Лайм

Королева Данії відмовилася від патронату престижної премії Андерсена через участь росіянки

Маргрете ІІ ухвалила резонансне рішення

Королева Данії Маргрете ІІ відмовилася від патронажу престижної премії Ганса Крістіана Андерсена, яку вручають авторам та ілюстраторам дитячих книг. Причиною стало те, що головою журі у 2023 році обрали російську ілюстраторку Анастасію Архіпову. Подробиці скандалу поділилося датське видання DR.

"Ми знаходимося в дуже складній ситуації. Росія веде агресивну війну проти свого сусіда, України, і Євросоюз назвав її країною-терористом. Тому цього року я не буду патроном церемонії від імені Данської держави", - заявила Маргрете.

Читайте по темі: Королева Данії Маргрете II більшу частину своєї новорічної промови присвятила Україні та українській нації.

Фото: Getty Images

Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (IBBY) дискутувала про те, чи можна дозволяти представникові російської культурної спільноти присуджувати найпрестижнішу дитячу літературну премію у світі, поки Росія бомбить Україну. Незважаючи на це, російську ілюстраторку та професорку мистецтв Анастасію Архіпову було обрано головою журі на конгресі IBBY в Малайзії.

Після виборів Швеція, Фінляндія, Норвегія, Бельгія, Естонія, Литва, Україна, Латвія та Молдова безуспішно намагалися переконати її піти у відставку. Хоча датське відділення IBBY відмовилося підписати спільний запит, королева Маргрете вирішила за себе саму.

Фото: Getty Images

Премію Г.Х. Андерсена називають "Нобелівською премією" з дитячої літератури. Раніше її присуджували Астрід Ліндгрен, Туве Янссен, Джані Родарі, Марії Гріппе та іншим відомим дитячим письменникам.

За повідомленнями данських ЗМІ, Анастасія Архіпова є головою Московської асоціації художників — організації, яка займається пропагандою війни Росії проти України. Нещодавно організація провела конкурс, що закликає російських художників створювати плакати, відеоролики та меми для соціальних мереж з метою популяризації "спеціальної військової операції" серед населення Росії та "возз'єднання історичних російських земель".

Фото: ibby.org

Експерт зі Східної Європи і керівник аналітичного центру European Resillience Initiative Center Сергій Сумлєнний каже, що подібні конкурси є навмисною путінською стратегією і способом продовження організованої пропаганди радянської доби. "Анастасія Архіпова - голова організації, яка бере активну участь не тільки у війні, а й у геноциді, і це проблема", - каже Сумлєнний.

  • Принц Данії та онук королеви Маргрете раніше став першим чоловіком-моделлю, який знявся для обкладинки чеського Vogue.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита