Лайм

Режисер "Атлантиди" Валентин Васянович відмовився від ордена, присудженого Зеленським

Своє рішення Васянович пояснив простою етикою та солідарністю

Оператор, сценарист і продюсер Валентин Васянович, режисер фільму "Атлантида", відмовився від ордена "За заслуги" 3 ступеня, який йому раніше присудив президент України Володимир Зеленський.

У коментарі LB.ua Васянович підкреслив, що його рішення не є політичним - справа в простій "цехової солідарності" та етиці.

Валентин Васянович Фото: Дмитро Ларін / УП Життя

протестую цією відмовою проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками, - вказав Васянович. - За дивним збігом обставин, ці "справи" переважно стосуються тих продакшнів, які представляли Україну на міжнародній арені. Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує "за значний особистий внесок у розвиток національної культури", а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням".

Як зазначає джерело, мова йде про кримінальні провадження, згадані в зверненні, яке опублікували на сайті Держкіно перед другим туром 14-го державного пітчингу. У ньому представники Держкіно попросили експертів "при оцінюванні проєктів під час другого туру врахувати інформацію щодо наявності незакритих кримінальних проваджень щодо компаній та наявність незавершених та не зданих до Держкіно проєктів у попередніх роках". Йшлося про компанії "Трафік філмз", "Лаймове світло", "Артхаус трафік", ГО "Молодість" та інші.

Що ж стосується нагород, 9 листопада, до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, президент Володимир Зеленський нагородив орденами 3 ступеня Валентина Васяновича, актора Євгена Паперного та диригента Володимира Шейка. Орден 2 ступеня гарант присудив гендиректору Національного музею "Київська картинна галерея" Юрію Вакуленку, а режисерці Ірині Цілик - звання "Заслуженого діяча мистецтв України".

  • У вересні 2019 року "Атлантида" Валентина Васяновича отримала приз 76-го Венеціанського кінофестивалю - в рамках програми "Горизонти" її визнали "кращим ігровим фільмом, який представляє нові тенденції в розвитку кінематографа".
  • Через рік Український Оскарівський комітет обрав фільм "Атлантида" претендентом на премію "Оскар-2021". У мережі одразу ж заговорили про шанси драми-антиутопії отримати статуетку, але вони не так важливі. Розповідаємо, чому фільм Валентина Васяновича потрібен насамперед українцям.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Міша Коллінз у Києві: відомий актор показав фото та зізнався в любові до України

Американський актор Міша Коллінз приїхав до України та показав фото на тлі знищеної російської техники, що виставлена у Києві

Jerry Heil вразила вишуканим образом на червоному хіднику у Каннах

Jerry Heil показала смілий образ на Каннському кінофестивалі - який вигляд мала співачка, яка була ціль її візиту

Навчає і підказує: Ірина Горова висловилася про стосунки Потапа з 16-річним сином

Ірина Горова назвала Потапа чудовим батьком та розповіла, що він має хороші стосунки із сином Андрієм