Лайм

Величезний удар по культурній спадщині: Держкіно ліквідує Довженко-Центр

Державний кіноархів вирішили передати "сплячій" установі, яка не вела жодної діяльності

Національний центр Олександра Довженка – державний кіноархів, у колекції якого – найбільше зібрання українського кіномистецтва. Він зберігає десятки тисяч фільмів та документів, унікальну колекцію експонатів Музею кіно, має власну лабораторію для кінокопіювання та є єдиним державним дистриб'ютором, якому належать права на всі анімаційні фільми студії "Укранімафільм".

Незважаючи на важливу культурну місію Довженко-Центру, Держкіно України ухвалило рішення ліквідувати його. Про це представники Центру повідомили у соціальних мережах.

Фото: dovzhenko.centre/Андрій Бойко

"Держкіно України видало наказ про реорганізацію Довженка-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно", - йдеться у заяві.

Усі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі "Науковий центр кінематографії України". За даними ЄДРПОУ, основним видом діяльності цієї організації є "вища освіта".

"Відповідальність за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто "сплячій" установі, яка з моменту свого створення за часів Януковича у 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій та навіть сайту, - у Довженко-Центрі.– Ні в преамбулі наказу, ні в публічній комунікації Держкіно не обґрунтувало таке своє рішення".

"Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у фейкову установу - величезний удар по міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна в крові бореться за власну ідентичність. Цей удар має всі ознаки зазіхання на національну пам'ять і може вважатися підривом державності та зрадою національних інтересів".

У кіноархіві Довженко-Центру – понад 10000 найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та зарубіжних фільмів, архівні документи з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Ця колекція є найбільшим зібранням українського кіномистецтва.

Новина про ліквідацію Довженко-Центру швидко стала резонансною. Українці готуються оскаржити наказ, підписувати петиції та навіть протестувати. Міністерство культури та інформаційної політики України, яке вже звинуватили у ліквідації культурної спадщини, вже заявило про свою непричетність.

"Міністерство виступає проти нехтування та ліквідації кіноспадщини, тому подібна заява є несподіванкою і для нас. Також маємо наголосити, що Держкіно не підпорядковується МКІП, а координується Кабінетом Міністрів України", - коментують вони.

Фото: Facebook

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що зараз з епатажною зіркою "Євробачення" Неттою, яка співала з alyona alyona під час війни в Україні

Нетта Барзілай випускає пісні на івриті та займається волонтерством - ізраїльська співачка не говорить про війну в Україні

Організатори "Євробачення-2024" показали, якою буде головна сцена масштабного пісенного конкурсу

Організатори Євробачення-2024 показали, який вигляд матиме головна сцена - пісенний конкурс пройде у місті Мальме, Швеція

Юрій Феліпенко мобілізувався у ЗСУ: актор доєднався до підрозділу "Ахіллес"

Зірка серіалів "Колір пристрасті" та "Обіцянка Богу" актор Юрій Феліпенко вступив до лав ЗСУ