RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Цьому дам, а цьому не дам: хто отримає підвищення пенсії з 1 липня

Підвищені пенсії отримають не всі

Підвищені пенсії отримають не всі Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

З 1 липня у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму зростуть розміри мінімальних та максимальних пенсій. Уряд також планував з 1 липня збільшити виплати деяким категоріям пенсіонерів. Проте поки що їм доведеться почекати. "Апостроф" розбирався, хто отримає добавку до пенсії, а хто — ні.

Зростуть найменші і найбільші пенсії

З 1 липня в Україні підвищуються розміри прожиткових мінімумів, що потягне за собою перерахунок низки соціальних виплат. Зокрема мінімальних та максимальних пенсій, розмір яких прив’язаний до прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

З початку року цей показник складав 1769 гривень. І всім громадянам, які досягли пенсійного віку і мають необхідний страховий стаж (чоловіки — 35 років, жінки — 30 років), але при розрахунку в них виходить розмір пенсії нижче прожиткового мінімуму, виплачувалася мінімальна пенсія саме в такому розмірі — 1769 гривень.

Цим людям перераховували пенсії під час щорічної індексації, що відбулася у березні нинішнього року. Але оскільки розрахунковий розмір у них все одно виходить нижче мінімальної пенсії, реального підвищення пенсії їм довелося чекати до 1 липня, коли збільшується розмір прожиткового мінімуму.

Цього разу, як повідомили "Апострофу" в Департаменті пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України, прожитковий мінімум для осіб, що тратили працездатність, буде підвищено на 85 гривень — до 1854 гривень.

"У зв’язку із цим органами Пенсійного фонду України будуть проведені перерахунки пенсій, - говориться в листі Пенсійного фонду. - Внаслідок перерахунку збільшаться мінімальний та максимальний розміри пенсій, розміри встановлених до пенсій надбавок, підвищень, пенсій за особливі заслуги, щомісячної державної адресної допомоги та інших виплат, розміри яких визначаються виходячи із розміру прожиткового мінімуму".

З 1 липня підвищиться також і максимальний розмір пенсії, який також прив’язаний до прожиткового мінімуму. Згідно з законом "Про пенсійне забезпечення", пенсія (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти розмірів прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

Таким чином, якщо на даний момент максимальна пенсія в Україні складає 17 690 гривень, то з 1 липня її розмір підвищиться до 18 540 гривень.

Зазначений максимальний розмір не поширюється на пенсії, призначені до 1 жовтня 2011 року.

Підвищать пенсії сиротам та інвалідам

Підлягають перерахунку з 1 липня також і інші види виплат, що прив’язані до розміру прожиткового мінімуму. Зокрема, мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника на одну дитину, який згідно з законом, не може бути меншим за прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. Відповідно, ця виплата також підніметься до 1854 гривень.

Мінімальна пенсія по втраті годувальника на двох дітей складає 120% від прожиткового мінімуму. Відповідно вона підвищиться з 2122,8 гривень до 2224,8 гривень.

Така ж пенсія на трьох і більше дітей дорівнює 150% від прожиткового мінімуму. Відповідно вона підвищиться з 2653,5 гривень до 2781 гривні.

Мінімальний розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника з числа військовослужбовців, який становить 200% від прожиткового мінімуму, збільшиться з 3538 гривень до 3708 гривень.

Збільшаться також розміри пенсій для осіб з інвалідністю внаслідок війни та прирівняних до них осіб. Зокрема, в осіб І групи інвалідності (650% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб) – з 11 498,гривні до 12 051 гривні. В осіб ІІ групи інвалідності (525%) – з 9287,25 гривні до 9733,25 гривні. В осіб ІІІ групи інвалідності (360%) – з 6368,4 гривень до 6674,4 гривень.

75-літнім і чорнобильцям - пізніше

Окрім того, з 1 липня передбачалося також підвищення деяких інших видів пенсій. Проте з різних причин воно не відбудеться.

Зокрема, уряд пропонував зміни в порядок розрахунку пенсій для осіб з інвалідністю, що постраждали внаслідок ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які мали призвести до збільшення пенсій цим громадянам з 1 липня. Відповідний законопроєкт було подано до Верховної Ради ще о грудні минулого року. Проте його розгляд в парламенті затягнувся і на даний момент проєкт прийнятий лише в першому читанні і триває процес подачі поправок до другого. І якщо навіть депутати піднатужаться і все ж таки ухвалять закон до кінця червня, все одно навряд чи вдасться закінчити формальності, пов’язані з підписом президента, публікацією і перерахунком пенсій до 1 липня. Тож, скоріше за все, чорнобильці отримають підвищення пенсій пізніше, ніж початково передбачалося.

Чекала підвищення також категорія пенсіонерів, яким виповнилося 75 років. Згідно з постановою уряду, прийнятою у вересні минулого року, ці громадяни мали з 1 липня отримати щомісячну компенсаційну виплату в розмірі 400 гривень. Проте у березні нинішнього року уряд переніс запровадження цієї виплати на 1 жовтня.

Новини партнерів

Читайте також

Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Фінансова допомога США Україні на 7,85 мільярда доларів оформлена у вигляді кредиту, який, швидше за все, повертати не доведеться

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

Скорочення бюджетних видатків зменшить залежність України від західної допомоги та держборг країни

Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

Без допомоги союзників Україна протримається кілька місяців, після чого доведеться скорочувати витрати, піднімати податки та друкувати гроші