RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Над Росією вдарить "Грім": Україна розробляє потужний ракетний комплекс

Новий ОТРК української розробки може змінити розклади на Донбасі

Новий ОТРК української розробки може змінити розклади на Донбасі Українські військові готуються провести випробування нового оперативно-тактичного ракетного комплексу "Грім" Фото: EPA/UPG

У грудні Україна готується провести випробування оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК) вітчизняної розробки "Грім". Про це повідомили на Павлоградському хімзаводі, представники якого, спільно з конструкторами КБ "Південне", створюють новий комплекс. Розробку виробу фінансує Саудівська Аравія - вона ж є і головним замовником. За інформацією експертів, Міністерство оборони України буде стежити за етапами випробувань комплексу. Адже експортні характеристики "Грому" набагато гірші тих, які можуть бути запропоновані для української армії, а поява такого ОТРК у розпорядженні ВСУ серйозно змінить військовий розклад між Україною і Росією.

За словами директора Павлоградського хімзаводу Леоніда Шимана, "Грім" є наступником ОТРК "Сапсан", проект якого був закритий у 2013 році екс-міністром оборони Павлом Лебедєвим. Зараз Лебедєв переховується в Росії і оголошений Генпрокуратурою в розшук. Шиман запевнив, що на створення "Грому" не було витрачено жодної копійки бюджетних грошей — всі роботи фінансував іноземний замовник. За повідомленнями ЗМІ, цим замовником є Саудівська Аравія, яка на розробку комплексу виділила близько $40 млн.

Втім, за словами директора інформаційно-консалтиноговой компанії Defence Express Сергія Згурця, якщо випробування пройдуть успішно, на нього зверне увагу й українська армія, для якої ОТРК "Грім" може коштувати значно дешевше, ніж для зарубіжних партнерів. "Міністерство оборони поки буде відслідковувати етапи випробувань, які будуть проводитися і на нашій території і за її межами, - зазначив Сергій Згурець. - Якщо говорити про перші випробування в грудні, то я думаю, що це буде відпрацювання окремих вузлів і агрегатів цього комплексу, зокрема, стосовно застосування вітчизняного ракетного палива. Саме створення твердого ракетного палива для цього виробу і для інших ракетних розробок на даному етапі є завданням національної важливості".

Експерт упевнений, що за тактико-технічними характеристиками точність ураження цілей ОТРК "Грім" порівнянна з його найближчим конкурентом — російським "Іскандером". В заявлених КБ "Південне" параметрах дальність стрільби українських ракет складає 300 кілометрів. Це гранична дальність для експортних варіантів ракет типу "земля-земля", встановлена "Режимом контролю за ракетними технологіями". В реальності ж дальність дії "Грому" може скласти до 500 км.

Оперативно-тактичний ракетний комплекс "Грім", розроблений ДП "Павлоградський хімічний завод" спільно з КБ "Південне" (макет)

За словами Сергія Згурця, ОТРК "Грім" повинен пройти ще безліч випробувань, перш ніж вдасться налагодити його серійне виробництво. "Потрібно розуміти, що такі комплекси - це вкрай складна система, і раніше Україна подібне озброєння не розробляла. Такі проекти реалізуються десятиліттями. Якщо вкладемося в п'ять років - буде добре, адже доробки у нас вже є завдяки комплексу "Сапсан". Цей проект розроблявся КБ "Південне" для української армії, але при міністрі оборони Павла Лебеді був заморожений. Якщо результати випробувань будуть успішними, то "Грім" можна запропонувати Міноборони, адже оперативно-тактичний ракетний комплекс, який буде створений для української армії, буде мати кращі параметри, ніж ті, які реалізуються для іноземного замовника - принаймні, саме так заявлено зараз на папері", - резюмував Сергій Згурець.

У свою чергу, екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко розповів "Апострофу", що такі ОТРК як "Грім" вкрай важливі для ЗСУ в умовах наростаючої російської агресії.

"Справа в тому, що росіяни з того озброєння, яке у них є, не використовували проти України хіба що ядерну зброю і масовані ракетні та авіаційні удари. Газову зброю застосовували в аеропорту Донецька, касетні бомби - теж. Нам потрібно відповідати на ці виклики. Нам потрібні комплекси, які будуть здатні наносити удари по серйозним російським об'єктам. Я думаю, що порівняно з російським "Іскандером" це, як мінімум, той же рівень. Більш того, "Іскандери" розроблялися раніше, а свій комплекс ми розробляємо зараз, відповідно, ми можемо врахувати всі новинки. Думаю "Грім" буде не гірше "Іскандерів" однозначно", - підкреслив Ігор Романенко.

Військовий експерт Олексій Арестович, у свою чергу, додав, що якщо "Грім" надійде на озброєння української армії, військовий конфлікт на Донбасі може зійти нанівець. "Це зброя, яка повністю змінить правила гри в театрі бойових дій. Зараз на озброєнні нашої армії є тактичні комплекси "Точка - У", але вони морально і фізично вже застаріли, і далеко не всі з них знаходяться в бойовій готовності. По суті, "Грім" може стати заміною ядерної зброї, тому що якщо розглядати конфлікт між Україною і Росією, наш ОТРК зможе точно вражати цілі на дуже далеких дистанціях. Наявність 10 таких комплексів повністю змінить військовий розклад між нами і Росією. Ми зможемо вражати важливі цілі далеко за межами нашої країни, наприклад, скупчення військової техніки росіян на кордоні з Україною. Судячи з дальності "Грому", його ракети долітають до Москви, а отже, будь - яка спроба розпочати повномасштабну агресію проти України закінчиться тим, що ми будемо бити по цілям на території Росії. Отже, ціна вторгнення багаторазово збільшиться, адже основна функція армії - це запобігання війни. Якщо армія воює, значить, вона не виконала свою першу задачу", - сказав Олексій Арестович.

Крім того, на думку Арестовича, наявність сучасних тактичних комплексів відкриє Україні двері в елітний клуб потужних військових держав: "Серйозними військовими державами вважаються не лише ті держави, які мають ядерну зброю, але і ті, у кого є ОТРК. Крім того, союзники набагато більше будуть поважати нас і набагато більше потребувати нас".