Лайм

Оголошено лауреата Букерівської премії 2021 - найпрестижнішої нагороди в галузі літератури

Деймон Гелгут здобув перемогу з третьої спроби

Південноафриканський письменник Деймон Гелгут став лауреатом Букерівської премії за роман "Обіцянка". Автор отримав престижну літературну нагороду з третьої спроби: його також номінували у 2003 та 2010 роках, пише BBC.

"Обіцянка" - дев'ятий роман Гелгута, що оповідає про занепад однієї південноафриканської родини протягом 40 років, від епохи апартеїду до наших днів. Назва стосується обіцянки, що чорношкіра покоївка білої родини отримає будинок, в якому живе, та землю, на якій він стоїть.

Деймон Гелгут Фото: Getty Images

"Роман поєднує неординарну історію, тематичну різноманітність та історію останніх 40 років Південної Африки в добре продуманому обрамленні. Йому вдалося об'єднати чудову розповідь та чудові ідеї. Це книга, в якій є над чим подумати, з увагою до структури та літературного стилю", - заявила голова журі Майя Ясанофф.

Критики зазначили, що в книзі, окрім драми, розбрату та смерті, є багато несподіваних комічних ситуацій, які піднімають настрій. Також через призму однієї родини "Обіцянка" розповідає історію Південної Африки та її важкий перехід від держави апартеїду до демократії. Все це автору вдалося вмістити менш ніж на 300 сторінках.

Фото: Amazon

57-річний Гелгут виріс у Преторії, його батько був євреєм, а мати навернулася до іудаїзму. У віці шести років у нього виявили рак, і книжки втішали хлопчика під час лікування. Коли він нарешті одужав, у нього залишилася непереборна потреба писати.

Гелгуту було всього 17, коли у 1982 році був опублікований його дебютний роман "Сезон безгрішності". Після публікації роману "Хороший лікар" у 2003 році письменник здобув міжнародну популярність. Історія двох протилежних персонажів із віддаленої сільської лікарні у Південній Африці після апартеїду увійшла до короткого списку Букерівської премії. Вдруге Гелгута номінували у 2010 році за роман "У дивній кімнаті".

Букерівська премія вручається за романи, написані англійською. Серед найвідоміших її лауреатів – Вільям Голдінг, Салман Рушді, Кадзуо Ісігуро, Маргарет Етвуд. З 2005 року вручається також Міжнародна букерівська премія, яка нагороджує перекладні твори.

  • Раніше лауреат Нобелівської премії з літератури розповів, як відреагував на дзвінок із комітету. Письменник Абдулразак Гурна вирішив, що його розігрують та попросив представника премії "відчепитися".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита