RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Після трьох місяців карантину рятувати буде вже нічого - український економіст

Економіка України вже отримала шоковий вплив

Економіка України вже отримала шоковий вплив Фото: Апостроф /Дмитро Олійник

Введений в березні карантин у зв'язку з пандемією коронавіруса, буде посилений. Таке рішення прийнято на засіданні Кабінету міністрів 3 квітня. Експерт інституту GROWFORD ОЛЕКСІЙ КУЩ в інтерв'ю "Апострофу" розповів, як нові обмеження позначаться на економіці країни та скільки протримаються населення і бізнес в умовах карантину. На його думку, два тижні карантину вже завдали економіці величезної, а через три місяці обмежень щось рятувати вже не буде сенсу.

- Як перші обмеження, викликані поширенням коронавірусу, вплинуть на стан української економіки?

- На економіку країни карантин, за великим рахунком, вже спричинив шоковий ефект. Зараз, що називається, можна "розширити та поглибити", але це вже - як мертвому припарки. Уже стався шок скорочення платоспроможного попиту, люди купують найнеобхідніше, економлять гроші, а у багатьох гроші закінчуються.

Основний удар припав на сектор послуг, торгівлю, пасажирські перевезення, туризму, бізнес відчуває величезні логістичні проблеми, на зовнішніх ринках падають ціни на сировинні товари. Тобто, за великим рахунком, повний букет ми вже отримали.

- Скільки вітчизняна економіка протримається в умовах карантину?

- За один місяць карантину ми втрачаємо приблизно 120 мільярдів гривень ВВП і приблизно 250 мільярдів гривень у вигляді вартості товарів і послуг. В середньому, ми втрачаємо 30-40% місячного ВВП, а, якщо перерахувати в річних темпах, то за один місяць втрати становлять 2%. Тобто за два місяці карантину в річному вимірі виходить падання на 4%. Ми пішли в мінус, і зрозуміло, що в 2020 році ВВП у нас впаде.

Також до 40% в місяць виросте відхилення від планових показників виконання бюджету. Природно, бюджет секвестують. І, якщо брати той бюджет, який був прийнятий на 2020 рік, то за доходами від може бути не виконаний на 40-50%. Це вже - розвал бюджетної системи.

Читайте також: Після двох місяців карантину почнеться голод та боротьба за життя - Георгій Учайкін

Те, що зараз Національний банк України одноразовим платежем перерахував до бюджету 42 мільярди гривень свого прибутку, говорить про те, що це вже - останнє. Є ще 2 мільярди доларів від виграшу "Нафтогазу" в Стокгольмському арбітражі, і, якщо їх продати, то залишиться або на колінах просити кредит МВФ, або включати друкарський верстат.

Тому основний дискурс повинен вестися про те, як реанімувати економіку. Які реанімаційні заходи, яка реанімаційна бригада буде працювати. Може це будуть не реаніматори, а гробокопачі.

- Коли, з точки зору економіки, потрібно скасовувати карантин або, хоча б, його суттєво послабити?

- Якщо розглядати мобілізаційні можливості нашої економіки, то це - один місяць. Хоча зрозуміло, що карантин буде, щонайменше, два місяці. Протягом місяця населення і бізнес тримаються за рахунок внутрішніх резервів і, якби карантин через місяць закінчився, падіння нашого ВВП виглядало б як вирізаний шматок торта. І після цього економіка дуже швидко відновилася б.

Якщо карантин триватиме два місяці, то вже відбудуться глибокі структурні зміни. Населення продає бабусині кільця, а бізнес - свої активи. Відповідно, після виходу з кризи такого формату, вирізаного шматка торта вже не буде - торт буде розчавлений.

Ну, а після трьох місяців карантину особливо і рятувати буде нічого. Тоді доведеться будувати щось абсолютно нове.

Читайте також

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб

Штучний інтелект проти російських вуглеводнів: за ким майбутнє

Успіх компанії Nvidia вкотре показав, що майбутнє за високими технологіями, а сировинні економіки як Росія залишаються у минулому