Лайм

Внучка Єлизавети II вийшла заміж в її сукні і тіарі. Як Беатріс відрізнялася від інших наречених королівства

Історична тіара і сукня 1961 року підкреслили особливі стосунки королеви з принцесою Беатріс

17 липня на закритій церемонії у Віндзорському замку онука королеви Єлизавети II принцеса Беатріс вийшла заміж за італійського бізнесмена Едоардо Мапеллі-Моцці. Весільну сукню і діамантову тіару нареченій позичила її бабуся - одна з 20 гостей, присутніх на відкладеному через епідемію коронавірусу святі.

Принцеса Беатріс і Едоардо мапелло-Моцці Фото: facebook.com/TheBritishMonarchy

Вишукане вінтажне вбрання принцеси Беатріс стало втіленням королівської традиції. Сукня з тафти кольору слонової кістки в 1961 році створив модельєр Норман Хартнелл - автор весільного та коронаційного образів Єлизавети II, а діамантову тіару королеви Марії вона носила 20 листопада 1947 року, в день власного весілля з принцом Філіпом.

Весілля принцеси Єлизавети і принца Філіпа, 1947 рік Фото: Getty Images

У 60-х року Єлизавета II як мінімум тричі з'являлася в розкішній сукні, розшитій сріблом і дорогоцінними каменями. Принцеса Беатріс трохи змінила його для церемонії, прибравши пишну нижню спідницю, додавши прозорі рукави-ліхтарики і простий атласний поділ.

Принцеса Беатриса і королева Єлизавета II, 2020 і 1961 рік Фото: facebook.com/TheBritishMonarchy; People.com

Тіара, яку королева позичила онуці, підкреслює її особливу прихильність до старшої доньки принца Ендрю: раніше такої честі удостоїлася лише дочка Єлизавети II принцеса Анна, яка носила прикрасу в день свого весілля з Марком Філліпсом у 1973 році.

Принцеса Анна і Марк Філліпс, 1973 рік Фото: Getty Images

Тіара спочатку належала бабусі Єлизавети, королеві Марії. У 1919 році її виготовили ювеліри Garrard and Co., використавши діамантове кольє, подароване Марії в день її весілля в 1893 році королевою Вікторією.

"Королева зберегла цю чудову тіару спеціально для Беатріс. Вона завжди була зарезервована для неї, оскільки вони виключно близькі. Це, можливо, найбільш сентиментальний жест Єлизавети", - розповіло джерело виданню People.

Фото: facebook.com/TheBritishMonarchy

Єлизавета II не вперше позичає королівським нареченим свої коштовності, і за останні 10 років цієї честі удостоювалися Кейт Міддлтон, Меган Маркл і принцеса Євгенія.

У 2011 році весільну вуаль Кейт Міддлтон утримувала тіара Cartier, яку в 1944 році Єлизаветі подарувала мати в день її 18-річчя. Сама вона отримала прикрасу в подарунок від чоловіка в 1936 році, напередодні його вступу на престол. Сатинову скуню з триметрової фатою для Кейт пошила дизайнерка з Лондона Сара Бертон, креативний директор модного бренду Alexander McQueen.

Кейт Міддлтон і принц Вільям, 2011 рік Фото: Getty Images

Всупереч чуткам про упередженість Єлизавети II до Меган Маркл, дружина принца Гаррі в день весілля носила розкішну діамантову тіару, що належала бабусі королеви. Її виготовили для Марії Текської з діамантів 1893 року, які та отримала в день свого весілля з королем Георгом V. Лаконічну скуню Givenchy з важкого білого шовку доповнювали сережки і браслет від Cartier та кільце покійної принцеси Діани.

Принц Гаррі і Меган Маркл, 2018 рік Фото: Getty Images

У жовтні 2018 року молодша дочка принца Ендрю, принцеса Євгенія, виходила заміж за Джека Бруксбенка в Гревільскій тіарі-кокошнику. Прикрасу з платини, інкрустовану рожевими діамантами і шістьма великими смарагдами, в 1919 році виготовив французький ювелірний дім Boucheron. У 1942 році дама Маргарет Гревіль, прославлена колекціонерка прикрас, заповіла її Єлизаветі Боуз-Лайон, королеві-матері. Євгенія стала першою представницею королівської родини, що публічно вдягла тіару.

Принцеса Євгенія, 2018 рік Фото: Getty Images

Сукню принцеси розробили британські дизайнери Пітер Пілотто і Крістофер де Вос. Євгенія обрала варіант з відкритою спиною, щоб показати шрам від операції по виправленню сколіозу, яку перенесла в 12 років. "Я вірю, що шрами розповідають історію вашого минулого і вашого майбутнього, і це спосіб позбутися табу", - сказала вона.

Тіари з приватної ювелірної колекції Єлизавети II також утримували весільну фату Сари Фергюсон, колишньої дружини принца Ендрю, і Софі, дружини принца Едварда (молодшого сина королеви). Цікавим винятком стали лише дружини принца Чарльза, спадкоємця британського престолу. Принцеса Діана в 1981 році прикрасила голову фамільної тіарою власної родини Спенсерів, а Камілла Паркер-Боулз в 2005 році доповнила блідо-блакитну сукню золотими пір'ям у волоссі.

Принцеса Діана і принц Чарльз, 1981 рік Фото: Getty Images

Принц Чарльз і Камілла, 2005 рік Фото: Getty Images

  • 67 років тому в Британії коронували Єлизавету II. У важкій короні і розшитій золотом сукні Єлизавета II вперше вийшла до народу в статусі королеви. Згадуємо, як це було.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами