RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія-дірява: що зробили санкції з путінською економікою

Росія збільшила витрати, незважаючи на падіння нафтогазових доходів

Росія збільшила витрати, незважаючи на падіння нафтогазових доходів Фото: Pixabay

У російському бюджеті утворилася колосальна діра – вже у січні дефіцит досяг майже 1,8 трильйона рублів або близько 25 мільярдів доларів. Незважаючи на запевнення влади РФ, що це пов'язано з деякими "технічними моментами", очевидно, що значний бюджетний дефіцит викликаний зростанням витрат на війну та скороченням доходів передусім від продажу нафти та газу. "Апостроф" з'ясовував, чи збережеться нинішня тенденція протягом усього року, до яких розмірів збільшиться дефіцит бюджету країни-агресора та як це позначиться на її спроможності фінансувати війну.

"Технічні моменти"

Дефіцит бюджету Росії в січні становив колосальну суму - близько 1,8 трильйона рублів або приблизно 25 мільярдів доларів, що в 14 разів більше за аналогічний показник 2022 року.

Це пов'язано з тим, що бюджетні витрати минулого місяця значно перевищили доходи. Видаткова частина склала близько 3,2 трильйона рублів (44 мільярди доларів), що майже на 60% вище, ніж у січні 2022 року, а доходна частина виявилася на рівні 1,4 трильйона рублів (близько 18 мільярдів доларів), знизившись порівняно з аналогічним періодом минулого року більш як на 35%.

Доходи багато в чому впали за рахунок скорочення експорту в 3,5 рази - з 262 мільярдів рублів (3,6 мільярда доларів) у січні 2022 року до 74 мільярдів рублів (трохи більше ніж 1 мільярд доларів) у січні 2023 року.

До речі, згідно з федеральним бюджетом країни-агресора на поточний рік, загальний розмір дефіциту має становити 2,9 трильйона рублів (41 мільярд доларів). Таким чином, у січні бюджетний дефіцит вже перевищив 60% річного плану.

Російський Мінфін наголошує, що значне зростання державних витрат на початку року пов'язане "з оперативним укладанням контрактів і авансуванням фінансування за окремими витратами, що контрактуються".

При цьому, на думку директора департаменту грошово-кредитної політики Банку Росії Кирила Тремасова, ніколи раніше таких масштабних витрат на початку року не спостерігалося. У своєму телеграм-каналі MMI він написав, що контракти, про які заявляє Міністерство фінансів, мабуть пов'язані з військовими замовленнями та контрактами на ліквідацію руйнувань. Які, додамо від себе, було завдано діями російської армії. Ну, а бажаючих сісти на бюджетні потоки в Росії завжди було надміру, і апетити у них, як відомо, немаленькі, а тому й суми таких контрактів є відповідними.

Є також питання до доходів бюджету в січні. Кирило Тремасов зазначає, що провал не нафтогазових доходів (ННГД) поки що оцінити складно, оскільки це пов'язано "з технічними моментами". "Повну картину ми зрозуміємо в березні. Ми думаємо, що обвального падіння ННГД цього року не буде", - сказав представник ЦБ РФ.

Проте значне зниження нафтогазових доходів російського бюджету, які у січні склали 426 мільярдів рублів (понад 6 мільярдів доларів), що на 46% менше, ніж рік тому, "технічними моментами" вже не поясниш.

"Бюджет РФ зверстаний за прогнозною ціною 70 доларів за барель, а весь грудень і січень ціна на нафту марки Urals крутилася довкола 45-50 доларів. Причому ціни в портах без транспортування могли бути і нижчими, оскільки від санкцій постраждала саме логістика, - сказав в коментарі "Апострофу" економіст, колишній член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран. - Мінфін РФ пояснює провал у січні сплатою податків у рамках єдиного податкового платежу та відшкодування ПДВ, проте саме через падіння виручки і спостерігається перепад з ПДВ. Мінфіну навіть довелося продати 3,6 тони золота – це приблизно 30% від того, що Гохран викупив з ринку за весь 2022 рік".

Зауважимо, що ці 3,6 тонни золота було взято з Фонду національного добробуту (ФНД). З нього ж у січні продали 2,3 мільярда китайських юанів (340 мільйонів доларів).

Загалом за юані та золото Мінфін РФ отримав 38,5 мільярда рублів (530 мільйонів доларів). Ці гроші пішли на латання бюджетної дірки.

Читайте також: Хроніки пікіруючої економіки: як в Кремлі фальшують статистику

Дефіцит зростатиме

Втім, враховуючи розмір діри, що утворилася, ці півмільярда доларів - просто крапля в морі.

А дірка ця тільки розростатиметься.

"Важко точно передбачити динаміку дефіциту бюджету на найближчі місяці, оскільки він залежатиме від низки факторів, включаючи стан економіки, ціни на нафту та політику державних витрат, - заявив у розмові з "Апострофом" аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак .- Однак, беручи до уваги санкційний тиск Заходу, продовження війни та тенденцію слабкості цін на нафту, очікуємо, що дефіцит бюджету зростатиме”.

Віталій Шапран, у свою чергу, прогнозує, що в лютому дефіцит бюджету РФ буде набагато скромнішим, ніж у січні, - близько 300 мільярдів рублів (понад 4 мільярди доларів). "Це небагато, але з урахуванням дефіциту січня вже й чимало – понад 70% запланованого дефіциту на весь рік", - зазначив експерт.

У самій Росії, до речі, чудово розуміють усю серйозність ситуації.

"Дефіцит бюджету-2023 навряд чи буде меншим за 5 трильйонів. Якщо збільшать витрати, то може бути 6-7 трильйонів", - спрогнозував Кирило Тремасов із Центробанку Росії.

Будівля Центрального банку РосіїФото: Wikipedia

Інші російські фінансові експерти також вважають, що у 2023 році бюджетний дефіцит буде не менше 5 трильйонів рублів (близько 70 мільярдів доларів). При цьому, якщо дефіцит підбереться до 6 трильйонів рублів (83 мільярди доларів), то по факту він перевищить план більш ніж удвічі.

Причина такого стану речей все та ж - зростання витрат на тлі зниження доходів, насамперед, нафтогазових (це, до речі, хороша ілюстрація для пропагандитського гасла про те, що "західні санкції не діють").

Національний добробут під загрозою

Сам собою бюджетний дефіцит не є катастрофою, і він існує в багатьох країнах світу, в тому числі, наприклад, у США. Проте допущення дефіциту передбачає наявність джерел його покриття. Для більшості країн головним таким джерелом є запозичення – зовнішні та внутрішні. У випадку ж сьогоднішньої Росії зовнішні позики через дії санкцій практично недоступні, а з внутрішніми – через економічну ситуацію, що погіршується, також можливі проблеми.

Є, звичайно, Фонд національного добробуту, який на сьогодні налічує близько 11 трильйонів рублів (понад 150 мільярдів доларів), проте так звана ліквідна частина ФНД (валюта, золото) приблизно вдвічі менша. Таким чином, якщо дефіцит бюджету РФ у 2023 році перевищить 5 трильйонів рублів, чого не виключають навіть у російському Центробанку, ліквідної частини фонду як раз вистачить на його покриття. А далі - все.

Мінфін активно витрачав гроші ФНД у 2022 році, і, як бачимо, продовжує його тратити в році, що настав.

Є й інші способи закрити (чи швидше прикрити) бюджетну діру. Найочевидніше – це скоротити витрати та збільшити доходи.

"Росія може збільшити свої доходи за рахунок підвищення існуючих податкових ставок або підвищення податків на певні товари та послуги, - пояснює Максим Орищак. - Якщо говорити про скорочення витрат, то Росія може це зробити за рахунок зменшення державних субсидій чи заробітної плати у державному секторі, скорочення фінансування державних послуг, або врегулювати питання з пенсійними виплатами та скоротити деякі з них. Хоча це стане потужним демотивуючим фактором для населення всієї країни".

Також РФ може розпочати масово друкувати гроші, додає експерт.

На думку Віталія Шапрана, окрім розпродажу резервів, перш за все, з ФНД, який і так вже йде повним ходом, російський уряд може вдатися до активних запозичень у вигляді розміщення облігацій федеральної позики (ОФП, аналог українських ОВДП – "Апостроф"), а також до не менш активного викачування коштів із держкомпаній.

"Всі три джерела робочі, але обмежені в обсягах і не можуть бути витрачені повністю", - наголошує він.

Грошей на всіх не вистачить

Країні-агресору було б суттєво простіше впоратися з проблемою бюджетного дефіциту, що збільшується, припинивши злочинну війну проти України. По-перше, суттєво скоротилися б витрати, а там, бач, і санкції почнуть потроху знімати.

Але, схоже, буде як у тому анекдоті про подорожчання горілки – тато менше не питиме, натомість решта членів родини менше їстиме.

"Ми вважаємо вірогіднішим, що частка воєнних витрат буде переглянута у бік збільшення, - каже Максим Орищак. - Зараз орієнтир, що військові витрати РФ у 2023 році перевищать 30% бюджету".

А це неминуче призведе до урізання інших витрат, у тому числі, на соціальні програми, що буде особливо болісно на тлі економічної ситуації, яка погіршується, збільшення цін на продукти харчування та медикаменти, зростання безробіття (рівень прихованого безробіття в РФ вже досяг 13%).

Тому не виключено, що в Росії холодильник зможе нарешті перемогти телевізор.

"Подорожчання продуктів харчування на тлі незмінних соцвиплат, особливо в регіонах з важкими кліматичними умовами, може призвести до тяжких соціальних наслідків, - вважає Віталій Шапран. - Я сказав би, що соціальні проблеми регіонів - це перші паростки регіонального сепаратизму".

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними