Лайм

Два фільми українського виробництва отримали нагороду престижного кінофестивалю Sundance у США

Обидві картини про війну на Донбасі

У США оголосили переможців щорічного фестивалю незалежного кіно Sundance. У 2022 році відзначили дві стрічки українського виробництва - "Клондайк" та "Будинок зі скалок".

Про це повідомляє сайт фестивалю. Драма "Клондайк" української режисерки Марини Ер Горбач отримала нагороду за найкращу режисуру конкурсної програми World Cinema Dramatic Cometition. Картина, створена за підтримки Держкіно, розповідає про події війни на сході України та катастрофу рейсу MH17 у 2014 році.

Фото: twitter.com/MarynaErGorbach

"Клондайк" показує історію подружжя, що опинилися в епіцентрі подій авіакатастрофи в селі Грабове, Донецької області. Молода сім'я чекає на народження первістка, але в їхнє життя несподівано вривається війна разом з уламками збитого літака. Майбутня мати відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні бойовики.

"Для мене ця картина - "ракета" проти страху військової агресії з боку Росії перш за все для самої себе. "Клондайк" з'явився на перетині безсилля зупинити війну та глибокої поваги й вдячності тим, хто відстоює Україну. І ще це мрія про мир в Україні", - розповіла режисерка.

Також нагороду фестивалю отримав документальний фільм "Будинок зі скалок" спільного виробництва Данії, Швеції, Фінляндії та України. У стрічці режисера Сімона Леренг Вільмонта також порушується тема війни на Донбасі. У центрі сюжету - виховательки особливого дитячого будинку, які, незважаючи на бойові дії, створюють безпечний простір для вихованців.

  • Український фільм "Магда" визнали найкращою драмою на Будапештському кінофестивалі. Історична картина розповідає про німкеню Магду Хоманн, яка за часів Першої світової війни закохується в українського солдата і приїжджає з ним в Україну.
  • Раніше оголосили шорт-лист "Оскара-2022" у номінації "Найкращий міжнародний фільм", і Україна залишилася за бортом. Драма "Погані дороги" Наталки Ворожбит не пройшла відбору.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Відкриття "Євробачення-2024": представниці України з'явилися у символічних образах та нагадали про війну

Якою була поява alyona alyona і Jerry Heil на відкритті Євробачення-2024 - артистки показали образи з символізмом та принесли паску

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков