Лайм

Гурт Go_A поїде на "Євробачення" з веснянкою "Шум": як цю пісню співали наші прабабусі

Це обрядова пісня, якою наші предки закликали весну

Гурт Go_A представить Україну на "Євробаченні-2021" з піснею "Шум" . За основу треку музиканти взяли обрядову веснянку, додали трохи дарк-техно стайлу та отримали нове магічне звучання. А поки колектив готує 3-хвилинну версію пісні для конкурсу, ми пошукали, як композиція звучала у народному виконанні.

Веснянки - хорові обрядові пісні, які співали в українських селах, щоб закликати весну та хороший урожай. Виконання супроводжувалося танцювальними рухами, які нагадували оранку, посів, косіння та інші польові роботи, які починаються на початку весни. Виконуючи веснянки дівчата беруться за руки, утворюючи коло або півколо, і рухаються під ритм пісні.

Пісні-веснянки з'явилися у стародавніх слов'ян, коли рік починався з початком весни (березневе літочислення зберігалося до 1409 року). У цей період природа прокидалася від зимового сну, і люди починали готуватися до посіву врожаю. Весну зустрічали радісно та пишно, з піснями, танцями та іграми.

Згодом, за часів християнства, в ході боротьби церкви проти язичництва, а також із забороною будь-яких розваг і світських пісень у піст, в деяких регіонах веснянки стали співати на Великодні свята.

А у 2021 році традиція пробудження весни придбала інший зміст. "У період локдауну і в повному спорядженні нагадуємо всім і собі про необхідність людини бути в соціумі, відчувати себе частиною чогось більшого і не забувати радіти", - розповідали про свій "Шум" учасники Go_A.

  • Нагадаємо, в минулому році гурт Go_A переміг у Національному відборі з піснею "Соловей", але через пандемію ковіда "Євробачення-2020" перенесли на весну 2021 року. Україна, як і більшість інших країн, не стала міняти свого представника, але музикантам довелося написати нову пісню - такі правила конкурсу.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Що зараз з епатажною зіркою "Євробачення" Неттою, яка співала з alyona alyona під час війни в Україні

Нетта Барзілай випускає пісні на івриті та займається волонтерством - ізраїльська співачка не говорить про війну в Україні

Організатори "Євробачення-2024" показали, якою буде головна сцена масштабного пісенного конкурсу

Організатори Євробачення-2024 показали, який вигляд матиме головна сцена - пісенний конкурс пройде у місті Мальме, Швеція

Юрій Феліпенко мобілізувався у ЗСУ: актор доєднався до підрозділу "Ахіллес"

Зірка серіалів "Колір пристрасті" та "Обіцянка Богу" актор Юрій Феліпенко вступив до лав ЗСУ