Лайм

У кіно "Шазам! Лють Богів": яким вийшло продовження супергеройської комедії

Фільм в українському прокаті з 16 березня

На екранах українських кінотеатрів - супергеройська комедія "Шазам! Лють Богів", сиквел стрічки 2019 року "Шазам!" Як і перша частина, фільм розповідає про молодого хлопця Біллі Батсона, який отримав силу богів та намагається балансувати між підлітковими проблемами та порятунком людства.

Фото: https://www.instagram.com/shazammovie/

Після перемоги над злим доктором Сіваною, Біллі та його сім'я, яку він наділив суперздібностями у першій частині, живуть у Філадельфії. Купка різнокольорових та кумедних героїв намагається звикнути до нових сил, пережити повсякденні проблеми та врятувати якнайбільше людей. Втім, виходить у них це не дуже – у ЗМІ команду називають виключно "Філадельфійське фіаско", а кожна їхня місія завершується масштабними руйнуваннями міста.

Читайте також: Фільм "Все завжди і всюди" став тріумфатором "Оскара-2023": що про нього відомо.

Сам Біллі щосили згуртовує родичів у потужну команду, а тим часом… до музею в Афінах вторгаються дві таємничі жінки. Вони поєднують половинки могутньої палиці і перетворюють усіх відвідувачів на пісок. Згодом виявляється, що це дочки титана Атланта, Геспера та Каліпсо. Вони прагнуть повернути у свій вимір магію, яку тисячоліття тому відібрав Чарівник Шазам. Він передав ці сили людям, створивши чемпіона-захисника.

Власне, навколо цього й обертається весь сюжет фільму — дочки Атланта намагаються відібрати у головних героїв їхні здібності, а заразом і знищити людський вимір. Події розгортаються в нашому світі, у скелі Вічності та світі давньогрецьких богів, які, згідно сучасним трендам, винятково лиходії та узурпатори.

Насправді сюжет фільму - це найякісніший його аспект. Мотивація героїв та злодіїв – чітка, зрозуміла та достатня; події — обґрунтовані, конфлікти завершені. Більшість сюжетних твістів хоч і передбачувані, але все ж вкладаються в логіку того, що відбувається.

На цьому тлі блідо виглядають діалоги між персонажами. У якісь моменти здається, що сценаристам просто треба було затнкути дірки в цій комедії, і вони насипали дурних жартів та невдалих, хоч і пафосних реплік. Можливо, такий підхід до написання діалогів підходить для дитячих фільмів, але самі автори раніше говорили, що у сиквелі буде більше дорослих жартів та дорослого контенту.

Читайте також: Найгірші фільми року нагородили премією "Золота малина": хто відзначився.

Ще одним слабким місцем фільму є робота режисера Девіда Ф. Сандберга, який знімав також першу частину "Шазама". Разом з його фігурою у другий фільм переїхали попередні вади, зруйнувавши непоганий сценарій. З погляду цього аспекту "Лють богів" - не найкращий приклад супергеройського кіно. Не рятує навіть бюджет майже $125 млн.

https://www.instagram.com/shazammovie/

Річ не лише в тому, що більшість реквізиту виглядає бутафорським. Фільму про масштабні події у світі магії не вистачає масштабу. В очі одразу впадає, що найбільші сцени зняті в павільйоні студії та розфарбовані за допомогою не дуже якісного CGI. Здавалося б, сьогодні супергеройське кіно вже навчилися знімати хоча б на рівні візуальних ефектів, але "Шазам 2" виглядає дуже... не дуже.

Блискавки Біллі – кволі й сором'язливі; міфічні монстри, які мають перетворити Філадельфію на філію пекла – брудні та безформні. Та й не віриш тому, що жалюгідна купка циклопів, мантикор і гарпій може знищити світ, в якому живуть Супермен, Диво-жінка і Бетмен. Єдине, що виглядає пристойним – здібності третьої дочки Атланта Антеї. Іноді здається, що це єдине, над чим CGI-митці добре попрацювали.

У пошуках позитивних сторін фільму багато західних критиків відзначають акторську гру. Вони хвалять Закарі Лівая, який зіграв Шазама, та Рейчел Зеглер (Антея). Але справжнім героєм цієї частини має бути Джек Грейзер, який зіграв брата Біллі. У цього персонажа є своя досить цікава сюжетна арка, а його жарти на тлі решти хоча б кумедні. Інші актори, включаючи Хелен Міррен та Люсі Лью, грають не як у багатомільйонному блокбастері, а у шкільній виставі для початкової школи.

Читайте також: Герої фільму "Брати Супер Маріо" заговорять голосами українських зірок.

https://www.instagram.com/shazammovie/

Усі вади "Шазам! Лють Богів" не такі важливі на тлі майбутнього героїв. Слід пам'ятати, що цей фільм – частина величезної франшизи кінокоміксів DC. І саме цю франшизу зараз потужно штормить: у неї новий продюсер та нові плани на розвиток певних героїв. Саме тому "Шазам" дуже обережно використовує Галь Гадот у ролі Диво-жінки - можливо, в майбутньому ми не побачимо більше цієї актриси в броні чарівної амазонки.

Тому постає питання — навіщо було робити фільм? Якщо заробити грошей, то йому не вистачає красивої картинки і хоч якогось натяку на масштаб. Якщо просунути далі героїв магічної сім'ї, то всі вони майже не змінилися за дві години хронометражу. Втім, якщо "Шазам 2" було знято для того, щоб порадувати наймолодших шанувальників всесвіту DC - тут, можливо, фільм виконає свою місію.

У підсумку "Шазам! Лють Богів" впевнено отримує 6 блискавок з 10.

https://www.instagram.com/shazammovie/

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї