Лайм

Як пройшов Нацвідбір на "Євробачення-2023": перемога TVORCHI та всі виступи учасників

17 грудня Україна обрала свого представника на міжнародному пісенному конкурсі

17 грудня у Києві пройшов фінал Національного відбору на "Євробачення-2023": журі та глядачі обрали представника України на конкурсі в Ліверпулі. Переможцем став гурт TVORCHI з піснею "Heart of Steel" – він набрав максимальну кількість балів – 19 (9 від суддів та 10 від глядачів).

TVORCHI - "Heart of Steel"

Гурт був засновений у Тернополі у 2018 році, а його учасники - Андрій Гуцуляк та Джефрі Кенні - взяли участь у Нацвідборі на "Євробачення" вдруге. У 2020 році їм вдалося потрапити у фінал і посісти 4 місце, а тепер вони отримали перемогу.

TVORCHI хочуть довести, що українська пісня – не лише фольклор, а й сучасна прогресивна музика, яку може почути весь світ. "Heart of Steel" - пісня про людей, які стикаються з важкими ситуаціями, але не плачуть, а посміхаються

"Дуже знайома європейська сучасна якісна музика. Видно, що ви вклалися, і що вам це дуже потрібно. У плані шоу - найстильніший гурт. З приводу пісні: початок феноменальний, але в приспіві чогось не вистачає: хітовості, беків. Джеффрі звучав трохи самотньо", - зазначила Юлія Саніна.

Загалом у Нацвідборі виступили 10 учасників. Ось, якими були їхні пісні та як розподілилися голоси суддів та публіки.

Фото: https://www.instagram.com/suspilne.eurovision/

Moisei - "I'm not Alone"

Мойсею Бондаренко 23 роки. Скрипаль та молодший сержант ЗСУ дебютував на сцені у Національному відборі на "Євробачення": "I'm not Alone" - перша пісня, яку він написав.

Хлопець записався у добровольці 24 лютого 2022 року, змінивши концертне вбрання на військову форму. Він грав на скрипці у звільненому Херсоні і свою дебютну пісню присвятив внутрішньому стану людини, яка перебуває в окопі і якій важливо знати, що вона не сама.

Суддя Нацвідбору Тарас Тополя порадив Мойсею попрацювати над вокальною частиною та виконанням. "Навіть якщо країна тебе не обере, ти вже досяг багато. Ти вже серед 10 гідних представляти Україну", - сказав він.

В Нацвідборі-2023 Мойсей посів 7 месце: судді віддали йому всього 1 бал, а глядачі - 6 балів.

Читайте по темі: "Часто буваємо на передовій": фіналіст Нацвідбору на "Євробачення-2023" розповів про службу у ЗСУ.

OY Sound System - "Ой, тужу"

У 2012 році гурт створили учасник ДахаБраха Марко Галаневич та його брат Тарас. Фронтмени (вокалістка Вікторія Родько та Secret Mask) виконують нестандартну експериментальну музику. Їхня мета - подолати стереотипи про етніку і шароварщину в українській музиці, показати Європі інше звучання.

Суддя Юлія Саніна оцінила енергетику та стиль музикантів, але засумнівалася, що така складна пісня зможе зачепити безтурботних глядачів "Євробачення". "Я бачу таку музику в європейських клубах, але її важко наспівати, повторити. Забракло хука, який можна запам'ятати. Їй потрібна інша сцена та інший вайб. Я не впевнена, що саме це потрібно на Євробаченні", - прокоментувала вокалістка Hardkiss.

Колектив посів у фіналі Національного відбору 8 місце: 5 балів поставило журі, 2 - глядачі.

DEMCHUK - "Alive"

Василь Демчук - співак та автор пісень, який брав участь у найрізноманітніших талант-шоу: "Х-фактор", "Голос. Діти", дорослий "Голос країни", "Співають всі". Він ніде не переміг, але ризикнув взяти участь у Нацвідборі з піснею "Alive". Себе DEMCHUK називає "пацанчиком з гітарою, який романтично розповідає про своє життя". "Я максимально непристосований до цього світу: вмію співати, писати пісні, цим і займаюся. Пісня Alive була написана під час блекауту про те, що запалює в тобі вогонь і допомагає рухатися далі - про кохання", - розповів він.

Джамала оцінила виступ учасника: його тембр, музичність та вдалу пісню англійською мовою. "Схоже і на Еда Ширана, і на Тома Гренана. Вони класні хлопці, співають балади. Питання в тому, як це конкуруватиме на сцені Ліверпуля. Потрібно думати", - сказала вона.

За результатами голосування співак зайняв 5 місце (7 балів поставили судді, 4 бали - глядачі).

Jerry Heil - "When God Shuts the Door"

Сьогодні Jerry Heil (Яна Шемаєва) навчається у Берклі (США) на композитора кінофільмів і дуже змінилася у своїй творчості: її іронічні пісні стали глибшими, багато з них присвячені війні в Україні.

"Як і вся Україна, я змінилася. Моя трансформація очевидна, вона транслюється через творчість. Тепер я знаю чого хочу - поширювати українську музику. За цим я тут", - висловилася вона.

Юлія Саніна похвалила творчі здобутки Яни, але зазначила, що у пісні вона використала всі найпоширеніші жанри – естрадний вокал, народний вокал, оперний вокал, реп. "Не знаю, чи це добре. Партія з репом емоційно просіла", - вважає співачка.

Також судді торкнулися теми плагіату на фільм "5 елемент", який приписували Jerry Heil. Вони стали на захист пісні та заявили, що це - алюзія, сплетіння з народних пісень, приправлене індивідуальним звучанням артистки.

Jerry Heil у Нацвідборі на Євробачення-2023 займає 3 місце. Журі поставило їй 8 балів, а глядачі - 9.

Читайте по темі: "За мене заклали гроші: Джеррі Хейл розповіла про дороге навчання в США".

FIINKA - "Довбуш"

Ірина Вихованець – етнічна гуцулка, яка береже рідну культуру та "найпрекрасніший діалект у світі". Вона виступила з веселою та запальною піснею "Довбуш" та отримала компліменти від Джамали.

"Файна актриса. Навіть якщо щось не вдалося вокально - бровами, волоссям доспівала. Ви на сцені залізобетон. Мені страшно імпонує, що ви не просто копаєтесь у корінні, а й у етніці, вносите історію Робін Гуда - Довбуша, - сказала суддя. - Але проглядається схожість з Kalush Orchestra. Чи не будуть нас лаяти за самоповторення, що майже те саме показуємо?"

Колоритна артистка в таблиці Нацвідбору займає 4 сходинку з 6 балами від журі та 7 - від публіки.

KRUT' - "Колискова"

Марина Круть - бандуристка та співачка, яка вже брала участь у Нацвідборі на "Євробачення-2019". Її близький друг став добровольцем під час повномасштабної війни, після цього вона зрозуміла жінок та дітей, які чекають чоловіків та батьків з фронту. Круть зробила про це пісню - метафору про ліс, казку, дитину та маму.

Тарас Тополя зізнався, що жодного разу не зміг послухати пісню без кома в горлі. "На словах "тато звірів прожене"... Я так само відчуваю ваш біль. Такі почуття у мільйонів людей. Вона настільки справжня та актуальна, для мене це топ, - сказав фронтмен гурту "Антитіла" зі сльозами на очах. - Але якщо минулого разу у вас сама постановка і номер були сильнішими за пісню, то цього разу потрібно попрацювати з постановкою та номером".

Марина Круть дісталася до 2 місця в Нацвідборі на Євробачення-2023: журі оцінило її пісну у 10 балів, а глядачі поставили 8.

Tember Blanche - "Я вдома"

Олександра Ганапольська та Владислав Лагода – пара, яка створила інді-поп дует та заробила популярність хітом "Вечорниці". Пісня "Я дома" - світлий і простий трек, що викликає усмішку і нагадує про те, як важливо висловлювати свої почуття близьким.

Джамала наголосила на легкості та невимушеності композиції, але засумнівалася, що вона буде ефективною на міжнародному конкурсі в Ліверпулі.

Колектив опинився на 9 сходинці з 2 балами від журі і 3 балами від глядачів.

Angelina - "Stronger"

Ангелині Теренниковій – 16 років. Дівчина родом із Вишгорода виїхала з України до Швеції на початку повномасштабної війни. Напередодні Нацвідбору вона повернулася додому і вперше за 9 місяців побачила свого тата. Пісню "Stronger" Ангеліна написала про українців. Вона вирішила брати участь у Нацвідборі спонтанно, але Джамалі її пісня здалася однією з найсильніших.

"Ми знайомі із проекту вокального "Голос. Діти". Я бачу тебе на цій сцені і вражена, що ти стала сильнішою як виконавиця. Вже можу сказати, що це одна з найкращих пісень сьогодні. Але не вистачило сміливості. Сцена "Євробачення" не пробачає таких моментів: очі в підлогу, наче щось втратила, в очах не той сенс. Камера ловить будь-яку деталь і гармонійності з візуалом мені не вистачило", - заявила суддя Нацвідбору.

Учасниця набрала найменшу кількість балів (3 від журі і 1 від глядачів) і посіла 10 позицію.

2tone - "Квітка"

Молодий рок-гурт виступав як вуличні музиканти та кавер-бенд, брав участь у шоу "Голос країни", і в Нацвідборі заслужив компліменти суддів. При цьому учасники гурту Богдан та Ігор не соромилися у висловах, коментуючи інших українських музикантів. Так, гурт Kalush Orchestra вони звинуватили в нещирості. "Це обман, вони грають на емоціях людей, бо хочуть стати популярними", – заявили музиканти.

Юлія Саніна порадила хлопцям працювати над подачею та більше комунікувати з публікою під час виступів. "Нам потрібен новий рок, ваша пісня класна та якісна, але працюйте над подачею, щоб гітарист не затьмарював фронтмена", - сказала вона.

Рокери зайняли 6 місце: судді поставили їм оцінку 4, а глядачі - 6.

Новини партнерів

Читайте також

Чим дивували учасники у другому півфіналі "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

Стали відомі імена другої десятки фіналістів Євробачення 2024 - хто потрапив у фінал та якими були кращі виступи шоу 9 травня

Джастін Бібер вперше стане батьком: його дружина Гейлі вагітна

Джастін Бібер стане батьком - його дружина Гейлі Бібер вагітна - пара повідомила радісну звістку в соцмережах - фото та відео

На "Євробаченні-2024" оголосили порядок виступів учасників у фіналі: під яким номером Україна

alyona alyona і Jerry Heil виступлять у фіналі Євробачення 2024 другими - порядок виступу всіх інших 25 учасників шоу