RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Після двох місяців карантину почнеться голод та боротьба за життя - Георгій Учайкін

Якщо обмеження триватимуть більше двох місяців, країну чекає катастрофа

Якщо обмеження триватимуть більше двох місяців, країну чекає катастрофа Фото: УНІАН

Кабмін посилив карантинні заходи в Україні, в зв'язку з пандемією коронавіруса. Але тривалий локдаун через розповсюдження COVID-19 не закінчиться для України нічим хорошим. Якщо карантин триватиме більше ніж два місяці, в країні катастрофічно збільшиться рівень безробіття. Це призведе до спалаху вуличної злочинності, адже людям не буде чого їсти. Можливі прояви вандалізму та мародерства. Правоохоронна система в таких умовах продемонструє свою остаточну безпорадність, а тому громадянам доведеться захищатися самостійно, вважає голова Асоціації власників зброї ГЕОРГІЙ УЧАЙКІН.

Мої прогнози мають такий вигляд: враховуючи не оптимістичний фінансово-майновий стан населення, та той факт, що переважна більшість населення ледь не жебракує, відбудеться збільшення рівня злочинності – насамперед вуличної. Така ситуація цілком ймовірна, якщо карантин через коронавірус триватиме більше, ніж два місяці. Це можна пояснити тим, що людям банально не буде чого їсти.

Злочинці будуть використовувати весь арсенал, який зараз існує на "чорному ринку" – від ножів, кастетів та бейсбольних біт до пістолетів та автоматів. А скільки у нас було випадків у Києві, коли стріляли із гранатомета – по ресторану "Лео", по "Київміськбуду", по інших установах? Гранати вибухають ледь не щодня. Тіньовий ринок зброї буде квітнути в цей час. Цілком можливо, що і законослухняні громадяни, не маючи змоги купити зброю у законний спосіб, підуть на той ринок, бо треба буде якось виживати. Це буде бійка за життя.

Не хочеться малювати апокаліптичні сценарії, але я не виключаю, що можливі прояви вандалізму та мародерства. Достатньо подивитися на наслідки урагану "Катріна" у Сполучених Штатах. Там цілі міста занурилися у безлад, а поліція навіть не могла туди потрапити. Давайте згадаємо, що відбувалося у Сербії та Косово після війни, як там люди виживали? Давайте пригадаємо, що було в Аргентині під час криз та дефолтів, що зараз відбувається у Венесуелі. Пограбування банків та банкоматів відбуваються вже зараз. Ключовими в такі часи будуть навички виживання та запаси харчів.

Читайте також: Голод - це не метафора: як врятувати життя українців від смертельного коронавірусу

Візьмемо для прикладу маленький мікрорайон. У ньому знаходиться крамниця, яка забезпечує харчами навколишні будинки. Всі будуть обмежені в пересуванні та всі будуть розраховувати, що вони в цей магазин можуть прийти і придбати собі необхідну їжу. А якщо цей магазин вночі просто пограбують? Хто буде чинити спротив? Охоронці, які там є - вони беззбройні. Поліція, якщо приїде і якщо приїде вчасно, так само може бути безпорадна, бо ми не знаємо, на якому рівні відбуватиметься це пограбування. Перші прояви надзвичайного криміногенного стану ми побачимо через два місяці після початку локдауна. Рівень безробіття збільшиться катастрофічно. Давайте спрогнозуємо поведінку людей в умовах відсутності грошей, деморалізації, маргінального стану. Чого чекати від людини, яка загнана в глухий кут? Адже людина - це така сама тварина.

Ключовим стане той період, коли громадянам доведеться захищатися і себе, і власне майно. Фундаментом у цій боротьбі можуть стати законослухняні власники зареєстрованої зброї, бо їм доведеться певним чином організовуватися й створювати формування з охорони порядку. Вони зможуть протиставити зловмисникам мисливську зброю - довгоствольну, гладкоствольну нарізну та короткоствольну. Ми можемо лише шкодувати, що після 2014 року не були створені загони територіальної оборони. Вони могли бути дуже потужні, враховуючи навички людей, які пройшли крізь війну, мають мотивацію та національну свідомість. Територіальній обороні можна було б доручити охорону матеріальних і стратегічних об'єктів, які мають інфраструктурне значення в Україні. Бо якщо ситуація погіршиться, то правоохоронців для охорони сотень інфраструктурних об'єктів не вистачить. Навіть зараз є села, які не мають власного дільничного. Селяни будуть змушені самотужки охороняти своє майно.

Взагалі правоохоронна система, до якої не було довіри, в умовах такого навантаження продемонструє свою остаточну безпорадність.Всі знають, хто там працює. Корупція, зловжиння повноваженнями, побиття громадян, вибивання показів – все це нікуди не зникло і не зникне. Хоча цілком можливо, що доведеться співпрацювати з поліцією, якщо вона тоді ще існуватиме, не перетвориться на велику банду угруповань. Невідомо, чи їх взагалі фінансуватимуть або вони існуватимуть за принципом: "ось у мене пістолет і я буду виживати, як можу".

Слід також враховувати, що зовнішня агресія проти України нікуди не зникла і виключати її ескалації не можна. Хоча я думаю, що і в Росії зараз дуже не солодко. Нафтова війна дуже сильно вдарить по їхньому бюджету і я думаю, що це певним чином ускладнить фінансування бойових дій, аби вивести їх на інший рівень. З іншого боку, цілком можливо, що економічна криза в Росії спровокує і політичну кризу. У такому випадку ніщо краще не об'єднує так званий "русскій мір", ніж переможна війна у країні поруч. Питання – чи вистачить на це все грошей. Можливо це стане соломинкою, яка зламає спину російського верблюда. Відцентрові сили можуть розірвати Росію з середини. Не забувайте, що Кавказ давно палає. Його гасять грошима, але цей регіон не простий. Плюс східна частина, Сибір. Але, якщо почнуться деструктивні процеси в РФ, то нам теж буде не солодко. Бо коли падають великі шафи, багато пилюки здіймається довкола. Тож нам треба розуміти, що наволоч з Росії може полізти і до нас. Тому слід слідкувати за здоров'ям військових, аби наша армія перебувала в стані готовності.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто