RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Діра зростає, борги - теж: чому російським бюджетникам стали затримувати зарплату

Заборгованість поки що невелика, але дефіцит бюджету РФ постійно збільшується

Заборгованість поки що невелика, але дефіцит бюджету РФ постійно збільшується Фото: Pixabay

У Росії з початку року зросли борги по зарплаті. Особливо помітно заборгованість збільшилась у лютому. Поки що суми не виплачених у строк зарплат невеликі, та й стосуються затримки незначної кількості громадян. Однак це лише початок, і ситуація погіршуватиметься. За даними федеральної служби державної статистики, через різкі зростання витрат на ведення війни в Україні, у злиднях живуть 13% росіян, переважно у віддалених від центральної Росії регіонах. "Апостроф" розбирався, що відбувається з російськими держфінансами, і якими будуть наслідки невиплат зарплат в РФ.

У Росії працівникам бюджетної галузі почали затримувати зарплату.

За даними Росстату, станом на 1 березня, заборгованість із зарплати перед співробітниками державного сектора РФ досягла 152 мільйонів рублів (2 мільйонів доларів), що у 15 разів більше, ніж у січні. Тоді борги перед бюджетниками становили 10 мільйонів рублів (130 тисяч доларів).

Загальний обсяг не виплачених вчасно зарплат на кінець лютого становив 779 мільйонів рублів (понад 10 мільйонів доларів).

При цьому важливо зазначити, що наприкінці 2022 року заборгованості із зарплати у Росії практично не було.

Читайте: Остання лінія оборони: як окупанти окопуються в Криму

Найбільш постраждалою категорією виявились працівники сфери освіти. За лютий зарплатний борг перед ними збільшився у 12 разів і сягнув 162 мільйонів рублів (2,13 мільйона доларів). Щоправда, із цієї суми на держбюджет припало лише 2 мільйони рублів (26 тисяч доларів), тоді як левова частка – 146 мільйонів рублів (1,9 мільйона доларів) – це борги регіональних бюджетів.

Все це виглядає дуже дивно, тому що на вчителів традиційно покладено важливу функцію сіяти "розумне, добре, вічне" (у нинішніх російських реаліях - "божевільне, зле, тимчасове"). Іншими словами, працівники сфери освіти є важливим елементом системи російської пропаганди щодо промивання мізків підростаючого покоління, яке зі шкільної лави готують помирати за Путіна у війні проти українських та інших "нацистів".

Є також дані про борги із зарплати медиків, проте вони суттєво менші, поки що, принаймні, ніж перед вчителями.

Низький старт

Наведені вище цифри в масштабах такої країни як Росія насправді невеликі. Якщо говорити про кількість працівників, які зараз сидять без зарплати, то це менше 20 тисяч осіб. Для 140-мільйонної країни – крапля у морі.

За словами аналітика компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максима Орищака, на сьогодні заборгованість становить менше ніж 1% місячного фонду заробітної плати працівників усієї країни. "Тобто невиплати є, але критичної ситуації немає", - сказав він у коментарі "Апострофу".

Але тут питання у символізмі. Справа в тому, що востаннє борги із зарплати в Росії фіксувалися понад десять років тому, коли гостро відчувалися наслідки світової фінансової кризи.

Нагадаємо також, що хронічні невиплати зарплат були характерними для "лихих 90-х", які сьогодні в РФ прийнято лаяти. Але через 20 років, що Володимир Путін перебуває при владі, "лихі 90-ті", схоже, повертаються.

Як пише російське інтернет-видання "Октагон", проблема із заборгованістю по зарплатам "загрожує стати довгостроковою".

Головною причиною утворення боргів із зарплати є колосальний дефіцит бюджетів усіх рівнів. У тому числі (а, насправді, в першу чергу) федерального бюджету.

У січні дефіцит російського бюджету становив близько 1,8 трильйона рублів (25 мільярдів доларів), що перевищило аналогічний показник 2022 року у 14 разів. А станом на 1 березня він уже сягнув 2,58 трильйона рублів (34 мільярдів доларів). При тому, що за підсумками 2023 дефіцит бюджету РФ запланований на рівні 2,9 трильйона рублів (41 мільярда доларів).

Таким чином, за січень-лютий план щодо дефіциту виконано майже на 90%. Якщо нинішня тенденція збережеться, то до кінця 2023 року бюджетний дефіцит може становити від 5 до 7 трильйонів рублів (від 70 до 92 мільярдів доларів).

Надпланове збільшення дефіциту пов'язане, з одного боку, зі зростанням видатків бюджету насамперед на війну проти України, з іншого боку, - зі скороченням бюджетних доходів.

Через санкції, введені проти Росії за її воєнну агресію, значно просіли її нафтогазові доходи – щоб там не говорили пропагандисти. За січень-лютий 2023 року вони обвалилися на 46%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

А нафтогазові доходи, нагадаємо, є ключовим компонентом наповнення російського бюджету.

Але з іншими джерелами поповнення держскарбниці також виникли проблеми. Так, зокрема, російський бізнес перестає сплачувати податки.

За даними Росстату, на 1 січня 2023 року, сукупна заборгованість компаній з податків, зборів, страхових внесків і пені склала 2,53 трильйона рублів (33 мільярди доларів). За рік податкові борги бізнесу зросли більш як на півтрильйона рублів (понад 7 мільярдів доларів) або 27%.

Зокрема, заборгованість із ПДВ, який є другим за значимістю джерелом наповнення бюджету, за минулий рік збільшилася на 40% і станом на 1 січня перевищила 1 трильйон рублів (13 мільярдів доларів).

Видання "Октагон" з посиланням на джерело у сфері великого російського бізнесу пише, що фінансові проблеми зараз мають практично всі компанії, і навіть прибуткові підприємства опиняються перед непростим вибором - або реалізовувати заплановані програми, але накопичувати борги по податках і зборах, або погашати податкову заборгованість, але відмовитися від розвитку, оскільки сплачувати податки доведеться з оборотних коштів.

Перспективи далекі та близькі

Далеко не секрет, що основні витрати - близько третини всього федерального бюджету РФ - в 2023 будуть направлені на військові потреби. Йдеться про 10 трильйонів рублів або 130 мільярдів доларів.

Також російська політико-економічна еліта, по можливості, зберігатиме виплати співробітникам силових органів – внутрішній терор на тлі провальної військової кампанії в Україні стає для Кремля дедалі актуальнішим.

Але таке завдання, м'яко кажучи, не є простим.

"За два місяці зробити майже річний дефіцит бюджету, - не дивно, що в системі держфінансів у них почалися перебої з ліквідністю", - зазначив у розмові з виданням економіст, колишній член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран.

За його словами, статті виплат військовим та силовикам більшою мірою захищені, але й вони не застраховані від зривів графіків платежів.

"Періодично від полонених та із соцмереж до нас доходить інформація, що військовим у РФ не платять вчасно, не виконує своїх зобов'язань і терористична організація ПВК "Вагнер", - каже Шапран. - Інша справа, що ці випадки ще не набули масового характеру. Але у міру збільшення дефіциту бюджету спостерігатиметься зростання таких тенденцій".

Поки що більша частина російського населення, принаймні пасивно, підтримує війну проти України (хоча даним соціологічних досліджень у РФ не можна повністю довіряти, оскільки багато респондентів, насамперед, ті, хто проти війни, вважають за краще взагалі не брати участь в опитуваннях).

Але як змінюватимуться настрої людей у міру погіршення соціально-економічної ситуації у Росії?

"Перекіс у бюджетному розподілі у бік військового спрямування може сильно демотивувати населення країни загалом, і у них продовжиться відтік населення за кордон - не лише заможної частини населення, а й перспективної молоді. Як і санкції Заходу, подібні демографічні зрушення можуть стати згубними у перспективі майбутніх десятиліть", - прогнозує Максим Орищак.

Є й ближчі, але не менш гнітючі перспективи. Особливо для російської глибинки. За даними федеральної служби державної статистики, через різкі зростання витрат на ведення війни в Україні, у злиднях живуть 13% росіян, переважно у віддалених від центральної Росії регіонах. Кількість тих, хто живе за межею бідності, перевищила 15 млн людей. Проте шансів перебити темпи інфляції зростанням доходів в цьому році небагато. В умовах нинішнього дефіциту бюджету бідних побільшає у 2023 році на 3–4 мільйони.

"Там, де складні кліматичні умови, люди живуть від зарплати до зарплати, і дефіцит у системі держфінансів може бути легко конвертований у протести", - переконаний Віталій Шапран.

Від себе додамо, що якщо силовикам та армії перестануть платити зарплату, придушувати ці протести не буде кому. Хіба що цим займуться приватні військові компанії та територіальні воєнізовані підрозділи, які зараз формуються по всій Росії повним ходом. Але в такому разі це вже матиме всі ознаки громадянської війни.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР