RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Броня", ППО та німецька гра з танками: що приніс Україні восьмий Рамштайн

Незважаючи на загальний "наступальний настрій", уряд ФРН продовжує вагатися у питанні постачання танків

Незважаючи на загальний "наступальний настрій", уряд ФРН продовжує вагатися у питанні постачання танків Фото:

У Німеччині відбулася восьма зустріч у форматі "Рамштайн", яка була надзвичайно важливою для нашої країни, оскільки на порядку денному стояло питання кількості важкого озброєння та техніки, необхідних для контрнаступу ЗСУ на фронті. Уряд ФРН так і не наважився дати ЗСУ танки, але фактично дало зелене світло іншим союзникам по Рамштайну, якщо вони захочуть поставити ЗСУ німецькі танки. Чим саме Рамштайн-8 відрізнявся від колишніх зустрічей у даному форматі та які вигоди він приніс Україні, читайте у матеріалі "Апострофа".

Масштабні постачання

Уже традиційно за кілька днів до зустрічі у форматі "Рамштайн" західні союзники оприлюднили окремі види озброєнь, які мають намір поставити Україні.

Пентагон запланував постачання майже 100 бронемашин Stryker, щонайменше 50 БМП Bradley. Повідомлялося також, що новий пакет допомоги могли увійти далекобійні ракети GLSDB. Британські союзники були готові направити 600 ракет Brimstone, 200 одиниць бронетехніки, включаючи бронетранспортери FV-432, 30 самохідних артустановок і 14 танків Challenger 2.

Франція анонсувала передачу до 40 колісних танків AMX-10 RC, а канадський уряд – 200 бронемашин Senator та батарею ППО NASAMS. У планах Польщі фігурували зенітні установки С-60 та 70 тисяч боєприпасів до них, а також поляки заявили про готовність передати танки Leopard, про що сказано нижче.

Від Данії ЗСУ можуть отримати 19 самохідних гаубиць Caesar, а від уряду Швеції – самохідні гаубиці Archer, 50 БМП CV90 та 57 протитанкових установок NLAW.

Уряди країн Балтії, які традиційно підтримують нашу країну, також не залишилися осторонь. Уряд Естонії озвучив намір передати десятки гаубиць FH-70 та D-30, сотні гранатометів, артпідтримку та боєприпаси на суму 113 млн євро. Литовці планували направити до ЗСУ десятки зенітних установок L-70, боєприпаси та два вертольоти Mi-8. Від Латвії Київ може отримати ПЗРК Stinger, кілька вертольотів Mi-17, кулемети, безпілотники, а також боєприпаси.

Як відзначають військові спостерігачі, такі плани вказують на явно усунення фокусу у бік наступальних озброєнь.

"Якщо ми подивимося на оприлюднену номенклатуру, то побачимо, що наші союзники переходять до постачання саме наступальних озброєнь. Така "трансформація" відбулася, перш за все, тому що ЗСУ показали вміння не лише оборонятися, а й успішно контратакувати. Зброю завжди охочіше дають тим, хто добре вміє нею користуватися. Наступна причина – союзники розуміють, що не можна давати Путіну час на перегрупування та концентрацію резервів, інакше ми та Захід ризикуємо втягнутися у війну на виснаження", - пояснив "Апострофу" військовий експерт, співголова громадської ініціативи "Правое дело" Дмитро Снєгірьов.

Танки спотикання

Основна інтрига засідання на авіабазі Рамштайн полягала в тому, чи вдасться змінити позицію німецького уряду щодо постачання Києву наступальних озброєнь. Перед засіданням, Берлін анонсував постачання 40 БМП Marder та однієї батареї ППО Patriot. Німецький концерн Rheinmetall перед зустріччю підтвердив, що якщо уряд ФРН дає "добро", він поставить Україні до ста танків Leopard 1, а також Leopard 2 і модифіковані танки Challenger 1.

Однак, незважаючи на внутрішню дискусію в самій Німеччині, а також тиск з боку міжнародних партнерів на Шольца, рішення щодо танків прийнято не було. Як заявив новий міністр оборони ФРН Борис Пісторіус, є аргументи як за постачання гусеничної техніки, так і проти, які висувають різні країни.

"Ми не можемо сьогодні сказати, яким буде рішення і коли воно буде прийняте. Я хотів би діяти швидко, у разі ухвалення рішення, але у разі негативного рішення зробити нічого не можна", - заявив німецький міністр.

Водночас Борис Пісторіус уточнив, що Берлін не стоятиме на заваді партнерів, які вирішили постачати танки. Намір передати ЗСУ роту танків Leopard 2 напередодні озвучила Польща, а також низка інших держав.

"У німецької еліти (особливо соціалістів, до яких належить прем'єр Шольц) фантомні болі та психологічні травми після Другої світової війни. Вони побоюються, що навіть найтупіші росіяни вирішать, що німці знову на них "ополчилися". Зараз ФРН відмовляє в танках, але це не проблема. Ми отримаємо танки від Польщі та Фінляндії, що також непогано. Німці дають БМП та ППО, що також непогано, особливо на тлі того, що у лютому-березні минулого року вони направляли нам лише каски та бронежилети", - каже "Апострофу" політичний експерт, голова Бюро аналізу політики Віктор Бобиренко.

У Кремлі вкотре вкрай болісно відреагували на тему постачання Україні танків. Путінська "балакуча голова" Дмитро Пєсков у традиційній манері "застеріг" країни НАТО від таких кроків, пригрозивши незрозумілими "наслідками зі знаком мінус".

"Зрозуміло, чому у росіян так "підгоряє" від самої думки, що ЗСУ можуть отримати танки від країн НАТО. Їхня наявність суттєво підвищує наступальний потенціал. Близько сотні танків Leopard на озброєнні ЗСУ – і вже через місяць Мелітополь знову буде під контролем України, що відкриває нам дорогу на Чонгар та Перекоп", - пояснив Віктор Бобиренко.

Утім, військовий аналітик Олексій Гетьман в ефірі Апостроф TV набагато критичніше поставився до позиції німецького уряду, хоч і зазначив, що фактично Берлін тепер може дати нам "зелене світло" на передачу танків третіми країнами.

"Важко сказати, які можуть бути аргументи проти передачі нам танків Leopard. Не хочу ображати Німеччину, але, може, після війни вони знову хочуть бути партнерами Росії? Складається саме таке враження. Якщо ми, боронь боже, не зможемо перемогти Росію, то Росія потім буде в Польщі, а потім у Німеччині, тому що вони на своїй техніці пишуть "на Берлін". У цьому контексті мені подобаються слова президента Польщі про те, що під час такої війни закони іноді можна порушувати, заявивши про готовність передати танки навіть без погодження з Німеччиною. Якщо ж Німеччина дійсно дозволить іншим країнам передавати нам танки Leopard, то крім Німеччини, в якій є 225 танків, ще 1500 танків знаходиться в 13 країнах НАТО. У такому разі ми наберемо сотню і навіть більше танків з інших країн", – резюмував експерт.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики

Новини партнерів