RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Події

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Воді немає куди діватися: чому потопи у Києві будуть повторюватися

Як служби ДСНС боролися з наслідками зливи 30 серпня

Як служби ДСНС боролися з наслідками зливи 30 серпня Наслідки зливи у Києві, 2018 рік Фото: УНІАН

Ніколи такого не було, і от знов… Увечері 30 серпня Київ та Київську область атакували потужні зливи. Системи водовідведення не впоралися з потоком води, через що затопило десятки вулиць, домівки, підземні переходи та навіть станцію метро. Якого лиха наробила негода у Києві та області, що стає причиною постійних потопів та підтоплень, та чому ситуація буде повторюватися - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла керівник прес-служби управління ДСНС у Київській області ВІКТОРІЯ РУБАН.

- На якому рівні зараз відбувається відновлення в області після негоди?

- Сьогодні вже спокійніше. До роботи залучені представники комунальних служб.

А напередодні ввечері наші працівники залучалися на допомогу населенню. Це і повалені дерева, і декілька випадків, коли гроза призвела до загорянь. Наші працівники виїжджали на гасіння. Але сьогодні все вже в нормі.

- Ми бачимо страшні кадри. Історія з негодою повторюється, і ми бачимо, що все частіше так відбувається. Наскільки ми готові до таких повторень?

- Розумієте, готовність працівників ДСНС і готовність комунальних служб – це різні речі. Ми всі бачимо одну й ту саму картинку, коли відбуваються постійні підтоплення. Наші працівники вже залучаються за фактом на відкачування підтоплень. Це приватні домогосподарства, дитячі садочки і школи.

Але що стосується саме негараздів з боку комунальних служб, то це питання до них.

- Можливо, ви можете дати пораду тим домоволодінням, які зараз власними силами намагаються зробити певні висновки і щось перелаштувати. Що можна змінити біля свого дому, на подвір’ї, щоб убезпечити себе від наступних злив, які можуть повторюватися восени?

- Проблематика практично всюди одна й та сама. Водовідведення – якщо раніше всі ці системи працювали більш-менш, то в багатьох випадках власники приміщень, купуючи територію, чи засипають ці системи водовідведення, чи взагалі руйнують.

Як би ми там не сперечалися, але наразі воді немає куди відводитися - все забетоновано, заасфальтовано. Якщо декілька років тому частина води ще йшла в землю, то наразі все це знаходиться в асфальті, в бетоні, а системи водовідведення не працюють.

Те ж саме стосується випадків, коли водою підтоплені перші поверхи новозбудованих будинків. Скажімо, в ірпінській зоні, у Броварському районі під водою опинилися магазини, крамнички, тому що люди, придбавши ці приміщення, не звертали ніякої уваги на те, чи є там водовідведення.

Наші працівники виїжджали, відкачували воду, але ж ми розуміємо, що якщо будуть повторюватися такі погодні умови, приміщення знову опиняться під водою. Тому треба вчасно піклуватися про це. Якщо немає системи водовідведення, то треба вчасно замовити фахівців відповідних служб, які провели б обстеження і вже вирішили, яким чином проводити водовідведення в даних приміщеннях.