Лайм

Великий піст триватиме до травня: що можна і не можна їсти в цей час

Від яких продуктів доведеться відмовитися

Щороку перед святкуванням найважливішого християнського свята - Великодня віряни дотримуються найдовшого посту, який називають Великим постом. theLime вирішив розповісти, коли в цьому році він розпочнеться і від яких страв на час доведеться відмовитися.

У 2021 році Великдень, або як його ще називають Світлим Христовим Воскресінням, припадає на 2 травня. Відповідно, Великий піст триватиме з 15 березня до 1 травня. Цей період вважається підготовкою віруючих до святкування Великодня, коли чимало людей відмовляються від продуктів тваринного походження, а також очищаються духовно - ходять до церкви на богослужіння, моляться, сповідаються і причащаються.

Які продукти можна вживати під час Великого посту?

Основною їжею під час посту вважаються крупи (рис, гречка, вівсянка та ін.), бобові (квасоля, горох), овочі (морква, картопля, буряк, селера, солодкий перець, цибуля, всі види капусти, квашена капуста, соління, гарбуз, зелень, гриби) і фрукти (яблука, журавлина, виноград, гранат, цитрусові). Також можна вживати різні сухофрукти, горіхи, насіння, напої (безалкогольні), а з солодощів: мед, мармелад, вівсяне печиво, халву, чорний шоколад (гіркий), льодяники і пісний зефір.

Також дозволяються макаронні вироби (без яєць), хлібці, лаваші та хліб.

Під питанням залишаються морепродукти (кальмари, креветки, мідії). Деякі вважають, що не можна їсти в Великий піст таку їжу, а інші кажуть, що все ж вони допустимі в несуворі дні.

Фото: pixabay.com

Які продукти необхідно виключити зі свого раціону в Великий піст?

По-перше, потрібно відмовитися від вживання м'яса і всіх виробів з нього (ковбаси, сосиски, балики, сало та ін.), фаст-фуду, жиру і м'ясних бульйонів. По-друге, не можна вживати молоко, сир і будь-які молочні продукти, а також яйця. Нелегко доведеться і ласунам - солодощі та випічку, що містять масло, яйця і молоко, теж слід на час виключити.

Риба дозволяється на вихідних і на свята: Благовіщення (7 квітня) та у Вербну неділю (25 квітня).

Також з раціону слід виключити алкоголь - дозволяється келих вина, який можна випити лише по суботах і неділях (крім останньої суботи перед Великоднем).

Зазначимо, що особливо суворий піст тримають у першу і останню неделі. Чистий понеділок (перший день посту) і Велику п'ятницю (передостанній день посту) бажано проводити без їжі.

У понеділок, середу і п'ятницю дозволяється вживати воду, фрукти, овочі, хліб та напої (компоти, свіжовичавлені соки та ін.), у вівторок і четвер - гарячі страви без олії, а у суботу та неділю - всю пісну їжу, до якої зрідка можна додати рибу, морепродукти та рослинну олію.

Фото: pixabay.com

  • Раніше ми розповіли, що таке Різдвяний піст та на які етапи він ділиться.
  • Читайте також на theLime, які пісні страви можна приготувати з простих продуктів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита