Лайм

Більше ніж фото: в Туреччині тисячі фламінго загинули на озері через посуху

Причиною трагедії називають зміну клімату та неправильне ведення сільського господарства

На турецькому озері Туз за останні два тижні посуха вбила тисячі дитинчат фламінго. На фото потрапили поховані в сухому бруді рештки птахів, які не змогли дістатися до води.

Фото: Getty Images

Солоне озеро у провінції Конья є домівкою для великої колонії фламінго. Щорічно тут народжується до 10 тисяч пташенят. Також тут гніздиться білолобий гусак і степовий боривітер.

Фото: Getty Images

Активісти пов'язують загибель фламінго з методами зрошення у регіоні, але міністр сільського та лісового господарства Туреччини Бекір Пакдемірлі зняв із себе відповідальність. "При зменшенні кількості води ми спостерігаємо загибель фламінго, які не можуть літати. Немає прямого або непрямого зв'язку між цим інцидентом і сільськогосподарським зрошенням", - сказав він Reuters.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Fahri Tunc (@ fahri.tunc)

Екологічний фонд TEMA наполягає, що посуха в регіоні - результат зміни клімату та неправильного ведення сільського господарства. У 2020 році річний запас води у центральній провінції Конья становив 4,5 мільярда кубометрів, а споживання досягло 6,5 мільярда кубометрів. Еколог і фотограф дикої природи Фахрі Тунк сказав, що воду з каналу, який живить озеро Туз, перенаправили на сільське господарство.

"Це зрошувальний канал, що йде з Коньї. Він повинен доставляти воду в озеро Туз. Як бачите, вода не йде, - сказав він. - Цього року в колонії фламінго вилупилося всього 5000 яєць, і більшість пташенят загинули через брак води у пересохлому озері. Це гріх, за який ми всі відповідаємо".


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Fahri Tunc (@ fahri.tunc)

Озеро Туз - одне з найбільших солоних озер у світі. У 2000 році його оголосили територією, що охороняється з метою захисту біологічного різноманіття, природних і культурних ресурсів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Голлівудський холостяк: чи правдиві чутки про заручини Леонардо Ді Капріо з відомою моделлю

49-річний актор Леонардо Ді Капріо та його 25-річна дівчина Вітторія Черетті не заручені - каблучка на руці моделі не заручна

Обставини з'ясовуються: у поліції прокоментували смерть концертного менеджера Анастасії Приходько

У Анастасії Приходько помер концертний менеджер - про трагедію у Турскавці висловилася поліція Львівської області

Що сталося з Селін Діон і яка рідкісна хвороба змусила її зникнути зі сцени

На що хвора Селін Діон і як вона виглядає зараз - у 2022 співачка вперше розповіла, що у неї невиліковне неврологічне захворювання