RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

За логікою влади, українці багатіють і субсидії їм не потрібні - експерт

Олег Пензін - про ситуацію із субсидіями в Україні

Олег Пензін - про ситуацію із субсидіями в Україні Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

В Україні за рік кількість отримувачів субсидій зменшилась на приблизно 700 тисяч сімей. Однак це відбулось не тому, що ми стали краще жити, а тому, що держава значно погіршила умови для отримання субсидій. Так, ліквідовані комісії, які розглядали проблемні питання, знову переглядаються умови надання субсидій, і вже почалися розмови про те, що громадянам доведеться повернути кошти, якщо їх визнають такими, що не мають права отримувати субсидію. Однак повертати кошти держава може лише через суд, якщо буде ухвалене відповідне рішення - про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів експерт з економічних питань Олег Пендзин.

- Що робити у випадках, коли людині кажуть повернути субсидію?

- Є такі прецеденти. Тут ситуація наступна: якщо людина свідомо збрехала в декларації, свідомо щось приховала і це раптом виявилось - тут можлива небезпека звинувачення в аферизмі. Тобто це може бути кримінальна стаття.

Але якщо у людини все добре, і немає якихось суттєвих порушень, а вона, наприклад, одружилася, змінила свій сімейний стан і про це не повідомила, і їй продовжували нараховувати субсидії - це інша ситуація. Такі речі відбуваються часто.

До травня цього року при райдержадміністраціях були комісії по розгляду проблемних питань щодо нарахування субсидій. До речі, через них проходило близько 30% субсидіантів. З травня уряд припинив цю практику - комісії знищені.

Беремо загальну кількість субсидіантів, які були минулого року - це приблизно 3,2 мільйони сімей. І дивимося загальну кількість субсидіантів цього року - це близько 2,5 мільйонів. Треба розуміти, що за рік ми не стали багатшими, і ні в кого язик не повернеться сказати, що енергоносії стали дешевшими. Тобто таке зменшення кількості субсидіантів відбулось не тому що ми стали краще жити, а тому, що держава значно погіршила умови надання субсидій.

Ще один дуже показовий момент. Цього року були виділено практично 37 мільярдів, плюс 12 ще додали - маємо 49 мільярдів. Відкриваємо проект бюджету на 2022 рік - там 38,5 мільярдів.

В мене наступне питання: а що надзвичайно важливе станеться в житті українців, з точки зору зростання доходів, зменшення вартості енергоносіїв, зменшення субсидій - що ми раптом аж на 10 мільярдів зменшуємо видатки на субсидії.

Єдина відповідь - у травні ми знову дочекаємось чергової постанови, яка ускладнить порядок надання субсидій громадянам.

- Що ж змінилося по наданню субсидій? Раніше було простіше?

- Майнова верифікація існувала давно. Вам субсидії могли не надати, наприклад, якщо у вас є автомобілі, квартири. Але існували комісії. Ви приходили і пояснювали свій фактичний стан - а комісія, як правило, надавала субсидію.

Цього року комісії прибрали і ввели абсолютно цікаві додаткові вимоги, наприклад, якщо у вас була на місяць поїздка за кордон - то ви втрачаєте право на отримання субсидій.

Ще один момент - 100 тисяч на депозиті. Причому нещодавно з'явилось уточнення у постанові Кабінету міністрів. Раніше там було просто “100 тисяч на депозиті”, а зараз "100 тисяч навіть у державних облігаціях". Є багато таких моментів, якими вони потихесеньку затискають людей.

Більше того, зараз є законопроект у Верховній раді по реструктуризації боргів приватних осіб по заборгованості за житлово-комунальні послуги. Поки це лише проект, але вже є наказ Мін’юсту, який розповсюджує всі ті обмеження по реєстру кредиторів на людей, що мають заборгованості за житлово-комунальні послуги. Тобто, якщо суд визнає, що ви заборгували - то раніше це була доволі тривала тема з виконавчою службою, а зараз все робиться набагато швидше. Ви дуже швидко потрапляєте в реєстр кредиторів.

Відповідно тепер тих, хто заборгував по житлово-комунальних послугах, прирівнюють до тих, хто має борги по аліментах. Виїхати з країни не можна, купа обмежень. Держава все робить, щоб різко зробити важким життя для тих, хто має проблеми з комуналкою.

- Хто визначає, чи треба повертати кошти за субсидію? Ми не беремо варіант, коли людина свідомо збрехала в документах, а коли помилка сталася, наприклад, через те, що людина просто не знала про якісь можливі нововведення.

- За цим має слідкувати відділ соціального забезпечення - це ті, хто нараховує субсидії. Вони періодично роблять перевірки декларацій і порівнюють з фактичним станом. Якщо виявиться, що є неспівпадіння – з моменту виникнення цієї події, яка призвела до того, що ви втратили право на субсидію, у вас по суду можуть її забрати.

Принциповий момент - рішення про повернення коштів має винести суд. Тобто це не рішення державного органу. А державний орган, зокрема відділ з надання субсидій подає у суд на повернення грошей переплачених за субсидії.

- Наприклад, прийшли до пенсіонера і кажуть: "Ми з Соцзахисту, поверніть нам гроші". Що робити пенсіонеру - слухати їх чи вимагати судовий документ?

- Коли ви працюєте з банком, то там завжди говорять: "Хто б до вас не звертався, з проханням повідомити пін-код вашої картки - жодним чином нікому не вірте. Це не повноваження служби банку". Тут приблизно така ж ситуація.

На сьогоднішній момент забрати у вас гроші можна тільки за рішенням суду. Жодні звернення, жодні заяви чи будь-які інші речі не є підставою для того, щоб блокувати ваші рахунки, щоб списувати з них якісь гроші. Тобто все це здійснюється виключно за рішенням суду виконавчою службою.

Так, ви можете спілкуватися з соціальними службами, можете обмінюватися з ними листами, але зробити вам вони нічого не можуть, поки не буде офіційного рішення суду. До речі, якщо ви з рішенням не згодні, є ще апеляція.

Тож не псуйте собі зайвий раз нервів. Поки немає рішення суду, це не більше ніж побажання конкретного чиновника.

Новини партнерів

Читайте також

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб

Штучний інтелект проти російських вуглеводнів: за ким майбутнє

Успіх компанії Nvidia вкотре показав, що майбутнє за високими технологіями, а сировинні економіки як Росія залишаються у минулому