Лайм

В Україні оголосили лауреатів Шевченківської премії-2021

Урочиста церемонія нагородження відбудеться в Каневі вже в травні

9 березня, в день народження класика української літератури Тараса Шевченка, комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив лауреатів 2021 року. Урочиста церемонія нагородження відбудеться в Каневі вже у травні, пише "Суспільне".

Фото: Шевченківська премія-2021

У категорії "Література" нагорода дісталася Оксані Луцишиній та її книзі "Іван і Феба". Події роману розгортаються в останні роки радянської влади та в перші роки незалежності України.

В області "Публіцистика та журналістика" з книгою "В ізоляції" переміг журналіст Станіслав Асєєв. Це історія про перебування Асєєва в полоні в окупованому Донецьку протягом 28 місяців.

У номінації "Кіномистецтво" переміг фільм "Атлантида" Валентина Васяновича. Сюжет картини розповідає про про життя на Донбасі після перемоги України у війні з Росією та повернення окупованих територій.

У категорії "Візуальне мистецтво" премія дісталася відеопроекції та фотоінсталяції "Випробування смертю" Бориса Михайлова.

Лауреатом в категорії "Музичне мистецтво" стало музичне агентство "Ухо" з циклом "Архітектура голосу". У проекті взяли участь Олександра Андрусик, Євген Шімальській та Катерина Сула.

Вистава Verba за мотивами драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня" Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка перемогла в номінації "Театральне мистецтво".

  • Раніше режисер "Атлантиди" Валентин Васянович відмовився від ордена, присудженого йому президентом України Володимиром Зеленським. Своє рішення Васянович пояснив простою етикою та солідарністю.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Свідомо обираю цей шлях: після повернення з Польщі українська режисерка вступила до лав ЗСУ

Олена Апчел, яка 4 роки жила у Польщі, повернулася в Україну та поповнила лави ЗСУ - режисерка прокоментувала рішення

Рятуюся знеболювальними: Віктор Павлік висловився про своє самопочуття після операції на серці

Віктор Павлік розповів, як себе почуває після операції на серці - артист висловився про заборони та період реабілітації

Пропагандист Нікіта Джигурда, який є уродженцем Києва, може долучитися до російської армії

Росіянин Нікіта Джигурда збирається вступити до лав російської армії - про це заявила російська преса та озвучила подробиці