Лайм

У Росії порушили справу проти активіста, який роздавав роман Оруелла "1984": що це за книга

Класична антиутопія стала реальністю в РФ

Російська пропаганда та каральна машина Кремля під час війни в Україні спрямовані, в тому числі, і на громадян РФ, які виступають проти вторгнення у вільну незалежну країну. Так, у місті Іваново Московської області затримано активіста Дмитра Силіна. Як повідомляє телеграм-канал Nexta Live, він безкоштовно роздавав на вулиці романи Джорджа Орвелла "1984".

Силін став фігурантом справи за статтею про "дискредитацію російської армії", яка може бути як кримінальною, так і адміністративною. У Кримінальному кодексі та Кодексі РФ про адміністративні правопорушення є кілька статей, які підпадають під цей опис. Так, за осуд війни можна отримати штраф від 100 тисяч до 1 млн рублів, або ув'язнення від 10 до 15 років.

Фото: Telegram

"1984" - роман-антиутопія англійського письменника Джорджа Орвелла, написаний у 1948 році. Дія книги відбувається в 1984 році в Океанії, одній з трьох тоталітарних держав, що постійно воювали (дві інші — Євразія та Остазія). Океанією керує партія, яка контролює всі аспекти життя. Вона промила мізки населенню, змусивши його бездумно підкорятися своєму лідерові – Великому Брату.

Партія створила пропагандистську мову, відому як новояз. Вона покликана обмежувати вільнодумство та просувати доктрини партії. Для мови та гасел партії характерно дводумство (віра одночасно в суперечливі ідеї): "Війна - це мир", "Свобода - це рабство", "Незнання - сила". Партія підтримує контроль через поліцію думок та постійне спостереження за людьми.

Фото: Wikipedia

Герой книги Вінстон Сміт — рядовий партійний функціонер, який живе у зруйнованому ядерною війною місті. Він належить до Зовнішньої партії, і його робота полягає у тому, щоб переписувати історію у Міністерстві правди, підганяючи її під поточні потреби. Проте прагнення Вінстона до правди та порядності змушує його таємно повстати проти уряду. Він заводить заборонений роман з однодумицею Джулією, і вони винаймають кімнату в районі, населеному пролами (скорочення від пролетарів). Вінстон також дедалі більше цікавиться Братством – групою незгодних. Без відома Вінстона та Джулії за ними пильно стежать, а по всьому місту розвішані плакати із попередженням: "Великий Брат стежить за тобою".

Орвелл написав "1984" після багатьох років роздумів про подвійну загрозу нацизму та сталінізму. Він описав державу, в якій за інакодумство катують і вбивають, а партійна пропаганда переважає над свободою слова та думки. Всі ці прояви тоталітаризму сьогодні можна спостерігати у РФ.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації