RU  UA

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Валютний ринок

Яким буде курс долара в Україні до кінця 2024 року та у 2025 році: прогнози уряду та експертів

Гривня продовжить девальвувати

Гривня продовжить девальвувати Фото: pixabay.com

Уряд прогнозує, що у 2025 році середній курс долара становитиме 45 гривень, що відображено у проєкті держбюджету на наступний рік. "Апостроф" з'ясовував, яким насправді може бути валютний курс до кінця цього року та у наступному році.

Кабінет міністрів заклав у проєкт держбюджету України на 2025 рік обмінний курс на рівні 45 гривень за долар.

Документ уже подано до Верховної Ради. Наразі він перебуває у комітеті з питань бюджету, після чого його розглянуть у сесійній залі у першому читанні.

Не виключено, що до другого читання деякі показники бюджету, зокрема й обмінний курс, будуть скориговані. Так, наприклад, сталося з бюджетом-2024, у якому середній курс долара зменшили з 41,4 гривні до 40,7 гривні.

Втім, прогноз уряду щодо курсу може залишитися без змін.

У свою чергу бізнес закладає у свої розрахунки на наступний рік долар по 44 гривні, про що свідчать дані Європейської Бізнес Асоціації.

Бюджетний курс

Обмінний курс, що закладається в бюджет, необхідний уряду для розрахунків валютних доходів (наприклад, експортних) та витрат (наприклад, з обслуговування зовнішнього боргу). У воєнні роки до цього додався ще фактор фінансової допомоги зарубіжних партнерів. Очевидно, що чим вищий обмінний курс, тим більшими є доходи українського бюджету, номінованого у гривні, від закордонної допомоги, а отже і бюджетні витрати фактично на всі потреби за винятком сектору безпеки та оборони, який фінансується за рахунок внутрішніх доходів нашої держави.

Відповідно, уряду вигідно закласти в бюджет якомога вищий (у розумних межах) курс долара.

Але чи справді долар коштуватиме 45 гривень наступного року?

"Наскільки реальний такий курс? На мій погляд, абсолютно реальний", - сказав у коментарі "Апострофу" фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

За його словами, Україна залишається у стані війни при повній залежності від зовнішньої підтримки, більшу частину якої складають кредити, які потрібно буде повертати. Наступного року продовжать зростати борги та витрати на їхнє обслуговування, незважаючи на реструктуризацію зовнішньої заборгованості. Також зберігаються проблеми в енергетиці, і, за деякими прогнозами, в зимовий період близько 700 тисяч українців поїдуть із країни, купивши попередньо валюту.

"От і виходить, що курс цілком може мати таке значення (яке закладено в бюджет) , - каже експерт. - Якби ми знаходилися в ринкових умовах, девальвація була б десь на рівні 49 (гривень за долар). Але ми знаходимося в умовах "керованої гнучкості", тому глибина девальвації залежатиме від багатьох факторів і регулюватиметься НБУ" .

Інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса також вважає, що у 2025 році курс буде близьким до бюджетного показника.

"На кінець наступного року діапазон 45-46 гривень цілком реалістичний" , - сказав він у коментарі виданню.

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій у розмові з "Апострофом" нагадав, що курсовий прогноз МВФ на наступний рік ще вищий, ніж в уряду – 45,8 гривні/долар.

"45 гривень не виглядають фантастикою, але, враховуючи стратегію Нацбанку, я думаю, що вони бачили б менший курс - напевно, на рівні 44 гривень, - каже експерт. - Щодо 45 гривень, то це, швидше, буде у кінці року, а не середній курс" .

Долар до Нового року

Однак до наступного року ще більше трьох місяців, а тому має сенс розібратися також і з тим, яким буде валютний курс у час, що залишився.

2024 року курс демонстрував стійку тенденцію до зростання. У січні долар коштував менше 38 гривень, але вже влітку він перетинув психологічну позначку 40 гривень.

В останній місяць курс є досить стабільним і залишається в діапазоні 41,1-41,8 гривні за долар, при цьому тенденція повільного ослаблення гривні зберігається.

"Чи перетнемо ми позначку 42 - це інтрига, - каже Олександр Паращий. - Дуже багато залежатиме від дій Нацбанку, а він у нас любить "конструктивну невизначеність", щоб ми заплуталися, що в нього на думці. Я б сказав так, що 42-42,5 гривні на кінець цього року ми зможемо побачити".

"Можливо до 42 гривень дійдемо, - погоджується Сергій Фурса. - Тут питання - чи триватиме діапазон 41-42, чи ми вийдемо до кінця року в діапазон 42-43".

За словами експерта, валютний курс залежатиме від Національного банку – чи він стримуватиме падіння гривні своїми інтервенціями, чи допустить суттєвішу девальвацію.

Новини партнерів

Читайте також

Чи буде обвал курсу гривні влітку: прогноз від аналітиків

До кінця літа курс долара перевищить 41 гривню, курс євро – 45 гривень, до кінця 2024 року курси становитимуть 42 та 46 гривень відповідно

Долар пішов за 40: чи обвалиться гривня до кінця року

Курс долара до гривні продовжить зростати - але все буде стабільно, якщо не станеться драматичних подій

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання