Лайм

Макаревич, Ахеджакова, Лазарєва: хто з російських діячів підписав заяву проти війни

Інтелігенція висловилася проти політики Росії

Незабаром після того, як мільярдер Річард Бренсон закликав бізнес підтримати Україну на тлі російської агресії, у РФ діячі культури та науки, правозахисники та громадянські активісти також випустили "заяву проти Партії Війни". Її текст, під назвою "Аби не було війни", з'явився на сайті "Ехо Москви".

У зверненні йдеться про те, що потік тривожної інформації про можливе вторгнення Росії в Україну посилюється, але настрої російської верхівки і пропаганда на телебаченні не відображують позицію росіян. "З'являються повідомлення про інтенсивне вербування найманців у Росії та перекидання палива та військової техніки на територію Донецької та Луганської областей України. У відповідь інтенсивно озброюється Україна, НАТО спрямовує додаткові сили до Східної Європи. Напруга не спадає, а навпаки – тільки наростає", - пишуть автори.

Заяву підписали Андрій Макаревич, Тетяна Лазарєва, Лія Ахеджакова та інші. Фото: Wikipedia, Instagram

Підписанти закликали формувати масовий антивоєнний рух. Зовнішньополітичну лінію Росії вони назвали "кримінальним авантюризмом", що йде врозріз із інтересами громадян країни.

"На державному телебаченні представлена лише одна точка зору, і це точка зору прихильників війни. Звідти звучать прямі військові загрози, витікають агресія і ненависть до України, Америки та країн Заходу. Але найнебезпечніше, що війна подається як допустимий та неминучий розвиток подій. Людей намагаються обдурити, розбестити, нав'язати їм ідею священної війни із Заходом замість розвитку країни та підвищення рівня життя її громадян. Питання ціни не обговорюється, але платити цю ціну - ціну величезну і криваву - доведеться саме простим людям, - йдеться у листі. - Наша позиція гранично проста: Росії не потрібна війна з Україною та Заходом, нам ніхто не загрожує, на нас ніхто не нападає. У такої війни не може бути ні легітимних, ні моральних цілей".

Серед людей, які підписали заяву, опинилися знайомі українцям публічні особи: актриса Лія Ахеджакова, музикант Андрій Макаревич, режисер мультфільмів Гаррі Бардін, режисер Володимир Мірзоєв, письменник Віктор Шендерович, телеведуча Тетяна Лазарєва, актор Олександр Феклістов, фізик Шлосберг та інші. На сьогодні лист зібрав уже сотні підписів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Канал "СТБ" повідомив про рекордну кількість анкет після оголошення імені нового "Холостяка"

Творці Холостяка повідомили про велику кількість анкет після того, як оголосили ім'я нового героя Олександра Терена

"Суспільне" заперечило слова alyona alyona про штраф для української делегації на "Євробаченні-2024": що відомо

Суспільне Мовлення спростувало заяву alyona alyona про штраф української делегації за футболки з закликами звільнити військовополонених

Найбільша цінність мого життя: співачка Lama у День сім'ї показала романтичну світлину з коханим

У День сім'ї 2024 в Україні співачка Lama показала фото зі своїм обранцем Романом та висловилася про сімейні цінності