RU  UA

Неділя, 7 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Фiнанси

Українці раптово розбагатіли? Звідки взялися дивовижні цифри Світового банку

Виявляється, на кожного українця припадає по 5070 доларів річного доходу

Виявляється, на кожного українця припадає по 5070 доларів річного доходу Фото: pixabay.com

Україна, згідно з класифікацією Світового банку, у 2024 році перемістилася з категорії країн з доходами, нижчими за середні, до групи країн з доходами, вищими за середні. За оцінкою СБ, на кожного українця припадає понад 5000 доларів річного національного доходу, що не дуже в'яжеться з даними про реальний рівень життя наших громадян. "Апостроф" розбирався, звідки Світовий банк взяв вказану цифру, і чи справді українці стали багатшими, незважаючи на війну.

Світовий банк з 2024 року вважає Україну державою з доходами вищими за середні. До цього Україна визначалася СБ як країна з доходами, нижчими за середні.

Згідно з повідомленням на сайті Світового банку, зараз доходи України становлять 5070 доларів на душу населення. Раніше вони були на рівні 4270 доларів.

5070 доларів – це приблизно 205 тисяч гривень. За місяць виходить трохи більше 17 тисяч гривень. У зв'язку із цим виникає закономірне питання: звідки взялися такі цифри?

Світовий банк порахував українців

Світовий банк у своїх оцінках спирається на показник валового національного доходу (ВНД) на душу населення за попередній календарний рік.

Для більшості країн світу ВНД фактично дорівнює ВВП – валовому внутрішньому продукту. При цьому індекс ВНД на душу населення є одним із базових у міжнародній статистиці, за яким оцінюється рівень добробуту в державі.

"Зміна рейтингу України відбулася в результаті відновлення економічного зростання в 2023 році (реальний ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% в 2022 році) поряд зі зниженням чисельності населення, що продовжується, яке скоротилося більш ніж на 15% після вторгнення РФ", - йдеться у повідомленні Світового банку.

При цьому ані показник ВНД (так само як і ВВП), ані чисельність населення України, ані ВНД на душу населення СБ у своєму релізі не вказує.

"Ця цифра (5070 доларів) дуже дивна, - зазначає у розмові з виданням засновник інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак. - Якщо ВВП (або ВНД, що, фактично, одне й те саме – "Апостроф") ми можемо оцінити, то оцінити населення в Україні ми ніяк не можемо".

Номінальний ВВП України у 2023 році становив понад 6,5 трильйона гривень. Щодо чисельності населення, то найбільш реалістичною цифрою виглядає 31 мільйон осіб. І, схоже, Світовий банк у своїх розрахунках виходив саме з неї (якщо 6,5 трильйона гривень ВВП поділити на 205 тисяч гривень доходу на душу населення, отримаємо 31,7 мільйона осіб).

Доходи не для всіх

Таким чином, ми стали ближчими до розуміння того, як Світовий банк рахував доходи українців. Але доходи є далеко не у всіх.

"Якщо перераховувати на середню зарплату (у першому кварталі 2024 року вона становила 18,9 тисячі гривень на місяць і близька до показника СБ середньомісячного доходу на душу населення в 17 тисяч гривень - "Апостроф"), то ми повинні розуміти, що це стосується лише тих, хто отримує зарплату", - каже Тарас Козак.

В Україні близько 10 мільйонів пенсіонерів (принаймні за офіційною статистикою), при цьому середня пенсія на сьогодні – трохи більше 5000 гривень на місяць. Приблизно стільки ж у нашій країні дітей. Таким чином, якщо виходити із загальної чисельності населення у понад 30 мільйонів, залишається також близько 10 мільйонів осіб, які й отримують у середньому близько 20 тисяч гривень (усі наведені цифри є досить умовними).

Якщо зважити на всі ці категорії населення, то вийде, що середній місячний дохід українця становить трохи більше 8 тисяч гривень або близько 100 тисяч гривень на рік. Тобто вдвічі менше, ніж нарахували у Світовому банку.

Можна порахувати по-іншому. Якщо, згідно з оцінкою СБ, дохід на одну особу в Україні становить 17 тисяч гривень, то, в такому разі, для сім'ї із чотирьох осіб він має бути на рівні 68 тисяч гривень. Якщо в сім'ї двоє дітей, при цьому батьки працюють і отримують середню зарплату, їй, сім'ї, навіть близько не бачити такого доходу. Це, не кажучи про більш типові сім'ї, в яких зарплати, як правило, нижчі за середню.

Вся справа у методології

У такому разі незрозуміло, навіщо потрібні такі дослідження, дані яких, м'яко кажучи, не відповідають реаліям?

Насправді вся справа в методології, пояснює керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський.

"Правильно формулювати таким чином, що на одну людину припадає 5000 доларів валового національного доходу. У цьому якраз і полягає певне нерозуміння, - сказав експерт у коментарі "Апострофу". - Валовий національний дохід – це не лише заробітна плата. Це і сплачені податки, і прибуток, отриманий компаніями" .

Він також вказав на те, що зараз Україна отримує значну фінансову допомогу від закордонних партнерів, яка лише минулого року становила понад 56 мільярдів доларів, з яких 42 мільярди доларів пішли безпосередньо до бюджету. А це сприяє утриманню курсу гривні, який за відсутності такої допомоги був би набагато нижчим, і, відповідно, доходи на душу населення у доларовому еквіваленті також були б суттєво меншими за 5070 доларів.

"Крім того, значна частина цієї фінансової допомоги йде на виплату заробітної плати бюджетникам, які, отримуючи її, йдуть у магазин та купують продукти і цим також збільшують обсяги валового національного доходу", - додав Несходовський.

Ну і, нарешті, треба розуміти, що навіть у мирний час ВНД/ВВП – це далеко не лише реальні доходи громадян, оскільки є кошти, які витрачаються на соціальну інфраструктуру, адміністративний апарат тощо. Нині ж, під час війни, фактично половина бюджету спрямовується на оборонні потреби.

"Значна частина коштів йде на армію, тому ми не відчуваємо, що у нас по 5000 доларів на людину - через війну", - пояснив експерт.

Об'єктивність під питанням

Однак це не означає, що дані Світового банку є об'єктивними.

"Це спотворений показник, який говорить про те, що такий підхід однозначно некоректний для країн, які перебувають у стані війни, - каже Ілля Несходовський. - Його можна використовувати, наприклад, для країн Європейського Союзу, тому що вони мають приблизно однакові умови, а тому можна об'єктивно оцінювати, наскільки та чи інша країна багата" .

Він нагадав, що раніше Світовий банк щорічно публікував рейтинги країн світу за рівнем легкості ведення бізнесу (Doing Business), проте через недосконалість методології, що застосовувалась в цьому рейтингу, кілька років тому відмовився від цього проєкту.

Таким чином, опубліковані дані Світового банку слід, як то кажуть, "взяти до відома".

Втім, повністю відмахуватись від них теж не варто.

"Цей показник є формальним. Але важлива динаміка цього показника. І, мабуть, саме про динаміку і говорить Світовий банк, , - пояснює Тарас Козак. - Чи потрібно нам пишатися тим, що ми тепер серед країн з доходами вищими за середні? Тут особливо пишатися нема чим. Є і неприємне порівняння з країною-агресоркою (СБ перевів Росію в категорію країн з високим рівнем доходів - "Апостроф"). Тому ми якнайшвидше маємо переходити до категорії країн з високими доходами. Але вже те, що ми перейшли з категорії "нижчі за середні" до "вищі за середні", особливо в умовах російської агресії, - це приємний факт. Я б не робив з цього великих висновків, але це - факт, що Україна розвивається, незважаючи ні на що".

Новини партнерів

Читайте також

Десятки мільярдів: що зараз із виплатами України для громадян на окупованих територіях

Україна продовжує платити пенсії та зарплати тим, хто залишається на тимчасово окупованій території, але скільки таких громадян, невідомо

Україна отримає заморожені російські мільярди: на що підуть гроші

На доходи від заморожених активів Росії в ЄС можна купити мільйон снарядів або три системи Patriot

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів