Лайм

Потрібна довідка від ФСБ: Юлія Юріна розповіла, чому не може отримати українське громадянство

Співачка хоче відмовитися від "червоного паспорта" РФ

Юлія Юріна - екс-учасниця українського гурту YUKO, яка брала участь у національному відборі на "Євробачення-2019" і поступилася у фіналі скандальній Maruv, яка працює у Росії і мовчить про війну в Україні.

Співачка народилася на Кубані та має російське громадянство, від якого давно хоче відмовитись. В інтерв'ю "Суспільне Культура" Юлія розповіла, що заважає їй зробити це після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Фото: https://www.instagram.com/yurina_yuyu/

"За громадянством у мене червоний паспорт. Я переїхала у 2012 році до України. Спочатку я навчалася в університеті, потім вийшла заміж, потім почала будувати кар'єру, - розповіла Юріна. - Коли почалася війна, у перші дні я пішла вигадувати, як можна змінити громадянство. У глядачів є таке відчуття, що Притула мені на "Євробаченні" сказав: "Поміняєш громадянство?" Я відповіла "так", і після цього мені надали громадянство. Ні, насправді це дуже складна процедура".

Наразі співачка не може скласти іспит на знання української мови, бо не працюють необхідні реєстри. Друга причина – необхідність отримання документа від ФСБ Росії, де Юріній світить ув'язнення за "держзраду".

"Не працюють електронні запити, не працює нічого. Я не знаю як і де його здати, хоча у мене на телефоні є програма, я вже вивчила всі питання. Вони не складні для людини, яка 10 років тут проживає, - поділилася співачка. - Інше питання - мені потрібна довідка від ФСБ російського, що мене не розшукує російська поліція, що я не в розшуку. Але це теж неможливо, тому що ФСБ в Україні вже не існує, не працює. В Росію я не поїду, тому що я вже за статтею "держзрада" та "поширення фейків" проходжу, а це від 15 до 20 років".

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від ЮЮ (@yurina_yuyu)

Родичі Юріної живуть в Анапі (місто в Краснодарському краї РФ) та стали жертвами російської пропаганди.

"Вони кажуть, що все це хімічна зброя, що в Україні якісь наркотики, Україна обстрілює сама себе, Росія проводить визвольну операцію, - розповіла дівчина. - Спочатку я дуже хвилювалася, дуже кричала. Колись мама сказала, що Зеленський у вас взагалі клоун. Мене проперло так, що я ніколи так не кричала і не захищала Зеленського. Я вважаю себе українкою ментально, хоча хотілося б і за паспортом".

Після розпаду YUKO у 2020 році Юріна почала будувати сольну кар'єру під псевдонімом ЮЮ. Її колишній колега по гурту Стас Корольов також зайнявся сольною творчістю та випустив у 2021 році альбом "О_х". Корольов родом із міста Авдіївка. У Twitter музикант розповів, що рашисти обстріляли його рідну домівку. Напередодні він вивіз звідти маму та батька.

Фото: Twitter

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування