RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На зустрічі "Рамштайн-9" Україна може отримати дуже важливу зброю - американський військовий аналітик

Йдеться про ті види озброєння, яких не вистачає ЗСУ

Йдеться про ті види озброєння, яких не вистачає ЗСУ Фото: Sander Ilvest/Postimees

Вагання Німеччини у передачі Україні танків Leopard 2 неабияк посилило тиск на німецький уряд з боку інших європейських країн та США. Це дало свої результати - німці погодилися передати Україні "Леопарди". Але цього все одно замало для перемоги і в США це розуміють. Тому вже в найближчі декілька місяців Україна може розраховувати на поставки всієї необхідної зброї, зокрема, американських танків Abrams, далекобійних ракет ATACMS та літаків F-16. Про це в ефірі Апостроф TV розповів американський військовий аналітик МАРК ВОЙДЖЕР.

– Щодо позиції Німеччини по Leopard 2, тут Шольц постійно кивав на США.

– Міністр оборони США Ллойд Остін дуже розізлився, що Німеччина відмовилась під час зустрічі "Рамштайну" давати ці танки. Остіну набридло, що Німеччина постійно ховалася за спиною США та чекала, щоб Америка першою надала танки Abrams.

З іншого боку, тиск на німецький уряд дає результати. Процес пішов, а вагання Німеччини були нелогічними та навіть ганебними. Польща та Норвегія ще вчора вже виявили готовність передати вам танки Leopard 2, а це дуже неприємний сюрприз для росії.

Читайте: "Броня", ППО та німецька гра з танками: що приніс Україні восьмий "Рамштайн"

Український міністр оборони Олексій Резніков навіть сказав, що різні країни погодилися провести навчання для українських військових на танках Leopard 2, тому до середини лютого Україна отримає Leopard 2, а може, навіть, і Abrams.

Багато моїх колег кажуть, що навіть якщо Америка передасть хоча б невелику кількість своїх танків, то це буде дуже важливо, щоб показати ініціативу для того, щоб інші країни відклали свої застереження, мовляв, почнеться ескалація, але вона вже йде. І це не має затримувати підтримку для України.

– У Конгресі США вже теж звучали заклики відправити Україні хоча б один танк Abrams. Також звучали заклики про передачу ракет ATACMS, щоб звільнити український Крим.

– Танки Abrams дійсно дуже б допомогли українським Збройним Силам, бо це найпотужніші танки у світі. Там є деталі, мовляв, технічне обслуговування дуже важке і використовується багато палива, але це не має бути відмазкою, щоб не постачати їх Україні.

– От Британія прийняла рішення передати нам 12 танків Challenger. Це невелика кількість, але цей крок має стимулювати інші країни ухвалювати подібні рішення.

– Звісно. Ми з 24 лютого бачимо чітку градацію надання допомоги. Ми починали з NLAW та Javelin, а зараз вже говоримо про ATACMS та Abrams, а ще за кілька місяців можемо говорити про літаки F-16 та інше.

Що стосується ATACMS, то раніше багато заяв лунало. Демократи і республіканці підтримують рішення про передачу цих ракет Україні.

Є аргументи проти, що може бути ескалація, якщо Україна вдарить цими ракетами по території росії. Але після наступу в районі Соледару та важких боїв у Бахмуті, світ бачить, що росія не відмовиться від своїх планів. І як казав Бен Ходжес, Україні дійсно потрібні ракети дальнього радіусу, щоб знищувати цілі, завдяки яким росіяни обстрілюють територію України, та тримати під контролем логістичні шляхи, особливо Мелітополь та Кримський міст. Тому на зустрічі "Рамштайн-9" у лютому вже будуть розмови про ATACMS, танки та літаки. Наскільки я знаю, українські пілоти вже тренуються в Америці.

Зрозуміло, що росія також готується до наступу, тому допомога Україні конче необхідна - і в Америці це всі розуміють. Тому протягом двох місяців, сподіваюся, Україна отримає все, що необхідно. Питання ще у кількості, щоби була можливість забезпечити декілька танкових бригад, щоб здійснити потужний удар, пробити російські позиції, вийти на Мелітополь і щоб їхня оборона рухнула.

– До "вибухових конвертів", які розсилали у посольства різних країн, може бути причетне ультраправе російське угрупування "Російський імператорський рух", яке могло координувати російська розвідка. Ми бачимо таку російську мережу впливу по світу, наскільки вона небезпечна?

– У росії є велика терористична мережа, яка використовується для терористичних цілей. Насправді такі дії лише розізлили Західну Європу і це буде грати на користь України. Всі бачать, що росії неможливо вірити. А в дипломатії довіра – це основна константа, і якщо її немає, ніхто вже не сприйматиме росію всерйоз на дипломатичному рівні.

Це лише збільшить військову допомогу Україні. Росія показала Європі, що вона є терористичною країною, з якою треба боротися. Тобто допомагати Україні, щоб вона отримала перемогу вже у цьому році.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів