Лайм

В Ісландії провели експеримент з 4-денним робочим тижнем: результати перевершили очікування роботодавців

86% працівників країни отримали право на скорочення робочого тижня

Ісландські компанії Alda та Autonomy, які працюють у співпраці з урядом держави, опублікували результати експерименту, під час якого перевели співробітників на чотириденний робочий тиждень тривалістю 35-36 годин без зниження заробітної плати. Вони перевершили всі очікування.

Фото: Pixabay

Як пише CBSNews, два масштабних випробування проводилися з 2015-го по 2019-й рік. У першому їх етапі взяли участь 2500 працівників, у другому - 440. Всіх поетапно переводили на скорочений тиждень, при цьому люди так само працювали з 09:00 до 17:00, деякі - в нічні зміни.

У своїх висновках представники компаній розповіли, що адаптація працівників проходила по-різному: деякі почали розподіляти завдання ефективніше, деякі ввели наради у прискореному форматі або зовсім перенесли їх в онлайн. Але головний висновок роботодавців однозначно порадував - продуктивність багатьох працівників значно підвищилася, показники деяких просто залишилися на колишньому рівні, але точно не впали.

Помітно підвищився добробут працівників за цілою низкою показників - від частоти стресів та вигоряння до здоров'я й балансу між роботою та особистим життям.

В результаті експеримент компаній визнали успішним. Після нього 86% працівників в країні отримали право на скорочення робочого тижня.

  • TikTok захопили чіпси з макаронів. Мільйони людей експериментують на своїх кухнях, але тільки не італійці. Відео з рецептом для них - суцільний біль.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа