Лайм

Довженко-Центр оголосив про неплатоспроможність: держава не виділила фільмофонду грошей

Унікальний фільмофонд України опинився під загрозою

Національний центр Олександра Довженка повідомив про неплатоспроможність і припинення роботи. Державний фільмфонд, який зберігає, досліджує, реставрує і популяризує українське кіно, в 2020 році не отримав державного фінансування. Міністерство фінансів не затвердило поданий Мінкультом проект паспорта програми, і в цьому Довженко-Центр звинувачує керівництво Держкіно.

Фото: Facebook

"Однією з причин незатвердження паспорта є саботаж керівництво Держкіно своїх обов'язків в частині організації бюджетного процесу", - йдеться в Facebook Центру.

70% зарплатного фонду підприємства фінансується державою, і до травня працівникам Довженко-Центру не виплатили зарплату за січень і лютий. Навесні адміністрація змушена була перевести співробітників в простій, і в березні-травні зберегла їм лише ⅔ ставки. Весь дохід від господарської діяльності Центру направили на виплати заборгованості по зарплаті. Власним коштом Центр оплачував податки і збори, платив за комунальні послуги та охорону, щоб підтримувати архівні та музейний фонди. На жаль, під час карантину дохід від оренди нерухомості і проведення заходів було втрачено, тому кошти підприємства повністю закінчилися.

"Як член Міжнародної федерації кіноархівів, Центр змушений повідомити федерації про загрозу цілісності унікального кінофундації, охорону і підтримку кліматичних умовах зберігання якого більше забезпечувати не може, - йдеться у зверненні Центру. - Нам шкода, що історія інституції завершується таким сумним чином".

За останні 5 років Дожвенко-Центр став однією з небагатьох прибуткових державних культурних інституцій, і навіть кризовий перший квартал 2020 завершив з прибутком. У 2019 на території старого фабричного корпусу Центр відкрив Музей кіно, а заходи його відвідало понад 55 тисяч осіб. Найвідоміші з них - Фестиваль німого кіно "Німі ночі", виставка Г.Р. Гігера до 40-річчя фільму "Чужий", виставка "ВУФКУ. Lost & Found". До січня 2020 року в кінофундації Центру зберігалося 9114 фільмів. Крім того, Центр регулярно організовував національні стенди на Каннському, Берлінському, Карловарському та інших міжнародних кінофестивалях, проводив покази реставрованих українських фільмів з живим музичним супроводом (ДахаБраха, Вагоновожатые, Zapaska), видав серію каталогів українського кіно, цінних альманахів і монографій.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

"Нова мелодія, стара істина": Лобода презентувала сингл Spogady

Співачка Світлана Лобода представила новий сингл з текстом, заснованим на особистих переживаннях