Лайм

Як святкують Песах: головні звичаї і традиції іудейського свята

Євреї вважають його святом весни та свободи

Одним з найбільш значущих свят іудейського календаря є Песах, або як його ще називають єврейська Пасха, який святкується щорічно в пам'ять про вихід євреїв з Єгипту. theLime вирішив розповісти вам про головні звичаї та традиції цього свята.

Песах починається напередодні 15-го числа єврейського місяця Нісан і триває на території Ізраїлю 7 днів, а за його межами - 8 днів. Таким чином, у 2021 році Песах святкують після заходу сонця суботи 27 березня - цей день називають Великою суботою. І триватиме він аж до неділі 4 квітня.

Єврейська Пасха вважається одним з найважливіших свят іудаїзму, а також святом весни - він символізує пробудження природи, оновлення світу і звільнення людини. Як відомо, 400 років євреї знаходилися у рабстві у єгиптян. Песах святкує низку подій, внаслідок яких євреї стали самостійним народом і звільнилися від рабства.

З цим святом пов'язано безліч традицій і звичаїв.

Фото: pinterest.com

Починається Песах пасхальною трапезою під назвою "седер". У суботу ввечері за святковим столом збирається вся родина і гості, які ретельно готувалися до свята заздалегідь. На стіл ставлять кращий посуд, спеціальні свічки, кошерне вино і три шматка прісних коржів (маци).

На великодній седер готують кілька обов'язкових страв:

- запечену кісточку ягняти, що символізує пасхальне жертвоприношення (зроа);

- печене яйце - символ скорботи по зруйнованому храму в Єрусалимі (бейца);

- гіркі трави - як гіркота, що залишилася після страждань, випробуваних в рабстві (марор);

- петрушку, селеру або зелений салат, що символізують мізерне харчування в Єгипті (карпас);

- суміш нарізаних горіхів, яблук, кориці та вина - символізують глину, використану євреями для будівництва єгипетських монументів (харосет).

Традиційно готують також курячий суп з галушками з маци, запечене м'ясо і фаршировану рибу.

Вечір седера ділиться на п'ять обов'язкових етапів: перший - з'їсти мацу; другий - випити чотири чаші вина або виноградного соку, які служать вступом в наступну частину седера; третій - з'їсти марор; четвертий - прочитати Великодню Агаду - історію виходу євреїв з Єгипту; п'ятий - вимовити хвалебні псалми.

Фото: pinterest.com

Наступний день, який припадає на неділю, вважається днем відпочинку і молитви, коли заборонено робити будь-яку роботу. За нею йдуть п'ять днів - напівсвяткових, під час яких частина установ працює півдня, а деякі і зовсім закрити.І завершує великодній тиждень ще один святковий день, в який існує звичай йти до річки або моря.

Протягом цих днів забороняється вживати в їжу всі продукти, приготовлені на основі бродіння, такі як хліб, печиво, макарони, горілка, віскі, пиво та ін. Це - данина пам'яті євреям, які не встигли запастися їжею, коли покидали Єгипет.

Більш того, вдома не можна зберігати все, що може забродити. Це продукти з пшениці, жита і вівса, бобових, а також перловка, кукурудза, горох, просо та гірчиця.

У святкові дні з хлібо-булочних виробів дозволено вживати тільки мацу - прісні хлібці з пшеничного борошна, якими поневолені євреї харчувалися в Єгипті і під час виходу з нього.

Фото: pixabay.com

  • Раніше ми розповіли, коли в Україні відсвяткують католицький і православний Великдень-2021.
  • Читайте також theLime, як приготувати оладки з маци на Песах.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також