Лайм

Штучний інтелект допоміг відновити приховану картину Пікассо - це портрет оголеної жінки

Художник замалював картину 118 років тому

Компанія Oxia Palus, яка використовує передові технології для відтворення втрачених творів мистецтва, показала портрет оголеної жінки, захований під картиною Пабло Пікассо "Сніданок сліпого".

Фото: Oxia Palus

Пікассо зафарбував фігуру жінки в 1903 році, коли працював над "Сніданком сліпого" - однією з найвідоміших картин його "блакитного періоду". За допомогою рентгенфлуоресцентної спектроскопії (РФА), яка допомогла проаналізувати шари і хімічний склад фарби на полотні, дослідники виявили приховане зображення. Oxia Palus "розфарбували" роботу за допомогою штучного інтелекту, навчивши його робити мазки в стилі Пікассо. Потім команда згенерувала карту рельєфу картини, після чого її роздрукували на полотні за допомогою 3D-принтера.

Співзасновник Oxia Palus Джордж Канн розповів, що на початку "блакитного періоду" Пікассо був бідним і, ймовірно, з жалем зафарбував оголену жінку через нестачу матеріалів. Після цього фігура з'явилася на картині художника "Життя" і кількох його ескізах.

"Життя" Пабло Пікассо (1903)

"Я сподіваюся, що Пікассо був би щасливий, якби дізнався, що скарб, який він заховав для майбутніх поколінь, нарешті розкритий. Це сталося через 48 років після його смерті і через 118 років після того, як картина була зафарбована", - йдеться у заяві Канна.

Побачити відроджену картину шанувальники мистецтва зможуть з 13 по 17 жовтня на ярмарку Deep AI Art Fair у Лондоні.

  • Раніше в Дубаї встановили 6-метрову копію Давида Мікеланджело, сховавши все, що нижче шиї. Організатори виставки запевняють, що справа не в цензурі.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil