Лайм

JPG-файл продали за $69 млн, і його творець став одним із найдорожчих сучасних художників

На аукціоні Christie's вперше продали повністю цифрову роботу у вигляді NFT-токена

Рекордна угода на аукціоні Christie's зробила Майка Вінкельмана (Beeple) одним із найдорожчих художників сучасності. Його роботу "Everydays: The First 5000 Days", яку спочатку оцінили в $100, продали за $69,3 млн., пише CNN.

Фото: Beeple / Christies

"Everydays: The First 5000 Days" - колаж із 5000 зображень, на створення якого пішло 13 років. Цей JPG-файл є повністю цифровим твором мистецтва і став першою роботою у вигляді невзаємозамінного токена (NFT), проданою на аукціоні Christie's.

У світі мистецтва все більше цінуються NFT-роботи, включаючи JPG, GIF-файли, предмети у відеоіграх та навіть твіти. NFT вважаються цифровими активами, які підтверджують оригінальність предмета і право власності на блокчейні - цифровому реєстрі, який є основою криптовалют. NFT гарантує, що покупець отримує цифровий оригінал безпосередньо від художника, хоча у фізичному світі роботи не існує.

Майкл Вінкельманн - американський графічний дизайнер, якого дуже здивував успіх його колажу. "Це трохи сюрреалістично, тому що я ніколи не думав, що зможу продавати цифрові зображення. Тому це (виникло) з нізвідки. Але в той же час я дійсно відчуваю, що це наступний розділ в історії мистецтва", - сказав він.

Ціна колажу "Everydays: The First 5000 Days" наблизила Beeple до найдорожчих художників сучасності - Девіда Хокні, чий "Портрет художника" у 2018 році був проданий за $90,3 млн, і Джеффа Кунса, чию скульптуру "Кролик" з нержавіючої сталі у 2019 році купили за $91,1 млн.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

У Львові розбишаки напали на блогера Ніколаса Карму: у якому стані потерпілий

Блогер Ніколас Карма розповів, що у Львові на нього напали хулігани. Карма звернувся до стражів порядку

Вражена цілісністю твого внутрішнього спокою: Могилевська відвідала концерт Макса Барських

Макс Барських дав великий концерт в Києві. Наталя Могилевська побувала на шоу та розповіла про свої емоції

Серце моє ніколи не буває вільне: Ірина Білик заінтригувала змінами в особистому житті

Ірина Білик розповіла про своє особисте життя. Серце співачки зайнято