RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Процес щодо Лаври зрушив з мертвої точки - речник ПЦУ Георгій Коваленко

У ЗМІ зробили помилку, повністю "забравши" Києво-Печерську лавра у московського патріархату

У ЗМІ зробили помилку, повністю "забравши" Києво-Печерську лавра у московського патріархату Фото:

У п'ятницю, 2 грудня, в Єдиному державному реєстрі з'явився чоловічий монастир ПЦУ "Свято-Успенська Києво-Печерська лавра". Багато ЗМІ одразу ж кинулися писати, що Києво-Печерську лавру забрали в московського патріархату і передали ПЦУ. Чому це не так, та що таке рішення означає насправді, в бліц-інтерв’ю "Апострофу" розповів речник ПЦУ Георгій КОВАЛЕНКО.

- Отець Георгій, Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру офіційно зареєстровано як монастир у структурі Православної церкви України. Що це означає на практиці?

Цей процес тривав півроку. (23 травня Священний Синод ПЦУ ухвалив рішення про створення чоловічого монастиря на території Києво-Печерської Лаври та звернувся до Кабміну з проханням виділити під новостворений монастир один із храмів верхньої лаври – "Апостроф"). Це означає, що зареєстрована юридична особа, і на підставі цієї реєстрації може продовжитися історія, яка розпочалася ще влітку, коли ПЦУ просила, щоб їй дозволили в одному з храмів верхньої лаври, який не використовується московським патріархатом, звершувати богослужіння для української церкви, українських віруючих. Ця реєстрація означає, що процес зрушив з мертвої точки.

- В якому саме храмі верхньої лаври можуть проходити служби ПЦУ?

На території верхньої лаври є декілька храмів, які до сих пір не виконують цих функцій. Це Миколаївський храм ліворуч від входу в лавру, це Благовіщенський храм біля Трапезного храму. Крім того, богослужіння не звершуються в надбрамних храмах на Економічних воротах і є Надбрамна Троїцька церква, де богослужіння звершуються вкрай не часто.

Читайте: Кінець московського патріархату: як влада вдарила по філії ФСБ у рясах

ПЦУ зверталася з проханням до Кабміну дозволити їй звершувати богослужіння на території лаври, при цьому ПЦУ не претендувала на ті храми, які зараз використовує московський патріархат. Але зважаючи на останні події і рішення РНБО, можливо, є надія на щось більше.

- Яким може бути співіснування на одній території ПЦУ і московського патріархату? Це можливо?

Лавра – державна власність і пам’ятка народу України. І в цьому сенсі, московський патріархат, який створений фактично за вказівкою Сталіна і допомогою НКВД, не є реальним духовним правонащадком Київської митрополії, яка тут існує тисячу років.

Як в Єрусалимі на Гробі Господньому служать представники різних християнських конфесій, по черзі, так само, можливе почергове богослужіння і у нас. Це дозволено нашим законодавством. Проти цього завжди виступав московський патріархат, але в ПЦУ є юридичні підстави і держава може забезпечити виконання тих законів, які сама прийняла.

Позиція ПЦУ була – дозвольте нам служити хоча б там, де вони не служать. Але ми так само готові служити почергово і не бачимо для цього жодних перепон. Співіснування можливе між християнами в світі і я не бачу проблеми, щоб це було неможливо між християнами в Україні.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Новини партнерів