Лайм

Свята та вихідні в березні: що святкуємо і коли відпочиваємо

8 Березня, Масляна, Міжнародний день числа "Пі", День святого Патріка та багато іншого

Після виснажливої зими із снігопадами і морозами всі люди вже з нетерпінням чекають березня - першого місяця весни. Тим більше, що в березні у нас буде додатковий вихідний день і багато свят. theLime вирішив розповісти, що ми будемо святкувати та коли відпочивати.

Практично у кожного березень асоціюється з Міжнародним жіночим днем - 8 Березня. Це свято з'явилося на початку XX століття як день солідарності жінок у боротьбі за рівні права і емансипацію. Сьогодні ж 8 Березня - це більше свято жіночності, любові та краси, коли кожен чоловік прагне приділити увагу своїй мамі, бабусі, сестрі, подрузі, дружині й дочці. Цей день також є державним вихідним - так що в березні ми будемо відпочивати на один день більше. Відповідно, перший вікенд березня триватиме 3 дні - з 6 по 8 березня.

Фото: pixabay.com

В цей же день починається Масляна - останній тиждень перед Великим постом (8-15 березня). У ці дні, які вважаються межею між зимою і весною, печуть млинці, які символізують сонце, ходять в гості, а в останній день цього тижня прийнято спалювати опудало Масляної - проводжаючи таким чином зиму.

Масляний тиждень закінчується Прощеною неділею. Це останній день перед Великим постом, коли ще дозволяється вживати яйця і молочні продукти, а також в цей день віряни просять один у одного вибачення - щоб розпочати піст із чистою душею.

Також 14 березня - це Міжнародний день числа "Пі". Його святкують любителі математики. Це свято придумав у 1987 році фізик із Сан-Франциско Ларрі Шоу, який помітив, що в американській системі запису дат (місяць / число) дата 14 березня - 3/14 - і час 1:59:26 збігається з першими розрядами числа π = 3,1415926... В цей день читають хвалебні промови на честь числа π, печуть і їдять "пі-ріг" із зображенням грецької букви π або з першими цифрами самого числа, п'ють напої і грають в ігри, що починаються на π, вирішують головоломки і загадки.

17 березня святкують День святого Патрика (державне свято Ірландії). Цей день символізує прийняття християнства в Ірландії, а також є святом культурної спадщини Ірландії в цілому. У багатьох країнах в цей день влаштовують паради і фестивалі, музичні та пивні вечірки, а також прийнято наряжатися в одяг зеленого кольору.

Фото: pixabay.com

А 20 березня святкують відразу кілька свят: День весняного рівнодення, Всесвітній день Землі і Міжнародний день щастя. Всі вони в тій чи іншій мірі символізують, що весна повністю вступила в свої права.

28 березня іудеї починають святкувати Песах - центральне свято на згадку про Вихід з Єгипту, який триває 7 днів, перший і останній дні якого - повноцінні свята та неробочі дні в Ізраїлі.

Також в останню неділю березня відбудеться перехід на літній час. Вночі з 27 на 28 березня 2021 року, рівно о 3 годині, Україна перейде на літній час. Для цього необхідно буде перевести стрілки годинника на 1 годину вперед.

Фото: pixabay.com

Перелік святкових днів у березні

1 березня - Всесвітній день цивільної оборони, Всесвітній день імунітету.

3 березня - Всесвітній день письменника, Всесвітній день дикої природи.

6 березня - Всесвітній день боротьби з глаукомою.

7 березня - Всесвітній день дитячого телебачення і радіомовлення.

8 березня - Міжнародний жіночий день, початок Масляної.

9 березня - Міжнародний день ді-джея, День народження Тараса Шевченка.

12 березня - Міжнародний день сну.

13 березня - День землевпорядника України.

14 березня - Міжнародний день планетаріїв, Міжнародний день числа "Пі", Прощена неділя.

15 березня - Всесвітній день захисту прав споживачів, початок Великого посту.

17 березня - День святого Патріка.

18 березня - День працівника податкової та митної служби України.

19 березня - Міжнародний день клієнта.

20 березня - День весняного рівнодення, Всесвітній день Землі, Міжнародний день щастя, Всесвітній день здоров'я ротової порожнини.

21 березня - Всесвітній день поезії, Міжнародний день ляльок, День працівників ЖЕК, Міжнародний день людини з синдромом Дауна, Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації, Міжнародний день лісів.

22 березня - Всесвітній день водних ресурсів, День таксиста.

23 березня - Всесвітній день метеорології.

24 березня - Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом, День фтизіатра.

25 березня - Міжнародний день пам'яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівлі, День СБУ.

26 березня - День Національної гвардії України.

27 березня - Міжнародний день театру, День нефролога.

28 березня - Година Землі, Песах.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків