Лайм

У Парижі продадуть лист Ван Гога та Гогена про похід до борделю - вражень було на чотири сторінки

Приятелі написали лист неоімпресіоністу Емілю Бернару восени 1888 року

На аукціоні Aristophil в Парижі продадуть лист, написаний восени 1888 року художниками Вінсентом Ван Гогом та Полем Гогеном неоімпресіоністу Емілю Бернару. У ньому живописці ділилися своїми враженнями про спільний похід до борделю, яких вистачило на чотири сторінки.

Як пише CNN, приблизно в той же період, коли було складено лист, Ван Гог закінчив свою відому "Спальню в Арлі". На аукціоні за документ мають намір виручити від 180 до 250 тисяч євро.

Фото: Getty Images

Примітно, що більшу частину тексту написав саме Ван Гог. На початку листа художник назвав Гогена "незіпсованою істотою з інстинктами дикого звіра".

"Ми зробили кілька екскурсій борделями і, цілком ймовірно, що в підсумку будемо їздити туди на роботу, - писав художник. - Зараз Гоген пише на полотні те же нічний кафе, що і я, тільки з людьми, побаченими в домах терпимості". Тут, як припускають біографи, Ван Гог мав на увазі картину "Нічне кафе в Арлі", закінчену Гогеном у тому ж році.

На третій сторінці до Ван Гога приєднався і Гоген, який став заперечувати все написане вище: "Не слухайте Вінсента. Як вам відомо, він любить захоплюватися і перебільшувати".

Фото: cnn.com

Як стверджують біографи, дружба митців тривала недовго. Під кінець 1888 року Ван Гог та Гоген часто сварилися - нерідко через бажання першого створити колективний напрямок живопису. Нібито після однієї з таких сварок Ван Гог навіть кинувся на сплячого Гогена з бритвою, після чого був поміщений в психіатричну лікарню, адже в ту ж ніч він відрізав собі мочку вуха.

  • Читайте також на theLime, як чоловік продав стару картину за копійки, та вже згодом пошкодував - це був шедевр Ван Гога вартістю в мільйони. "Селянку біля сільського будинку" вважають першою картиною, яку продав сам художник.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами