Лайм

Хвилина мовчання та жовто-сині стрічки: як Україну підтримали на церемонії "Оскар"

У ніч проти 28 березня у Лос-Анджелесі вручили премію Американської кіноакадемії.

Після заяви ведучої церемонія нагородження премії "Оскар-2022" Емі Шумер про можливість включення з президентом Володимиром Зеленським, багато хто очікував побачити його онлайн. Проте продюсери шоу обмежилися хвилиною мовчання, війну в Україні назвали "конфліктом", а про агресію Росії промовчали.

Відповідне відео транслювалось на великому екрані сцени театру DOLBY у Лос-Анджелесі в середині церемонії. Ось який текст опублікувала Американська кіноакадемія:

"Ми хотіли б хвилиною мовчання продемонструвати нашу підтримку народу України. Хоча кіно для нас є важливою нагодою висловити нашу людяність під час конфлікту, реальність така, що мільйони сімей в Україні потребують їжі, медичної допомоги, чистої води та екстрених служб. Ресурсів мало, і ми разом, як глобальна спільнота, можемо зробити більше. Ми просимо допомогти Україні будь-яким способом. Стоїмо поряд з Україною. Ми просимо вас підтримати Україну всіма можливими способами. #StandWithUkraine".

Також свою підтримку Україні на червоній доріжці символічно висловили деякі зірки. Джейсон Момоа з "Дюни" носив синьо-жовту хустку у кольорах українського прапора. Режисер "Паралельних матерів" Педро Альмодовар пройшов по килиму з синьою стрічкою з написом "#WithRefugees" (З біженцями) на лацкані. Також із цією стрічкою помітили номінантку на найкращу пісню Дайан Уоррен, лауреата "Оскара" Юн Ю Чжон та почесного володаря премії Тайлера Перрі.

Джейсон Момоа Фото: Getty Images

Актриса Джеймі Лі Кертіс також згадала про Україну, одягнувши на палець блакитну стрічку. "Це неймовірно важливий момент з огляду на те, що відбувається в Україні, переміщення людей у світі, втеча людей", - сказала Кертіс, назвавши війну "важливою історією нашого часу".

Джеймі Лі Кертіс Фото: Getty Images

Тайлер ПерріФото: Getty Images

Пізніше в телетрансляції режисер Френсіс Форд Коппола сказав: "Хай живе Україна".

Раніше актор і режисер Шон Пенн, який знімав в Україні документальний фільм про війну проти російських окупантів, закликав бойкотувати церемонію, якщо не буде включення з президентом Зеленським.

"Немає нічого більшого, що "Оскар" може зробити, ніж дати йому можливість поговорити з усіма нами. Це людина, яка розуміється на телебаченні і мала власну, дуже довгу і успішну кар'єру, - сказав він CNN. - Якщо Академія вирішила цього не робити, якщо ведучі вирішили не представляти лідерів України, які приймають за нас кулі та бомби, разом із українськими дітьми, яких вони намагаються захистити, то я думаю, що це буде найнепристойнішим моментом у всій історії Голлівуду. Якщо ж так станеться, я закликаю всіх учасників протестувати та бойкотувати вручення премії "Оскар".

Сам актор пообіцяв викинути свою статуетку "Оскар", якщо Академія не підтримає Україну належним чином.

  • На початку березня Шон Пенн пішки покинув Україну, кинувши машину на кордоні з Польщею. Лауреат премії "Оскар" працював у країні над документальним фільмом.

Новини партнерів

Читайте також

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита

Принцесі Шарлотті 9: як виглядає іменинниця і яке місце займає у лінії наслідування престолу

Дочці Кейт Міддлтон і принца Вільяма Шарлотті виповнилося 9 років - подружжя показало нове фото іменинниці

Як змінилися прогнози букмекерів після репетицій на "Євробаченні-2024": на якому місці Україна

alyona alyona і Jerry Heil на 4 місці у таблиці букмекерів про переможців Євробачення-2024 - як змінилися шанси інших учасників