RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кацуба Олександр Володимирович

Серійний підприємець, власник АЛЬФА ГАЗ

Серійний підприємець, власник АЛЬФА ГАЗ Олександр Кацуба Фото:

Олександр Кацуба народився 8 вересня 1986 року в м. Кривий Ріг. Вищу освіту здобув у 2008 році, закінчивши Харківський національний університет імені Каразіна (спеціальність "Фінанси").

2009 року Олександр Кацуба закінчив Харківську національну юридичну академію ім. Ярослава Мудрого (спеціальність "Правознавство").

Також проходив навчання у РГУ нафти та газу (НДУ) імені І.М. Губкіна, де отримав кваліфікацію магістра фінансового менеджменту та спеціаліста нафтогазового виробництва.

Профіль у Фейсбук

Кар'єра

Ранні роки

Працював у сімейному бізнесі з 2003 по 2010 рік.

2006 – 2009 роки – Заступник директора з економіки ТОВ НВП "Техпроект".

2009 – 2010 роки – Голова наглядової ради ВАТ "Харківський завод електромонтажних виробів-1".

Державні підприємства України

2010 рік - Заступник директора з економічної діяльності в "Полтавагаздобування".

2010 – 2012 роки – Заступник голови правління "Чорноморнафтогаз".

2012 - 2014 роки - Заступник голови правління НАК "Нафтогаз України", член наглядових рад "Чорноморнафтогаз" та "Укртрансгаз".

Бізнес

Проекти та інвестиції

З 2013 року успішно займається власними бізнес-проектами у сфері фінансів та IT. У 2019 році продав 20% свого фінансового бізнесу (MyCredit) структурам Сергія Тігіпка за 3 мільйони доларів. З 2021 року володіє автомобільними виданнями "АвтоЦентр" та "АвтоБазар". 2022 року заснував компанію "АЛЬФА ГАЗ", що займається видобутком природного газу. За результатами 2023 року АЛЬФА ГАЗ стала одним із лідерів газового видобутку України, компанія видобуває понад 1 млн. кубометрів природного газу на місяць.

Громадянська позиція та волонтерство

Олександр Кацуба підтримує створення прозорого енергетичного ринку та реформування газової сфери за європейськими стандартами. Регулярно пише. З 2022 року активно допомагає ЗСУ, передав понад сто автомобілів для потреб української армії.

Професійні досягнення

За участю Кацуби "Чорноморнафтогаз" кратно збільшив обсяги видобутку газу та нафти. У "Нафтогазі" займався впровадженням стратегічних проектів, спрямованих на покращення енергетичної безпеки України.

Скандали та звинувачення

У 2016 році був фігурантом у справі "пальне Курченка" і звинувачувався у зловживанні службовим становищем, будучи Заступником голови правління НАК "Нафтогаз України". Лише 2024 року слідство оголосило підозри іншим особам. Фактично НАБУ підтвердило невинність Кацуби через 10 років провадження. Також непричетність Кацуби до "справи Курченка" підтверджувалася у розслідуванні Бігуса.

Сім'я

Кацуба розлучений. У нього двоє дітей.

Батько – Володимир Кацуба, колишній народний депутат України та підприємець. Мати – Наталія Кацуба, власниця бізнесу у сфері бетонного виробництва.

Старший брат – Сергій Кацуба, колишній чиновник та підприємець.

Олександр Кацуба у медіа

Останні новини про Олександра Кацубу на "Апострофі".

Знакові інтерв'ю Кацуба дав Телеграфу та АвтоЦентру .

2022 року Кацуба регулярно пише колонки на теми, де має експертність.

У своїх статтях він закликає до створення в Україні прозорого енергетичного ринку, який відповідає європейським стандартам. Вважає, що загострення відносин між Заходом та Китаєм вимагає від України посиленої роботи над власною енергетичною незалежністю. Виокремлює важливість зниження впливу державних та приватних монополій на енергетичному ринку та підтримує приватизацію НАК "Нафтогаз". Підтримує реформи у газовому секторі за прикладом Великобританії.

Кацуба переконаний, що держава має пред'являти суворіші вимоги до нафтогазових інвесторів, оскільки через невиконання інвестиційних планів в Україні залишаються неосвоєними понад 200 вуглеводневих родовищ.

Поточний стан

В даний час Олександр Кацуба займається розвитком своїх бізнес-проектів і продовжує підтримувати реформи в енергетичній сфері як експерт. Багато інтерв'ю однозначно заявляв, що більше ніколи не повернеться ні в політику ні на роботу на державу. Кацуба бачить себе виключно підприємцем та волонтером.

Читайте також

Ляшко Віктор Кирилович

Віктор Ляшко набув популярності під час пандемії коронавірусу

Синєгубов Олег Васильович

Олег Синегубов – досьє на голову Харківської обласної військової адміністрації

Руденко Євген Вікторович

Фінансовий аналітик Євген Руденко входить до ТОП-100 провідних українських підприємців

Новини партнерів