RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

З доставкою додому: що показала атака дронів на Москву

Москву атакували десятки дронів, викликавши істеричну реакцію серед кремлівського керівництва

Москву атакували десятки дронів, викликавши істеричну реакцію серед кремлівського керівництва Фото:

Уночі 30 травня російські окупанти вкотре не дали киянам поспати, атакувавши українську столицю безпілотниками. Але при цьому не вдалося поспати і москвичам. Вони під ранок прокинулися від "бавовни". Як повідомили зранку російські телеграм-канали та соцмережі, Москва зазнала масованої атаки дронів. БПЛА літали над Рубльовкою та потрапили в три житлові будинки — на Ленінському проспекті та Профспілковій вулиці у Москві, а також на вулиці Атласова у Новій Москві. Влада міста заявила, що будівлі отримали незначні пошкодження, "ніхто серйозно не постраждав". Проте, за медичною допомогою, за словами мера Москви Сергія Собяніна, звернулися двоє людей, а мешканцям кількох під'їздів у будинках, у які потрапили дрони, довелося евакуюватися. "Апостроф" розбирався, як у Кремлі оцінили атаку БПЛА і на що чекати жителям столиці країни-агресора надалі.

Тривожний ранок москвичів

Ранок 30 травня для москвичів видався гучним. Столицю Росії та Підмосков'я атакували невідомі дрони. Одразу після атаки, місцеві жителі стали викладати наслідки прильотів у соцмережах. Повідомлялося, що один дрон врізався в будинок на вулиці Профспілковій, другий на вулиці Атласова в Новій Москві. У будинку 98 на Профспілковій вулиці дрон потрапив у верхні поверхи будинку, зруйновано фасад та скління будівлі. Мешканців трьох під'їздів евакуювали. На вулиці Атласова 11 внаслідок влучення безпілотника також зруйновано фасад будинку та скління верхніх поверхів. Дрон також потрапив у будинок №92 на Ленінському проспекті.

У Підмосков'ї БПЛА літали над елітними селищами – зокрема, Рубльовкою, де мешкає російське топ-чиновництво, а також деякі українські "біженці" - наприклад, Віктор Янукович.

Повідомлялося, що один із безпілотників був збитий над підмосковним селом Роздори, де знаходиться резиденція Путіна "Ново-Огарево".

Читайте: Ніч була пекельною: Київ пережив найруйнівнішу атаку дронами. Фоторепортаж

При цьому було зафіксовано не менше 25 дронів.

Політичний експерт Олексій Голобуцький звернув увагу на те, що масова поява дронів над елітними районами Москви та Підмосков'я посилила і без того конфліктну ситуацію серед так званих кремлівських веж.

"Дрони позначили для росіян, що "пріоритетні цілі" - російська еліта, якій інші росіяни заздрять і ненавидять. Теоретично це має підштовхнути процеси "феодального дроблення" імперії, коли кожен сам за себе і ніхто не хоче брати на себе відповідальність за війну та рішення Кремля. У будь-якому випадку, це посилить внутрішній конфлікт. Прогнозована багатьма масова втеча за кордон родичів і близьких російської еліти, які ще залишалися в РФ і проживали власне в позначених БПЛА елітних селищах, додатково посилить конфлікт і розломи між окремими владними групами", - вважає експерт.

Пєсков спробував заспокоїти

Атака дронів на Москву, мабуть, стала для російської влади несподіванкою. Ані Кремль, ані Міноборони до середини дня інцидент не коментували. Віддуватись за центральну владу – заспокоювати людей і хоч якось пояснювати ситуацію, оскільки приховати її стало неможливо – довелося меру Москви Сергію Собянину та губернатору Московської області Андрію Воробйову.

У Кремлі отямилися до середини дня і рупор Путіна Пєсков заявив, що його шеф отримував "у прямому режимі" інформацію по лінії Міноборони та відповідних відомств.

"Усі спрацювали належним чином. Спрацювали добре. Добре спрацювала і система ППО ", - заявив представник Кремля. Версію про те, що цілі дронів перебували на Рубльовці, Пєсков коментувати відмовився. Також Пєсков заявив, що Путін не планує виступати зі зверненням до громадян через атаку безпілотників. Але й тут, як виявилося, збрехав...

Після Пєскова коментар для ЗМІ надійшов і з Міноборони РФ. Там інформацію про атаку дронів підтвердили, назвавши її терористичною. Щоправда, кількість БПЛА у відомстві Шойгу зменшила з 25 до 8.

В атаці дронів Кремль, звісно ж, звинуватив Україну.

"Цілком зрозуміло, що йдеться про дії київського режиму у відповідь на наші дуже ефективні удари по одному з центрів прийняття рішень. Цей удар мав місце в неділю", - сказав журналістам Пєсков.

Повернулися додому

Утім, у Києві відверто посміюються з російської влади. Зокрема оригінальним чином атаку дронів по Москві прокоментував радник глави офісу президента України Михайло Подоляк.

"Дуже важливо зрозуміти. Ви ж знаєте, ми втягуємося в еру штучного інтелекту. Можливо, не всі дрони готові атакувати Україну і хочуть повернутися до своїх творців та відповідним чином поставити запитання: "А навіщо ви нас відправляєте [бити] по дітях України, по Києву і так далі". <…> І другий аспект важливий. Всі люди, які вважають, що можуть грати в односторонню гру, що можна буде руйнувати іншу суверенну державу абсолютно безкарно... Після 15 місяців вони не зрозуміли, що 14-го року у них не буде? Жодного підписання лінії розмеження... Кожен із них відповідатиме в повному обсязі ", - сказав Подоляк в ефірі Breakfast Show.

Отримали "темники"

Цікаво подивитись, як висвітлювали ситуацію російські ЗМІ.

У ранкових випусках новин на федеральних каналах атака на Москву висвітлювалася докладно. Пізніше, вже отримавши методички з Кремля, тональність пропагандистів змінилася.
Наприклад, у випуску о 9:00 ведучий "Першого каналу" з посиланням на "повідомлення ЗМІ" говорив, що дронів могло бути "близько 20". Проте вже у випуску новин о 12:00 цитувалася лише інформація Міноборони про 8 дронів, а інформацію про десятки дронів у випуску назвали "чутками", які "множилися в інтернеті".
У випусках НТВ (о 10:00) та "Росія 1" (о 11:00) одразу цитували лише повідомлення Міноборони, що з'явилися на стрічках приблизно о 9:30. Деякі припущення журналісти зробили від власного імені. Зокрема, на "Росії 1" журналісти зазначили, що у будинки у Москві, ймовірно, врізалися ті безпілотники, які, за даними Міноборони, втратили керування через придушення російськими системами радіоелектронної боротьби.

Пригожин відтоптався

А ось голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин скористався інцидентом з дронами, щоб учергове "уколоти" міністра оборони Сергія Шойгу. Пост Пригожина, який розповсюдила його прес-служба, був сповнений образ на адресу керівництва Міноборони та посипаний нецензурною лексикою.

"Як громадянин я глибоко обурений, що ці мразі спокійно сидять і просиджують далі свої ожирілі сраки, намазані дорогими кремами. І тому я вважаю, що народ має повне право поставити їм ці питання, цим паскудам", - заявив Пригожин.

Путін відкашлявся

Утім, схоже, у Кремлі зрозуміли, що тема набула серйозного резонансу. Внаслідок чого увечері з бункера вибрався Путін і, постійно кашляючи, вирішив зробити заяву. Щоправда, нічого нового він не сказав. Путін назвав атаку дронів "терористичним актом у відповідь на удари по центрах прийняття рішень у Києві", а також "залякуванням громадян Росії та ударами по житлових будівлях".

За його словами, російські системи ППО спрацювали "штатно, задовільно", хоча "ще є над чим працювати". Показово, що навіть після того, як минулого разу дрони потрапили до Кремля, Путін промовчав. Тепер, схоже, ситуація загострилася до краю.

У чому "фішка"

Переполох у Москві "Апостроф" попросив прокоментувати колишнього співробітника СБУ, експерта Українського інституту майбутнього та консультанта комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Івана Ступака.

"Атака дронів на Москву показала наступне:

- це перша подібна масова атака на російську столицю за весь час війни, і я впевнений, що не остання, оскільки у росіян дронів багато і вони повертатимуться до рідної гавані;

- головне ще й те, що дрони полетіли на Рубльовку, так би мовити, "врізати буржуям";

- ще раз росіяни переконалися, що ППО навіть над Москвою "дірява". Для того, щоб закрити Москву та Підмосков'я, де знаходяться маєтки тамтешніх буржуїв, за нашими приблизними підрахунками, необхідно зняти 30% систем ППО з фронту;

- частину БПЛА було знешкоджено за допомогою станцій РЕБ, а тому вони втратили орієнтацію та впали на житлові будинки. Іншими словами, влада здійснила диверсію проти свого народу.

Хочу вірити, що сьогоднішня атака дронів деморалізувала російську владу. А ще вона підтвердила суперечності між вежами Кремля. Це видно із заяв Пригожина.

Окремі наші фахівці вже подякували російським журналістам за те, що вони повідомили докладні адреси, якими прилетіли дрони.

І наскільки мені відомо, у російських соцмережах деякі прості москвичі вже почали писати, що причинами прильотів БПЛА до їхніх будинків стала війна. А це я вам скажу вже величезна сміливість".

Читайте: Ракетне безсилля: як українська ППО ламає кремлівські плани

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів