Лайм

Прем'єри повертаються: яким вийшов сиквел легендарної повітряної драми з Томом Крузом "Топ Ган"

У червні фільм можна переглянути в українських кінотеатрах

Український прокат починає поступово "оживати": на великих екранах з'являються прем'єри синхронно з рештою світу. Одна з таких новинок "Топ Ган: Меверік" - сиквел олдскульної військової драми 80-х, з якої починається відлік зіркових ролей Тома Круза.

Фото: https://www.instagram.com/tomcruise/

"Топ Ган" – елітний підрозділ льотчиків ВМС США. Перший фільм 80-х став законодавцем моди на стрічки про пілотів винищувачів. Саме він породив усі ці кіношні стереотипи про крутих хлопців у шкіряних куртках та авіаторах, що виконують фігури найвищого пілотажу на межі людських можливостей.

Продовження стрічки знаходиться в тих же жанрових рамках, з однією принциповою відмінністю: це сучасне кіно, а значить винищувачі тут ще швидші, пілоти ще крутіші, фігури вищого пілотажу ще хитромудріші, а завдання Пентагону ще нездійсненніші. Загалом, по картинці все дорого-багато, масштабно та смачно. Ще б пак, за бюджету в 170 мільйонів. Багато в чому саме для того, щоб подивитися, як розмазали по екрану ці гроші, варто піти на сиквел. Це справді красиво. А ще для того, щоб побачити, як все влаштовано на гігантській махині тихоокеанського авіаносця, адже підняття в небо одного винищувача з точки посеред океану - ціла симфонія, що виконується "оркестром" диспетчерів, військових, технічного персоналу та льотчиків.

Що ж до сценарію, то історія тут загалом така, якою й має бути: проста як рейки та відверта як книги видавництва для наймолодших.

Група найкращих американських асів "Топ Ган" отримує завдання знайти на ворожій території завод з виробництва урану та знищити його. Завод, звичайно, охороняє суперсучасна ППО та погані хлопці, за сумісництвом також аси. Підготувати команду тестостеронових молодців для порятунку США від радіоактивної загрози доручено льотчику-ветерану із позивним Меверік (Том Круз). Справа ускладнюється тим, що Меверік не бажає підкорятися наказам генералів (а як же інакше) та ще й має незакритий гештальт після загибелі свого напарника з першої частини фільму. От і все. Так, простенько, але динамічно, подекуди дуже напружено і анітрохи не нудно.

Окремо варто відзначити Тома Круза. Так, 70% екранного часу герой Круза сидить у дзеркальних окулярах і шоломі в кабіні пілота, але інші 30% хвацько розсікає на байку на тлі заходу сонця, стрибає з вікон, хвалиться голим торсом і посміхається. Весь час усміхається. Загалом для своїх майже 60 років актор ще справляється з роллю повітряного ковбоя, покликаного дядечком Семом покарати ненависних терористів.

Як підсумок: "Топ Ган: Меверік" хоч літає швидко та високо, але зірок із неба не хапає. Втім, як джерело захоплюючих кіноемоцій стрічка дуже годиться, тому отримує 5,5 сліпучих усмішок Круза з 10

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї