RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Буде багато снігу: синоптики розповіли про погоду в Києві у грудні

Перший місяць зими очікується сніжним, але не морозним

Перший місяць зими очікується сніжним, але не морозним Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Перший календарний місяць зими йде у Київ зі снігом, але кучугур поки не очікується. У найближчі дні буде помірна погода. Що стосується тривалого прогнозу, то у грудні аномальні морози киянам не загрожують. Якою ж буде погода у перший зимовий місяць та чи буде сніг на Новий рік – дізнавався "Апостроф".

Грудень розпочнеться із зими

Як розповіли "Апострофу" в Укргідрометцентрі, перші дні грудня принесуть не лише календарну зиму. Як і в більшості регіонів України, в Києві місяць розпочнеться із зимового привітання. На зміну сухому повітрю варто чекати теплий циклон, що принесе мокрий сніг та сльоту.

"У перший день грудня в столиці очікуємо на мокрий сніг, але не можна сказати, що він буде довготривалим, тому що перші дні грудня будуть мінливими щодо температури. 1 грудня очікується певне зниження температури: в нічні години – 0-2, а в денні – 0+2. Але вже 2 і 3 грудня очікується певне підвищення температури, тому весь сніговий покрив, що може утворитись у середу, у четвер розтане. Але в п’ятницю ввечері очікуємо знову зниження температури", - розповіла "Апострофу" синоптик Наталія Птуха.

Починаючи з суботи, 4 грудня, нічна температура буде переважно з позначкою "мінус", а в денні години також варто очікувати, що в столиці буде -1-2. Наступну порцію ж снігу варто чекати вже з 6 грудня. І тоді вже є шанс покататись на санчатах.

"У понеділок-вівторок уже буде сніг, який дійсно може затриматись надовго. Бо вже будемо спостерігати тенденцію до більш стрімкого зниження температури", - додала Наталія Птуха.

Мокрий сніг у перші дні місяця обіцяє і відомий портал погоди Gismeteo. За даними синоптичного сервісу, киянам варто готуватись до сльоти – про це свідчить мокрий сніг та позначка "плюс" удень (+4+7). Щоправда, вночі будуть морози (-1-2). За даними метеосервісу, плюсова температура вдень триватиме до 10 грудня – позначки на термометрі коливатимуться від +1 до +6 градусів. 6-7 грудня синоптики передбачають мокрий сніг з дощем.

Погода в Києві у грудні, за даними Gismeteo

Проте колеги з pogoda.33 дають дещо іншу картину. Зокрема, в перші дні грудня вдень очікуються морози – від -1 до -5. Але іноді денна температура сягатиме й вище нуля. Сніг синоптики прогнозують лише 8 грудня.

За даними сервісу "Погодник", у перші дні грудня слід очікувати зимового тепла – наприклад, 2 грудня буде +7, а наступного дня +5. 6 грудня піде сніг і позначки термометра опустяться нижче нуля. Напевно синоптики "Погодника" теж мріють про санчата.

Новий рік буде…

Варто зазначити, що більш-менш точні погодні дані синоптики можуть спрогнозувати лише на найближчі кілька днів. Щодо більш довготривалого прогнозу – то це радше позначення тенденцій, заснованих на різних спостереженнях по всій країні.

Синоптики Укргідрометцентру не беруться прогнозувати погоду в Києві на Новий рік. Кажуть, погода буде в межах норми.

"Земля й атмосфера ще сама не вирішила, яким буде Новий рік у цій точці, - говорить синоптик. - Є загальні тенденції, що загалом температура буде близька до норми, у деяких регіонах може бути трохи вищою за норму, адже є тенденція до потепління. Але середньомісячна температура грудня для України – це від 4 морозу до 3 тепла".

За словами Наталії Птухи, опади також очікуються в межах норми. Синоптик звертає увагу, що восени була загалом суха погода і високий тиск, а ось грудень розпочинається із впливу більш низького тиску. Це значить, що буде більше хмарності й опадів.

"І якщо перші дні грудня - це опади змішаної фази, себто сніг разом із дощем, то в другій декаді грудня можна чекати на опади переважно твердої фази і зниження температури. Тобто погода поступово набуває зимового вигляду", - підсумувала Наталія Птуха.

Погода на 1-14 грудня, за даними weather.com

За даними синоптичних сервісів, у другій половині грудня буде переважати сніжна погода та мінусова температура – вдень від -1 до -5, а вночі від -2 до -8. А от чи є підстави сподіватись на справжню зимову казку під Різдво та Новий рік у Києві? Синоптичні сервіси прогнозують щоденні снігопади, починаючи з 21 грудня.