показувати виступи Порошенка якісь зі свого "улюбленого" про дітей у підвалах. Загалом, наїжджені речі. Когось умовляли навіть залишитись, електриків, наприклад. Одному пропонували аж 5 тисяч рублів. Пропонували людям і в росію поїхати, начебто в Архангельськ. Деякі, щоправда, і залишилися, щоб через росію потрапити до Грузії, а звідти до Європи та Туреччини. Ну це переважно мужики, які боялися, що в Україні їх заберуть до армії.

На блокпосту "днр" ще гірше. Стояли три мужики, я так зрозумів гебня їхня. Ось вони розповідають, що України немає і не буде, а ви самі донецькі і замість того, щоб захищати… Загалом, стара пісня.

- Які враження від воїнів "Азову", адже ти два місяці провів поряд з ними.

- Там техніка гасає Маріуполем - і танки, і все що хочеш. А в "Азовсталі" сидить жменька людей з автоматами, які не мають нічого і навіть їжі (вони щось з борошна собі на багатті готували, бо в них просто нічого більше не було поїсти). І хлопці на голому ентузіазмі роблять такі речі, що росіяни не можуть з ними ніяк упоратися. Тяжко… Молоді нормальні пацани.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів