Лайм

Наближається День батька: як і коли його святкують в Україні

У багатьох країнах його святкують у третю неділю червня

Щорічно у третю неділю червня в більшості країн світу святкують День батька. І якщо День матері в Україні святкують вже досить давно, то День батька - офіційно тільки з 2019 року. theLime вирішив розповісти вам докладніше про це свято і його традиції.

До слова, в деяких країнах світу для Дня батька заснована певна дата. Так, наприклад, в Італії, Іспанії та Португалії його святкують 19 березня, в Данії - 5 травня, у Південній Кореї - 8 травня, у Грузії - 20 червня, в Єгипті, Йорданії, Лівані, Сирії, Уганді - 21 червня, в Польщі - 23 червня, а в Люксембурзі - 3 жовтня.

А в ряді країн, серед яких і Україна, вітають своїх батьків у третю неділю червня. Таким чином у 2021 році цей день випадає на 20 червня.

У той же час деякі історики вбачають підґрунтя цього свята в Біблії, оскільки в деяких країнах Заходу цей день календарно співпадає з Вознесінням Господнім.

Фото: pixabay.com

Вперше День батька святкували в США - 19 червня 1910 року. Ініціатором створення цього свята називають місіс Додд, яка хотіла висловити вдячність своєму батькові, який сам виростив і виховав шестеро дітей. А вже в 1966 році президент США Ліндон Джонсон оголосив третю неділю червня національним святом.

В Україні ж з пропозицією введення цього дня виступили представники Міжнародної громадської організації "Міжнародний Центр Батьківства" в 2006 році. Однак тільки в 2019 році президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким День батька святкуватимуть щорічно в третю неділю червня.

Фото: pixabay.com

У цей день прийнято влаштовувати сімейні торжества і дарувати невеликі презенти найголовнішій людині в житті кожного - батькові, який часто є головним годувальником сім'ї, а також бере активну участь нарівні з матір'ю у вихованні дітей.

Кожен з нас може оригінально привітати свого тата: зробити листівку своїми руками, подарувати квіти або подарунок, приготувати йому смачний сніданок або влаштувати пікнік на природі. Якщо ж рідна людина знаходиться далеко або відносини з нею не дуже теплі - можна просто зателефонувати і висловити свою вдячність. Кожному батькові буде приємна ваша увага і турбота в цей день.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкологічної хвороби

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували