RU  UA

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Енергетика

В Україні зросли акцизи на пальне: як відреагують ціни на бензин, дизель та автогаз

Найбільше підняли акцизну ставку на газ

Найбільше підняли акцизну ставку на газ Фото: pixabay.com

В Україні у вересні збільшилися акцизи на автомобільне паливо, що мало б призвести до їх подорожчання. Однак ціни зросли не на всі види пального. "Апостроф" розбирався, що буде з цінами на бензин, дизель та автогаз до кінця року, і причому тут вибори в США.

В Україні зросли акцизи на автомобільне паливо.

Верховна Рада ухвалила закон про збільшення акцизів на пальне 18 липня, і 21 липня його було передано на підпис президенту. Однак глава держави не встиг підписати його вчасно, у зв'язку з чим з'явилися припущення, що закон не набуде чинності з 1 вересня, як це визначено самим документом.

Проте на початку місяця стало відомо, що президент повернув закон зі своїм підписом до парламенту 1 вересня, і він набув чинності по суті заднім числом.

Таким чином, акциз на бензин зріс із 213,5 євро до 242,6 гривні за 1000 літрів (зростання на 14%), на дизельне паливо – зі 139,5 євро до 177,6 євро за 1000 літрів (27%), на скраплений автомобільний газ - з 52 євро до 148 євро за 1000 літрів (185%).

Збільшення акцизів на пальне відбувається в рамках євроінтеграції України в кілька етапів до 2028 року, коли для бензину акцизна ставка становитиме 359 євро за 1000 літрів, для дизпалива – 330 євро за 1000 літрів, для автогазу – 250 євро за 1000 літрів. Найближче підвищення заплановане на 1 січня 2025 року.

Подорожчання, яке не відбулося

Очевидно, що підвищення акцизу мало призвести до зростання роздрібних цін на автомобільне паливо. Проте вартість бензину та дизеля на АЗС з початку місяця не змінилася. Станом на 20 вересня середня ціна бензину А-95 становила 56,6 гривні/літр, дизпалива – 52,8 гривні/літр.

Як таке могло статися?

За словами експерта "Нафторинку" Олександра Сіренка, головною причиною цього стало те, що на світовому нафтовому ринку стався провал - ціна нафти на деякий час опускалася нижче 70 доларів за барель, відповідно котирування нафтопродуктів теж пішли вниз.

Крім того, на внутрішньому ринку утворився надлишок товару – трейдери хотіли заробити на підвищених акцизах і незадовго до їх підняття завезли багато пального.

"Але привезли всі, ринок перенаситився, і ціни довелося збивати. На роздрібному ринку бензини навіть трохи подешевшали, незважаючи на те, що вони через акциз мали подорожчати приблизно на 1,5 гривні", - сказав Олександр Сіренко у коментарі "Апострофу".

Також, каже він, відзначається падіння попиту на паливо, частково пов'язане з посиленням мобілізації - багато колишніх клієнтів АЗС або виїхали за кордон, або "сидять дома".

За словами керівника спеціальних проектів науково-технічного центру "Псіхєя" Геннадія Рябцева, підвищення акцизів на бензин та дизпаливо компенсувалося зниженням цін на кордоні внаслідок падіння нафтових котирувань.

"При цьому зниження було таким, що можна було навіть ще знизити ціни на бензин", - сказав експерт у коментарі виданню.

З газом все інакше

А ось зі скрапленим автомобільним газом ситуація принципово інша. На відміну від бензину та дизеля, ціни на які останнім часом "лежали в дрейфі", газ помірно дорожчав і до підвищення акцизів, а у вересні ціни на нього буквально злетіли. Якщо в останні дні серпня середня роздрібна ціна автогазу була нижчою за 29 гривень/літр, то в середині вересня вона перевищила 31 гривню. Станом на 20 вересня літр газу коштував 32,3 гривні/літр. І це, схоже, далеко не межа.

"На скраплений газ акциз виріс сильніше, і, на жаль, не провалився зовнішній ринок. Тому він дорожчає так, як ми і планували, - розповідає "Апострофу" директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. - Вже щодо початкової точки 3 гривні на літрі додалися, і рухається все до того, що середня ціна до кінця місяця буде 33 гривні за літр, після чого, думаю, все стабілізується".

При цьому крім акцизу є й інші фактори, які можуть вплинути на зростання цін на газ.

За словами Геннадія Рябцева, в Європі скраплений газ часто використовується в котельнях, а тому з настанням холодів попит на нього зросте, що підштовхне ціни догори.

"У нас на носі остаточне введення санкцій на російський газ, - додає Олександр Сіренко. - З грудня 2023 року їх начебто ввели, але дали закінчити річні контракти. Тепер їх термін закінчується, поляки, які найбільше цього газу купують, перестануть продавати його нам. Не думаю, що буде дефіцит, але вже не буде й такого вільного та дешевого ресурсу. Думаю, що у жовтень ми увійдемо з ціною 35 (гривні/літр), і, швидше за все, до грудня вона продовжить зростати".

Нафта та вибори

А що з бензином та дизелем – як поводитимуться ціни на ці види пального?

"Поки що я не бачу передумов для того, щоб щось змінилося, - каже Сергій Куюн. - Більше того, минулого тижня ми очікували, що паливо має ще подешевшати. Але ціни на нафту піднялися, тому, думаю, з подешевшенням буде пауза. Але про зростання на бензин і дизель ми поки що взагалі не говоримо, бо запас міцності великий" .

Проте якщо світові котирування нафти почнуть зростати, ціни на пальне також зростуть. До того ж, потроху девальвує гривня, що теж грає на подорожчання палива, яке в нас повністю завізне.

"Будемо дуже уважно стежити за нафтою. В Америці вибори (відбудуться 5 листопада 2024 року - "Апостроф"), і кандидати наввипередки обіцяють знизити ціни на нафту. Це і для населення США добре, бо там низькі податки, і одразу відчувається коливання цін, крім того, вони вже декларують, що таким чином вони з нашою допомогою переможуть Росію. Йдеться про 60 доларів за барель, і в цьому випадку ми не зможемо не помітити таку зміну цін – у нас тоді теж вниз потягне стелу, - каже Олександр Сіренко. - Якщо ж цього не станеться, і нафта буде по 70-75 (доларів за барель) як зараз, то, думаю, акциз і валюта зіграють свою роль, і тоді все ж таки буде математичний плюс на різницю в податках, тобто плюс 1,5-2 гривні у жовтні" .

Новини партнерів

Читайте також

Українська енергетика йде під землю: як захистити критичну інфраструктуру від ворожих атак

На переміщення енергооб'єктів під землю для захисту від ворожих атак підуть мільярди доларів та роки роботи

П’ять обленерго перебувають під загрозою блокування роботи

Обленерго не можуть працювати за тарифами НКРЕКУ

Словаччина погрожує перекрити поставки дизеля в Україну: чи буде дефіцит палива

Припинення постачання дизельного палива зі Словаччини не призведе до його дефіциту в Україні та не викличе зростання цін