Лайм

10 цікавих деталей з радянського кіно, які помітить не кожен

Чого ви не знали про улюблені фільми

"Іронія долі", "Службовий роман", "Діамантова рука"... Здається, ми знаємо про ці фільми все. Але виявляється, що це зовсім не так. У цьому матеріалі ми зібрали найцікавіші деталі улюблених радянських кінострічок, яких ви раніше точно не помічали.

Легендарний кінь

Почнемо зі знаменитого коня зі "Службового роману", з яким "зріднився" персонаж Новосельцев. Далеко не всім відомо, що ця ж статуя "грала" і в інших фільмах. Наприклад, у фільмі Михайла Ромма "Секретна місія", там вона прикрашає німецький особняк. Також коня можна побачити в комедії "Пакет", картинах "Мій ласкавий та ніжний звір", "Ширлі-Мирлі" і в стрічці "Сімнадцять миттєвостей весни". Правда, останній кінь трохи відрізняється - він не має крил. Забавно, що саме таку статую шукав головний герой фільму "Діамантова рука". Там персонаж Нікуліна питав у продавщиці: "Скажіть, будь ласка, у вас немає такого ж, але без крил?".

До речі, ця статуя називається "Персей і Пегас". Її автор, французький скульптор Еміль Луї Піко, задумував творіння, як відсилання до давньогрецької міфології.

Не конем єдиним

Крім легендарного коня був і інший реквізит, який з'являвся в кількох відомих фільмах одразу. Наприклад, один і той же автомобіль "Волга ГАЗ-21" можна побачити в кінострічках "Три тополі на Плющисі", "Діамантова рука" і "Бережися автомобіля".

Смішні вивіски

В "Службовому романі" можна помітити забавні вивіски з дивними написами. Розташовані вони на будинку, в якому розгортаються основні сюжетні події фільму. У будівлі розташовуються різні офіси і підприємства, а їхні назви режисер вирішив обіграти з гумором.

Кумедний номер таксі

В "Діамантовій руці" можна побачити номер таксі "28-70 ОГО". Це жартівливий номер. Вся справа в тому, що серія ОГ належала Оренбурзької області і дійшла тільки до ОГЕ. А цифри "28-70" - це ціна за десяток півлітрових пляшок горілки "Московська" після подорожчання в 1962 році.

Талант перевтілення

Далеко не всі глядачі звернули увагу на те, що Еллочку Щукіну з "12 стільців" і виховательку дитячого садка з "Джентльменів удачі" зіграла одна і та ж актриса. Наталі Воробйовій-Хржіч настільки майстерно вдалося перевтілитися на кардинально різних персонажів, що практично ніхто не впізнав в них одну і ту ж жінку.

Нічна бібліотека

В "Операції И" в одній зі сцен звучить знаменитий діалог: "А ви що запитали? - Як пройти в бібліотеку, - О 3 годині ночі. Ідіот...". Однак, не таким вже ідіотом був персонаж, адже на двері бібліотеки чітко написано, що працює вона з 3 години ночі до 18 години вечора.

Такі ж персонажі, така ж сцена

Іноді режисери використовують прийом, який називається "самоцитата". Це коли в різних картинах відтворюється практично ідентична сцена, з однаковим настроєм, схожими персонажами і так далі. Саме цей прийом провернув Ельдар Рязанов у фільмах "Загзаг удачі" і "Іронія долі". В обох картинах можна побачити трьох схожих персонажів (блондинку, її ревнивого супутника у смугастому шарфі і третього зайвого), що стоять в коридорі і з'ясовують відносини.

Режисер в кадрі

Іноді режисери вирішують самі трохи побути акторами. Таке рішення неодноразово брав і Леонід Гайдай. Наприклад, легенду радянського кінематографа можна побачити в ролі скаженого гравця казино у фільмі "На Дерибасівській гарна погода, або На Брайтон-Біч знову йдуть дощі".

І ще один

Так само вчиняв і Володимир Меньшов. В одному з епізодів оскароносного фільму "Москва сльозам не вірить" його можна побачити у ролі друга Гоші на пікніку. Там Меньшов одягнений в шкіряне пальто і капелюх. А ось в титрах він вирішив себе не вказувати.

Кіноляпи

Не обходилося і без них. У фільмі "Сімнадцять миттєвостей весни" Штірліц спить в машині, а за ним в кадрі видно вантажівку. Так ось, це не просто вантажівка, а "ЗІЛ-130", виробництво якого почалося аж у 1962 році, через 17 років після подій, що розгортаються в картині. Цікавий збіг чисел, чи не так?

  • Нерідко режисери вирішують трохи розбавити звичну роботу і побути в ролі акторів. Не виключенням свого часу був і Леонід Гайдай. Правда, багато глядачів до цих пір не знають, що бачили на екрані саме його. Ми вирішили виправити це і розповісти вам, в яких картинах Гайдай з'явився по інший бік камери.

  • Дженніфер Еністон показала миле фото з актрисами серіалу "Друзі". 7,5 мільйона лайків і десятки тисяч коментарів набрало в Instagram фото Дженніфер, яка провела душевний вечір в компанії колег.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї