RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Осінь олігарха: що буде з бізнесом Коломойського в Україні

Бізнесмена заарештували та відправили до СІЗО

Бізнесмена заарештували та відправили до СІЗО Ігор Коломойський на засіданні суду Фото: facebook.com/roman.nekravets

На вихідних силовики нагрянули в будинок Ігоря Коломойського, де провели обшук та повідомили йому про підозру у скоєнні шахрайських дій та легалізації майна злочинним шляхом. В суботу, 2 серпня, суд вирішив взяти олігарха під варту. "Апостроф" розбирався, як ця ситуація позначиться на бізнесі скандального й колись всесильного олігарха та чому рішення про його арешт було ухвалене саме зараз.

Читайте також: Чи посадять Коломойського: експерт висловився про долю олігарха

Шевченківський районний суд Києва 2 вересня заарештував на два місяці олігарха Ігоря Коломойського, який підозрюється у шахрайстві та легалізації майна, отриманого злочинним шляхом.

Зранку того ж дня в будинку Коломойського пройшов обшук, який провели співробітники Служби безпеки України (СБУ), Бюро економічної безпеки (БЕБ) та Офісу генерального прокурора. Саме під час обшуку олігарху повідомили про підозру у скоєнні злочинів за двома зазначеними статтями Кримінального кодексу. Тоді ж він отримав і повістку до суду для обрання йому запобіжного заходу.

Шевченківський райсуд столиці ухвалив взяти Ігоря Коломойського під варту з правом внесення застави у розмірі 509 мільйонів гривень. Проте захист бізнесмена повідомив, що чекатиме на повне рішення суду, а заставу за нього не вноситимуть. При цьому на судове рішення готується апеляція.

Чи перебуватиме Коломойський в СІЗО усі 60 днів, зараз сказати важко. Відмова вносити заставу може говорити про впевненість його захисту в можливості в судовому порядку скасувати арешт – адже для цього іноді достатньо знайти навіть суто технічні порушення, допущені під час розгляду питання щодо обрання запобіжного заходу.

З іншого боку, цілком можливо, що для застави просто немає легальних коштів, оскільки Коломойський традиційно тримає свої активи у передбанкрутному стані.

Олігарх і президент

Ігор Коломойський протягом багатьох років був одним із найбагатших та найвпливовіших людей України. Він здобув собі славу одного з найодіозніших олігархів України завдяки численним скандалам, схемам, агресивним спробам втручатися у політичне життя країни, які він, до речі, не надто й приховував. Його бізнес-інтереси поширювалися на банківську діяльність, металургію, хімпром, енергетику, ЗМІ.

Особливий статус Коломойський отримав після перемоги на президентських виборах у 2019 році Володимира Зеленського, оскільки вважалося, що саме він завдяки медійній підтримці допоміг молодому та не досвідченому в політиці шоумену піднятися на вершину політичного Олімпу. Зеленському протягом перших років президентства було вкрай складно дистанціюватися від свого "покровителя". Попри це, нинішній президент зробив декілька рішучих кроків, які мали показати, що олігарх не є недоторканним. Так, Зеленський зайняв принципову позицію у конфлікті навколо "ПриватБанку", який був націоналізований у 2016 році (коли президентом України був Петро Порошенко), давши зрозуміти, що найбільшу в країні фінустанову не буде повернуто Коломойському.

Також можна згадати, що на початку цього року силовики провели в будинку Ігоря Коломойського обшуки в рамках розслідування махінацій у компаніях "Укрнафта" та "Укртатнафта", які донедавна контролювалися бізнесменом. Втім, жодного публічного розвитку ця історія поки що не отримала.

Олігарх втрачає гроші

Ігор Коломойський завжди славився тим, що примудрявся брати під свій контроль компанії, в яких не був основним акціонером, а іноді контролював й діяльність держпідприємств, користуючись своїм економічним та політичним впливом (заради справедливості зазначимо, що так чинять й інші українські олігархи).

Найвідоміший приклад – "Укрнафта", найбільша нафтовидобувна компанія України. Контрольний пакет у ній належав державі, однак Коломойський, будучи міноритарним акціонером, успішно здійснював контроль за нею через лояльний йому менеджмент.

Проте у листопаді 2022 року у зв'язку з дією в країні режиму військового стану "Укрнафта" була націоналізована.

Така ж сама доля спіткала й "Укртатнафту", в якій Коломойський був мажоритарним акціонером. Головним активом компанії є Кременчуцький нафтопереробний завод, який було зруйновано ракетними обстрілами невдовзі після початку широкомасштабного російського вторгнення. До НПЗ також "додавалася" розгалужена мережа АЗС.

Втрата енергетичних активів сильно вдарила по олігарху. Загалом через війну він втратив приблизно половину своїх статків – якщо до вторгнення вони оцінювалися в 1,9 мільярда доларів, то наприкінці 2022 року – лише у 850 мільйонів доларів. Таким чином, якщо ці оцінки вірні, Ігор Коломойський перестав бути мільярдером, принаймні доларовим.

Однак він все ще лишається власником значної кількості бізнес-активів.

По-перше, це близько тисячі автозаправних станцій, які працюють під різними брендами, але під контролем групи "Приват". Бізнес цих АЗС на сьогодні не такий прибутковий як раніше, коли нафту добувала "Укрнафта", підконтрольна Коломойському, після чого її переробляла "Укртатнафта", підконтрольна Коломойському, а вже потім вироблене на НПЗ паливо продавалося на заправних станціях, підконтрольних Коломойському. Попри це, продаж палива триває, і повоєнні перспективи вважаються доволі непоганими.

Крім того, у власності Ігоря Коломойського знаходяться Нікопольський та Запорізький феросплавні заводи, одні з найбільших у світі підприємств у цій галузі. Під контролем олігарха також Марганецький та Покровський гірничо-збагачувальні комбінати, які постачають на його феросплавні заводи сировину. Через війну металургійні підприємства Коломойського переважно простоюють, а сам він втрачає прибуток.

Також непростою залишається ситуація на підконтрольному йому "ДніпроАзоті", який виробляє мінеральні добрива. Є інформація, що виробнича діяльність на цьому підприємстві зараз не здійснюється.

А з компанією "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) справи зовсім кепські. Втрати від війни наклалися на проблеми, пов'язані з корпоративними суперечками між акціонерами Ігорем Коломойським та Ароном Майбергом, внаслідок чого компанія на сьогодні взагалі не функціонує і зазнає великих збитків.

Ну і, нарешті, до бізнес-імперії олігарха входять медіа-активи, насамперед телеканал "1+1". Заробітки телеканалу під час війни також впали, однак у перспективі все може налагодитись, і доходи й, головне, вплив на громадську думку в країні – відновитись на довоєнному рівні.

Олігарх втрачає контроль

Проте сьогодні ключове питання – чи існують перспективи у бізнесу Ігоря Коломойського, та у самого олігарха в зв'язку з його арештом?

"Я думаю, що власне арешт не повинен якось позначитись на його бізнесі, - сказав "Апострофу" інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса. - Питання в тому, чи будуть за ним якісь дії, наприклад, націоналізація. Крім того, незрозуміло, як довго Коломойський просидить у СІЗО”.

Також, за його словами, не можна виключати, що олігарха позбавлятимуть впливу на підконтрольні йому активи різними способами, в тому числі, неформальними. Про те, що більшість активів Ігоря Коломойського перебувають не в кращому фінансовому стані, було сказано вище. Втім, те що в нього ще залишилося, має певну цінність.

"Для того, щоб заарештувати людину такого рівня, однозначно має бути команда. І ті люди, які його "закрили", очевидно, робитимуть певні кроки у плані його бізнесу – щоб там, де Коломойський мав вплив, він його втратив", - сказав "Апострофу" керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський.

Водночас, він утримався від прогнозів щодо того, над якими саме підприємствами олігарх втратить контроль унаслідок висунутих йому звинувачень та арешту: "Все залежатиме від того, як діятимуть учасники цього процесу, це може бути перерозподілом сфер впливу".

Президент без олігарха

Арешт Ігоря Коломойського може мати ще одну важливу причину: Володимиру Зеленському треба показати ефективну боротьбу з корупцією. Напередодні з'явилася інформація, що у вересні Володимира Зеленського чекають на щорічній зустрічі світових лідерів у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Він також має взяти участь у засіданні Ради безпеки ООН щодо України, яке заплановано на 20 вересня. Про це повідомив постійний представник Албанії в ООН Феріт Ходжа – його країна головуватиме в цей час у Раді безпеки.

Висловимо припущення, що під час цього візиту український президент проведе низку особистих зустрічей з лідерами інших країн, у тому числі, з президентом США Джозефом Байденом. Очевидно, що арешт Ігоря Коломойського стане вагомим аргументом у ході такого спілкування, оскільки американська Феміда також має до нього питання.

"Сполученим Штатам така ситуація, звичайно, сподобається, бо там на Коломойського також є заведені справи", - каже Ілля Несходовський. - Втім боротьба з корупцією, боротьба з олігархами – це не арешт когось з них. Це насамперед питання ефективності роботи антикорупційних та правоохоронних органів, незалежність Антимонопольного комітету, інших відомств. Тобто це – не окрема юридична дія, а дієва інституція, яка забезпечує в країні закон. І тоді справді це боротьба з олігархами, коли вони не можуть впливати на владу, отримуючи за це для себе преференції від держави".

Читайте також: Поступка Банкової: чому силовики продовжують "кошмарити" Коломойського

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР