Лайм

Чоловік вирішив викопати у дворі колодязь і знайшов найбільший у світі кластер сапфірів

Власник каменю може отримати за нього до 100 млн доларів

Торговець із Ратнапура (Шрі-Ланка) найняв робітників викопати у дворі колодязь і раптово став багатієм, пише BBC. Виявилося, що у нього на ділянці знаходився найбільший у світі кластер сапфірів.

Експерти кажуть, що на міжнародному ринку камінь має оціночну вартість до 100 мільйонів доларів. Кластер важить близько 510 кг і отримав назву "Сапфір Інтуїції".

Фото: BBC

Власник каменю Гамідж, який не називає повного імені з міркувань безпеки, розповів, що знахідку зробили ще у 2019 році. Йому знадобилося більше року, щоб очистити камінь від бруду та інших домішок, а потім проаналізувати і сертифікувати його. Гамідж сказав, що під час очищення кілька каменів випали з кластера, і вони виявилися високоякісними блакитними сапфірами.

Геммолог Гаміні Зойс заявив, що ніколи раніше не бачив такого великого екземпляра, а сам кластер міг утворитися близько 400 млн років тому.

Ратнапура у перекладі з сингальскої означає "місто дорогоцінних каменів", а Шрі-Ланка відома як ведучий світовий експортер сапфірів і діамантів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil