Лайм

Після скандалу з 0 балами для Польщі українцям дозволили проголосувати за журі на "Євробаченні-2023"

Глядачі зможуть запропонувати свої кандидатури

2023 року українці самі оберуть склад журі для "Євробачення". Таке рішення було ухвалено у зв'язку зі скандалом, що розгорівся після цьогорічного конкурсу, через нулі для Польщі.

Про це заявив голова правління НСТУ Микола Чернотицький у ефірі телемарафону. За його словами, глядачі зможуть запропонувати свої кандидатури та проголосувати за них на сайті Суспільного.

Фото: Суспільне

"У Суспільного на радарах є всі невдоволення цьогорічним журі. З наступного року однією з новацій формування журі буде open call. Усі громадяни, які матимуть бажання, зможуть запропонувати свою кандидатуру, яка, на їхню думку, має досвід і вагу в цій сфері. Після цього зробимо голосування на сайті та узгодимо кандидатур з ЄМС. У результаті буде сформоване професійне журі, як голосуватиме за фіналістів Євробачення наступного року", – розповів він.

Чорнотицький додав, що під час війни було складно формувати команду, але на вибір складу національного журі ніхто не впливав, суддів обирали з огляду на досвід.

У 2022 році до українського складу журі "Євробачення" увійшли: продюсер Вадим Лисиця, соліст "Піккардійської терції" Андрій Капраль, співачка Ірина Федишин, диригент Андрій Яцків та кінокритик Лук'ян Галкін.

Члени українського професійного журі "Євробачення-2022" Фото: Суспільне

Відповідно до їх рішення, Великобританія отримала 12 балів, Португалія – 10 балів, Нідерланди – 8 балів, Греція – 7 балів, Швейцарія – 6 балів, Азербайджан – 5 балів, Швеція – 4 бали, Австралія – 3 бали, Вірменія – 2 бали, Чехія - 1 бал. Польщі, яка під час повномасштабної війни стала для України головним союзником, не дісталося жодного балу.

Саме це і призвело до скандалу в суспільстві, оскільки у голосуванні глядачів українці найвищий бал віддали представнику Польщі Крістіану Охману.

Крістіан Охман із українською символікою перед "Євробаченням-2022" Фото: Getty Images

  • Читайте також, як "Апострофу" скандал із оцінками прокоментував Вадим Лисиця, голова українського журі на "Євробаченні": Ми не могли всім, хто нам допомагає, дати по 12 балів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків