Лайм

День святого Патріка: коли і як святкують одне з найпопулярніших свят Ірландії

Це свято відзначають дуже бурхливо і весело

Щорічно 17 березня в Ірландії відзначають культурне та релігійне свято - День святого Патріка. theLime вирішив розповісти вам трохи про те, ким був цей святий, про історію цього свята, а також які існують традиції його святкування.

Відзначимо, що 17 березня - це день смерті небесного покровителя Ірландії святого Патріка. На сьогоднішній день достеменно не відомо, коли саме він жив. Існує дві версії: згідно з першою, це був юнак зі знатної родини, який народився наприкінці IV століття, а в юності був захоплений ірландськими піратами і потрапив у рабство. Через шість років йому вдалося втекти з Ірландії в Галлію, а потім в Рим, після чого він став служителем церкви. Друга версія називає святого Патрика єпископом, який в 432 році почав проповідувати в Ірландії християнство. Цілком можливо, що це був одна і та сама людина.

Святий Патрік Фото: pinterest.com

Згідно автобіографічного твору Патріка під назвою "Сповідь", йому з'явився ангел, і Патрік за його вказівкою охрестив ірландських язичників у християнство. Також згадується, що він заснував близько 600 церков.

День святого Патріка був проголошений християнським святом на початку XVII століття і відзначається донині католицькою церквою. Однак популярним святом цей день став набагато пізніше - в середині XVIII століття, і не в Ірландії, а в Америці. Справа в тому, що на той час там було багато ірландських емігрантів, які сумували за батьківщиною.

Перше святкування в Нью-Йорку пройшло в таверні "Корона і чортополох" у 1756 році, де ірландці зібратися разом, щоб згадати своє походження. Тоді вперше була покладена традиція відзначати це свято гучною вечіркою, під час якої пиво ллється рікою.

Фото: pixabay.com

У 1761-1762 роках в декількох містах пройшли паради, і з тих пір День святого Патріка святкується ірландськими емігрантами не тільки в США, але і в Австралії, Канаді, Новій Зеландії та в Аргентині.

У 1903 році День святого Патріка був офіційно оголошений національним святом і вихідним в Ірландії.

А з 1990-х років почалася ціла рекламна кампанія по розкрутці цього свята. У той же час з'явилася традиція пити в цей день темне, важке і міцне пиво.

На сьогоднішній день 17 березня є державним святом в Ірландії, Північній Ірландії, на острові Монтсеррат і в канадській провінції Ньюфаундленд і Лабрадор. Він також широко відзначається ірландською діаспорою по всьому світу і в цілому є святом культурної спадщини Ірландії.

Символами цього свята вважається сам святий Патрік, якого прийнято зображати у єпископській тіарі й обов'язково з посохом, трилиста конюшина і лепрекони.

Фото: pixabay.com

Одним із символів вважається трилиста конюшина, яку в Ірландії прикріплюють до одягу. Існує легенда про те, що святий Патрік за допомогою конюшини пояснював людям поняття Святої Трійці, а також перервав язичницький ритуал.

День святого Патріка має і язичницькі мотиви. За легендами, в цей день до людей приходять казкові жителі лісу лепрекони, які володіють горщиками з золотом. Якщо щасливому шукачеві скарбів вдасться зловити лепрекона, то ця істота повинна розповісти людині, де заховані його скарби. За іншою версією, лепреконів придумали рекламщики, яким потрібно було зобразити на листівках на честь свята якогось симпатичного персонажа, а святий Патрік не надто підходив для цієї ролі.

17 березня прийнято почитати святого. Основні заходи проходять в Дубліні та в Даунпатріку - графстві Даун, де знаходиться гіпотетична могила святого Патріка.Также існує традиція підніматися на пагорб Кро-Патрік в Північній Ірландії, де святий пас овець.

Традиційно в День святого Патріка влаштовуються паради і фестивалі, звучать пісні під волинку, виконують танці кейлі й носять вбрання зеленого кольору.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil